Legendarni live album TBF ‘Perpetuum Fritule’ objavljen na dvojnem vinilu

Naslovnica albuma 'Perpetuum Fritule'. (FOTO: promo)
Naslovnica albuma 'Perpetuum Fritule'. (FOTO: promo)

Celo desetletje ( in še kakšen mesec več!) po prvotni izdaji, je skupina The Beat Fleet (TBF) na dvojnem LP-ju izdala prvi in trenutno edini ‘live’ album ‘Perpetuum Fritule‘.

O live albumu ‘Perpetuum Fritule’

Perpetuum Fritule‘ je bil prvotno izdan leta 2010, kot enojni in dvojni album, pri čemer je dvojna CD izdaja vsebovala celotni posnetek legendarnega ‘unplugged’ koncerta, ki je potekal 7.11.2009 v zagrebški Močvari. Na koncertu so se TBF-ovci zmagoslavno sprehodili skozi lastno, za to priložnost temeljito preurejeno pesmarico. 700 srečnežev v razprodani, do zadnjega kotička polni Močvari (ki je ravno ob tej priložnosti slavila svoj 10. rojstni dan), je bilo tako priča enemu najboljših nastopov splitskega banda, v žareči, sproščeni in pozitivni koncertni atmosferi, kakršne se danes, v času, ko koncetov ni veliko, vsi spominjamo z vse večjo nostalgijo. S takrat izdanima singloma iz albuma ‘Fantastična’ in ‘Guzice i sise’, nepozabnimi hiti ‘Alles Gut’, ‘Nostalgična’, ‘Genije’ in ‘Smak svita’, so v navdihnjenih nadgrajenih izvedbah (med ostalimi) zazvenele tudi večno aktualna ‘Heroyix’, zborovsko odpeta s publiko ‘Lud za njom’ in nežna verzija pogosto citirane uspešnice ‘Odjeb je lansiran’.

Zdaj je ta kultna glasbena poslastica postrežena na bogato opremljenem dvojnem vinilu, obenem prvim LP-jem, ki so ga TBF izdali in (zaradi omejitve trajanja LP formata) prinaša 17 od prvotno 21 objavljenih pesmi na dvojni CD izdaji. . ‘Perpetuum Fritule’ je nedvomno ena najboljših live izdaj hrvaške diskografije, kar je leta 2011 prepoznala tudi stroka in ji podelila nagrado ‘Porin‘ za najboljši live album. Poleg tega je album prejel še Porin za najboljši umetniški dizajn, pod katerim se podpisuje Luka Duplančić, ki pa je prvotni dizajn prilagodil tudi novemu formatu.

Kako čudovito in neobičajno je v teh nenavadnih dneh doživeti prvo izdajo lastne glasbe na vinilu. Še posebej, ko se spomnim, kako smo odstranili kup vzorcev z vinila in to na vseh albumih, razen na tem, ki je zdaj na vinilu. Življenje je čudežno in nepredvidljivo, zato je tudi prečudovito. Glasba je resnica, a zvok iz vinila je čarovnija. Zdaj lahko v miru umrem in upam, da se reinkarniram v gramofon v nekem stanovanju, kjer se poslušajo samo plošče. – SAŠA ANTIĆ

Potrebujete še boljše priporočilo, da pohitite do najbližje glasbene trgovine in si zagotovite svoj izvod tega dvojnega LP-ja?