Led Zeppelin o Led Zeppelinih

Skupina Led Zeppelin
Skupina Led Zeppelin

Leta 1968 je bila v Londonu ustanovljena ena najbolj ikoničnih rock zasedb na svetu. Preigravali so hard, blues, folk, psihedelični rock. S svojim zvokom so eksperimentirali, širšemu občinstvu pa so predstavili črnske blues izvajalce, za katere marsikdo poprej sploh ni vedel, da obstajajo. Vse to so seveda zapakirali v svoj značilen zvok, kateremu je piko na i  dal vokalist s svojim razponom in posebno barvo vokala. Izdali so mnoge uspešnice, ki jih poznamo še danes, ‘Stairway to Heaven‘ pa jim je prinesla kulten status in nesmrtno slavo.

Led Zeppelini bodo tako letos praznovali 50. let obstoja. In čeprav sama zasedba že leta ne deluje več, njihova zapuščina živi dalje.

 

50. obletnico bo okronala knjiga ‘Led Zeppelin by Led Zeppelin’

Ob tej priložnosti bo izšla tudi prav posebna knjiga, ki nosi naslov ‘Led Zeppelin By Led Zeppelin‘. O knjigi se je sicer šušljalo že dlje časa, v začetku letošnjega leta pa so jo pri založbi Real Art Press tudi uradno najavili. Na knjižnih policah pa se bo predvidoma pojavila z letošnjim oktobrom.

In v čem je posebnost knjige? Petdeseto obletnico delovanja skupine bo namreč okronala knjiga, ki bo vsebovala kar 368 strani, tudi takšnih še nikoli prej videnih, fotografij, skic, umetniških del vezanih na delovanje Zeppelinov. Gradivo za omenjeno knjigo so prispevali sami člani skupine, pa tudi fotografi po vsem svetu. In kot pravijo pri založbi gre za prvo in edino uradno ilustrirano knjigo, ki se pripravlja v sodelovanju s člani skupine.

Pri založbi tudi pravijo, da praznujoč 50 let nastanka Led Zeppelinov, knjiga zajema neprimerljivo glasbeno kariero skupine in vsebuje fotografije  Jimmyja Page, Roberta Planta, John Paula Jonesa in Johna Bonhama tako na odru kot tudi izven soja odrskih luči. Prikazujejo iskrene trenutke kot tudi trenutke v snemalnem studiu.

Danes je tako po družbenih omrežjih zaokrožila fotografija, ki bo gotovo postala zgodovinska. Na njej namreč preostali trije še živeči člani, Jimmy Page, Robert Plant in John Paul Jones, ponosno pozirajo z osnutkom omenjene knjige.

Knjigo sicer lahko v prednaročilu že naročite na spletni strani založbe Real Art Press oz. tukaj, a naj vas že kar opozorim, cena znaša 59,95€ (poštnina, če obstaja, ni všteta v ceno).