Legendarna rock institucija iz Reke se z novim singlom ‘Deset’ vrača na sceno

Grad (Foto | Stephany Stefan)

Po 12 letih diskografske pavze se legendarni rockerji iz Reke vračajo na mesto zločina. Celotna zgodba se je pričela lanskega leta, ko so slavili 35. obletnico obstoja in jo proslavili s koncertom v najbolj rockerskem hrvaškem mestu – mestu Reka.

Po uspešnem nastopu so se s producentom Matejem Zecom zaprli v GIS studio ter posneli nekaj popolnoma novih pesmi. Način dela v studiu se za njih po vseh teh letih ni spremenil – še vedno snemajo v živo! Iz teh live sešnov so za ‘veliki comeback’ izbrali pesem Deset.

Grad (Foto | Damir Krizmanić Kriza)

Skladba Deset vsebuje vse karakteristike skupine Grad – sijajno vokalno interpretacijo Dejana Škaljca, močno kitarsko vožnjo Orijena Modrušana ter Igorja Stevanovića Stiva ter močno in uigrano podporo nove ritem sekcije, ki jo sestavljata basist Sergej Hofman (Turisti) in Branko Kovačić (Jonathan) na bobnih.

Grad so sicer začetno zgodbo začeli pisati davnega leta 1985., kmalu so dobili titulo enega najboljših novih rock bendov na jugoslovanski sceni. Ravno taistega leta so se pojavili tudi Let 3, Fit, Ogledala, Cacadou Look….

Leta 1991 so objavili debi album Ljudi (1991, Nema Problema), Novi List pa jih je razglasil za trend skupino. Njihovo glasbo zaznamuje energični novovalovski rock, ki ima veliko melodičnih elementov. Vzporejali so jih s skupino U2,predvsem njihovo začetno glasbeno fazo, najbolj znane skladbe iz tistega obdobja pa so Riječi’‘Eni’‘Nebo’ in America’