LE SERPENTINE: ‘Glasba je glasba, ostalo naj se menijo drugi’

Le Serpentine (Foto: Ksaver Šinkar)
Pogovarjali smo se alternativno skupino Le Serpetine. V Kranju sta pevka Tjaša Teropšič in kitarist Žiga Jokić spregovorila o političnosti besedil, alternativni publiki, lastnem ustvarjanju videospotov, prihajajočem drugem albumu ‘Pobarvanka’ in njihovih načrtih za poletje. 

Več o skupini: Novi val slovenske alternative oziroma krajše – Le Serpentine. Krajnski rock band, ki meša primesi alternative 80-ih, indie rocka, dream popa in post punka. Vse to v slovenskem jeziku. Za skupino je že kar nekaj uspešnih koncertov na velikih in malih odrih po vsej Sloveniji. Septembra 2015 so izdali svoj prvenec ”Ujemi val”. V letu 2018 in 2019 so predstavili sedem pesmi iz prihajajoče nove plošče. ‘’Le naprej’’, ‘’Črnobel’’, ‘’Zadeta od interneta’’ ter ‘’Vrtiljak’’ so postale popevke tedna na Val202. Aprila 2019 so izdali digitalni EP ‘’Le Singli’’, na katerem je izšlo 6 pesmi, ki napovedujejo album ‘’Pobarvanka’’. Album izide septembra 2019.

Tjaša Teropšič – vokal, Anže Kern – bobni, Grga Jokić – bas, Žiga Jokić – kitara, Matej Naglič – klaviature


ROCKER.SI: ‘Črnobel’, ‘Le Naprej’, ‘JRM’, ‘Zadeta od interneta’, ‘Vrtiljak’ … Kakšni so občutki ob naštetih naslovih? Septembra napovedujete drugi album.

ŽIGA JOKIĆ: Nekatere skladbe, ki ji bomo izdali na plošči ‘Pobarvanka’, so bile posnete že v začetku leta 2017, tako da niti niso tako sveže. Samo uradni izid se je zamaknil, ker je jesenska klubska scena močnejša in je ta datum veliko bolj smiseln. Zato smo raje izdajali posamezne single, ki sami po sebi promovirajo nov album.

TJAŠA TEROPŠIČGlasba je nastala že pred časom, ker vedno najprej nastane melodija, potem pa dodajamo besedila.

ŽIGA JOKIĆ: Slovenščina je težaven jezik. V demo posnetkih sprva le momljam in si izmišljujem besede, potem pa skupaj oblikujemo, da ima besedilo sporočilo, a vseeno ni preveč direktno.

TJAŠA TEROPŠIČNočemo preveč v eno ali drugo smer. Ne želimo biti družbeno kritični.

ROCKER.SI: Koliko si v glasbi puščate prostora za politiko?

TJAŠA TEROPŠIČMinimalno. Res. Tudi za skladbo ‘Zadeta od interneta’ dobimo veliko vprašanj, če je družbeno kritična. Je in ni. Takšne stvari se pač dogajajo, spremeniti jih ne moremo, skladba pa ni bila mišljena toliko neposredno. Sami smo isto zadeti od interneta (smeh).

ŽIGA JOKIĆ: Glasba je glasba, ostalo naj se menijo drugi. Ni ga denarja, da bi šli igrati za nekoga v politični namen (smeh).

ROCKER.SI: So besedila osebnoizpovedna? Žiga, kot avtor večine besedil, kako se vživiš v ženski vokal?

TJAŠA TEROPŠIČŽenska in moška čustva so zelo enaka, samo slovnično jih spremenimo (smeh).

ŽIGA JOKIĆ: Skušam pisati na način, da je univerzalen in da lahko tudi Tjaša odpoje besedilo. Ne grem preveč globoko.

Le Serpentine (Foto: Ksaver Šinkar)

ROCKER.SI: Ne uporabljaš besedil za izražanje misli, frustracij, kot nekakšen čustveni ventil?

TJAŠA TEROPŠIČFantje jih dajejo ven skozi glasbo. Ne toliko z besedili.

ŽIGA JOKIĆ: Odvisno, kaj se ti dogaja po glavi, vsi gremo skozi določena obdobja, kar se seveda lahko odraža v glasbi.

ROCKER.SI: Kdo je vaš največji kritik?

ŽIGA JOKIĆ: Pri tem albumu sva s Tjašo posnela tudi do sedem različic iste skladbe, potem pa sva poklicala mojega brata, našega basista Grgo, ki mu interno rečemo tudi ‘filter’, da je presodil, katera različica je najboljša. Opazovala sva njegove reakcije in v trenutku sva vedela, kaj mu je všeč in kaj ne. On se ne spušča v kreativni proces, ima pa dober okus.

TJAŠA TEROPŠIČRadi imamo ljudi, ki nam povedo po resnici. Drugače pa presojamo tudi sami. Imam prednost domačega studia, zato si vzamemo veliko časa, da res predelamo skladbe in preučimo, kaj bi se dalo še izboljšati.

ROCKER.SI: Po prvem albumu ste si vzeli premor, sedaj pa s polno paro naprej. Od kje preporod?

TJAŠA TEROPŠIČTakrat smo izdali album in šli na klubsko turnejo, zaigrali tudi ne nekaj festivalih, potem pa smo začeli delati na novem materialu. Vse se je nekako ustavilo in upočasnilo, dokler nismo nanizali nekaj popevk na Valu 202. Takrat se je vse začelo ponovno premikati. Prišli smo na radio in dosegli širše občinstvo.

ŽIGA JOKIĆ: Vse delamo sami, zato se pogosto zatakne pri bookingu koncertov. Dobimo klubske nastope, ampak za večje koncerte potrebuješ boljšo promocijo.

ROCKER.SI: Vaše optimalno občinstvo?

TJAŠA TEROPŠIČSama najraje nastopam v klubu za nekje 100-200 ljudi. Ko smo igrali kot predskupina za Magnifica, smo igrali pred polno dvorano in je bilo že skorajda preveč.

ŽIGA JOKIĆ: Takrat sem dojel, da je mogoče še lažje nastopati pred večjo množico, ker se glasba porazgubi, medtem ko pri manjšem špilu vidiš vsakega posebej. Odziv je bil izvrsten, ampak dojeli smo, da nam res odgovarjajo manjši koncertni prostori.

ROCKER.SI: Označeni ste kot alter skupina. Kaj to pomeni za nas poslušalce in za vas v skupini? Kje je vaše mesto v glasbeni industriji?

TJAŠA TEROPŠIČVedno mi je težko odgovoriti na to vprašanje, ker se težko klasificiramo.

ŽIGA JOKIĆ: Na začetku smo bili označeni za grungerje, ker smo imeli dve takšni skladbi. To ni ravno pošteno. Nekje vmes med alternativo in mainstreamom smo. Tam, kjer je najmanj občinstva.

ROCKER.SI: Dobro ste izbrali.

TJAŠA TEROPŠIČRes (smeh).

ŽIGA JOKIĆ: Všeč nam je melodika, zato delamo v tej smeri. Nočemo biti preveč alter.

ROCKER.SI: Dojemate glasbo kot posel, kot industrijo? Kdo skrbi za posle v skupini?

TJAŠA TEROPŠIČVsi po malo. Težko je hkrati biti kreativen in iskati koncerte, torej skrbeti za poslovno stran.

ŽIGA JOKIĆ: Če bi glasbo dojemali primarno kot posel, potem bi se vrgli v narodnozabavni žanr. Postavili smo si cilj posneti nekaj skladb. Potem smo odigrali koncert. Šele kasneje smo se odločili posneti album. Gremo počasi.

TJAŠA TEROPŠIČPostavljamo si kratkoročne cilje.

ŽIGA JOKIĆ: Potrebno je razlikovati cilje in želje. Vsak si želi, ampak treba si je postaviti realen cilj glede na dane možnosti. In glede na čas, ki ga vložiš v projekt. Ostali faktorji te postavijo tja, kamor spadaš. Spontani smo in želimo, da smo zadovoljni s tem, kar izdamo.

Le Serpentine (Foto: Ksaver Šinkar)

ROCKER.SI: Danes glasba pogosto temelji na tem, da je zapeljiva od prvega akorda. Koliko premisleka gre v to, da je skladba “catchy” takoj od začetka?

TJAŠA TEROPŠIČSe bi kar strinjala. Vsaka naša skladba se začne zelo udarno. Struktura pesmi je zelo preprosta, v ospredju pa je vedno melodika. Hitro kliknemo naprej.

ROCKER.SI: Posneli ste tudi nekaj videospotov, ki so bolj umetniške narave. Zakaj sploh še videospoti v današnjem času?

TJAŠA TEROPŠIČTo pa je vprašanje zate, Žiga.

ŽIGA JOKIĆ: Tako kot vse ostalo tudi videospote naredimo sami. Tipični Gorenjci, varčujemo (smeh). Smo mnenja, da ni potrebe po večji produkciji. Jaz prevzamem montažo, zato lahko naredimo točno tako, kot si želimo. Zadnjič smo imeli vajo za jutranji koncert na Valu 202, pa smo odšli v Tivoli, da smo naredili nekaj fotografij skupaj z novim klaviaturistom. Tam je bil vrtiljak in smo dobili idejo. Fotograf nas je posnel, kako se vrtimo, nato pa sem jaz zmontiral video. Preprosto, a hkrati še vedno videospot v gibanju. Ne maramo objaviti zgolj fotografije.

ROCKER.SI: Kje vas lahko ujamemo v živo in kakšni so načrti za poletje?

ŽIGA JOKIĆ: Trenutno se pripravljamo na izdajo albuma, potem jeseni pa zagotovo sledi klubska turneja. Veliko smo že preigrali v Kranju, sedaj je čas, da gremo tudi dlje od tod. Hkrati pa se zavedamo, da še nismo tako zelo poznani. Bolje je imeti kvalitetno vajo kot koncert pred desetimi ljudmi.

TJAŠA TEROPŠIČ2. avgusta igramo na Trnovfestu, to je v Ljubljani v Centru slovanskih kultur France Prešeren. Drugače pa poleti odhajamo na dopuste. Privoščili si bomo krajši odmor, ob izidu albuma pa gremo ponovno v akcijo (smeh).

ROCKER.SI: Drugi album ‘Pobarvanka’ prihaja konec poletja. Kaj lahko poveste o novi glasbi, nekaj singlov smo že lahko slišali.

ŽIGA JOKIĆ: Šest singlov smo tako ali drugače že izdali, pred kratkim še ‘Vrtiljak’, torej pridejo le še štiri nove skladbe. Do izida bomo verjetno izdali še kakšno, ampak nam je všeč, da album promoviramo kar z glasbo, ne samo z besedami in napovedmi.