In Memoriam: Peter Steele (Type O Negative)

Peter Steele (4.1.1962 - 14.4.2010)
Peter Steele (4.1.1962 - 14.4.2010)

Poznan je bil kot vzdevku občutljivi velikan. Kot človek, ki je na odru izgledal zlovešče zaradi svojega mrkega pogleda in višine več kot dveh metrov. Kot človek, ki je bil srečen takrat, ko je lahko svojo nesrečo izražal skozi glasbo. Vse to in še več je bil Peter Steele, frontman popularne goth metal zasedbe Type O Negative, s katero je nastopal več kot 20 let in izdal sedem studijskih albumov. Zasebno je bil poznan kot zabaven in ustrežljiv človek, ki pa je žal bolehal za klinično depresijo, bipolarno motnjo in strahom pred nastopanjem, katerega je skušal ublažiti z uživanjem alkohola in mamil. Vse to je žal zahtevalo previsok davek in Steele je leta 2010 umrl, star komaj 48 let.

Ves čas se je boril z lastnimi demoni

Steele se je rodil 4. januarja 1962 v Brooklynu v katoliški družini, čeprav je bil večino svojega življenja ateist. Kitaro je začel igrati pri 12. letih in leta 1979 ustanovil svoj prvi heavy metal bend Fallout, ki pa je razpadel tri leta kasneje. Isto usodo je doletela njegova druga, trash metal skupina Carnivore, ki je razpadla leta 1988, nekaj mesecev kasneje pa se je s skupino bližnjih prijateljev znašel v Type O Negative, vse ostalo pa je zgodovina.

Kolektiv je s prepoznavnim Steelovim vokalom, izrazito mračnimi (in pogosto črnohumornimi) besedili o smrti in depresiji ter unikatnim zvokom melodičnega goth metala požel mnogo uspehov, obenem pa je Steele končno našel ventil za sproščanje negativnih občutkov. Sam je večkrat priznal, da se že celo življenje spopada z depresijo, obenem pa se je zavedal tega, da čuti ljubezen do vsega obstoječega, še posebej do svojih oboževalcev, s katerimi lahko deli svojo intimno bolečino. In če boste kdaj vzeli v roke katerega od ploščkov TOP’, vam bo jasno, kam pes taco moli; Steele je imel talent, da je skozi opisovanja grozljivih občutkov osamljenosti, tesnobe, strahu in zavrženosti uspel poslušalca dvigniti na noge in mu ponuditi nekakšno oporo, ne da bi ga pri tem še dodatno zamoril ali pa celo spravil ob živčni zlom. Steele je svojo tesnobnost ‘zdravil’ tudi z branjem znanstvene literature, ukvarjal pa se je tudi z arhitekturo in mehanizacijo vozil. Tremo pred nastopanjem je skušal odpraviti z golim poziranjem za revijo Playgirl, nastopil pa je tudi v šovih legendarnih Ricki Lake, Jerryja Springerja in Howarda Sterna.

Skupina Type O Negative je po Petrovi smrti prenehala z delovanjem. (FOTO: promo)
Skupina Type O Negative je po Petrovi smrti prenehala z delovanjem. (FOTO: promo)

Uspehi na kariernem področju pa očitno niso bili kos Steelovi poglobljeni osebni stiski, ki je zahtevala zdravljenje odvisnosti od alkohola in kokaina, leta 2005 pa je za nekaj časa preprosto izginil v neznano. Kasneje je priznal, da se je zdravil v psihiatrični bolnišnici zaradi paranoje, katero naj bi povzročalo redno jemanje nezdravih substanc. Dve leti kasneje se je Steele s skupino vrnil na sceno in posnel zadnji album ‘Dead Again‘, med pripravami na novo ploščo pa ga je na žalost prehitela smrt. 14. aprila 2010 je svet pretresla novica, da je zaradi srčnega zastoja Steele preminul, kmalu zatem pa so preostali člani skupine TOP razglasili uradni razhod.

V izjavi za javnost so povedali tisto, kar naj služi kot zaključek k temu pisanju: ‘Tudi če bi našli nekoga, ki bi lahko nadomestil Petra, ne bi bilo smisla. Brez Petra ni Type O Negative.’