LED ZEPPELIN: ‘IV’ (1971)

Naslovnica albuma 'IV'.
Naslovnica albuma 'IV'.

Legendarni britanski rockerji Led Zeppelin so bili do leta 1971 že dodobra uveljavljena skupina, ravno zato pa ni nihče pričakoval, da se njihova kariera šele dobro ‘začenja’.

O albumu ‘IV’

Četrti studijski album IV, kar ni njegov uradni naslov, je namreč postal ne samo komercialno najuspešnejši izdelek skupine, ampak je tudi pomemben glasbeni dokument v zgodovini rock’n’rolla.

Led Zeppelin so namreč na albumu opustili strukture klasičnega rocka, s katerim so si ustvarili ime ter ustvarili tako zvočno kot vsebinsko bogato ploščo, ki se dotika tematik iz vsakdanjega življenja kot tudi domišljijskega sveta romanov J.R.R. Tolkiena. To prepletanje bi lahko ustvarilo zmedo, vendar Led Zeppelin uspejo obdržati konsistentnost materiala in trdno rdečo nit. Plošča se sicer v maniri klasičnih rock šusov ‘Black Dog’ in ‘Rock’n’Roll’, vendar najbolj zasije šele tedaj, ko se distancira od značilnega kitarskega zvoka in začne vključevati elemente tedaj še precej odrinjenih žanrov kot je akustični rock in folk (mandolina na ‘The Battle of Evermore’, piščali in godala na ‘Stairway to Heaven’).

Pri vsej presunljivi organiziranosti skupine in trdno zastavljeni strukturi pa je najbolj občudovanja vredno, da je večina materiala nastala povsem spontano in organsko, kar uspe le redkim glasbenim izvajalcem. Ravno zaradi prave mere profesionalnosti, sproščenosti, vsebinske raznolikosti in bogatstva zvoka je ‘IV’ plošča, ki si upravičeno zasluži svoj spoštovanja vreden status v zgodovini glasbe. Album, ki je spremenil vse.