2B: ‘Oder je najin dom, glasba je najin trans’

2B (Foto: Matevž Kocjan)

Pogovarjali smo se z elektro-pop skupino 2B. Brata Gašper in Primož Mihelič sta pred akustičnim nastopom v Domžalah, kjer so ju oboževalci pričakali z gorečim navdušenjem, spregovorila o pomembnosti podpiranja domače glasbe, novem videospotu, njunem imidžu in o tem, kaj jima pomeni glasba. Prijavila sta se tudi na 39. glasbeni festival Melodije morja in sonca, kjer bosta julija predstavila skladbo ‘Kot morje’. 


Več o skupini

Skupina 2B obstaja že od leta 2009, ko so bratje Gašper, Primož in Jernej Mihelič začetek svoje skupne glasbene poti obeležili z izidom prvega albuma Frnikule. Drugi album, B2, je nastal šele leta 2015, v letu 2017 pa so izdali tretji album Koromandija, ki so ga posneli v sodelovanju s producentom Zmagom Šmonom. Producent poznan tudi pod imenom Zed Smon je v preteklosti svoje znanje že posodil številnim domačim in tujim zasedbam. Jernej je v bandu sodeloval do leta 2019, zdaj pa dela na svojem solo projektu.

2B imajo za sabo že pestro paleto koncertnih spominov. Nastopili so tako na velikih festivalih, kot sta Schengenfest in Urbano Dejanje, ter odrih Cankarjevega doma in Slovenske filharmonije, kot tudi v manjših klubih in lokalih po Sloveniji in tujini. V letih 2013 in 2014 so izvedli akustično turnejo, v okviru katere so se predstavili po celi Sloveniji, nekaj koncertov pa so imeli tudi na sosednjem Hrvaškem, v Bosni in Srbiji. Skupino povezujejo glasba, strast do ustvarjanja ter skupna ambicija do uspeha.

Zasedbo 2B daes sestavljata brata Gašper Mihelič (ritem kitara, glavni vokal) In Primož Mihelič (sample pad, bobni, tolkala, vokal). Glasba ki jo 2B ustvarjata, ima »drugačen in optimistični značaj, na trenutke zasanjana, vendar zmeraj v koraku s časom glasbene podobe. Besedila so večinoma ljubezenska in so vsa v slovenskem jeziku, mestoma pa je v njih mogoče zaslediti tudi belokranjsko narečje. 


2B na nastopu v Domžalah (Foto: Matevž Kocjan)

ROCKER.SI: Prvi špil poletne turneje! Kje vaju ujamemo v živo in na kakšen način sta se odločala, kje vse bosta nastopala? 

GAŠPER MIHELIČZaenkrat še nisva v takšnem položaju, da bi lahko vedno izbirala, kje točno bova imela koncerte. Igrava predvsem tam, kjer najina glasba pride do izraza, imava pa možnost nastopati tako akustično kot električno.

ROCKER.SI: Se vaju da najeti tudi privatno?

PRIMOŽ MIHELIČZa kakšno velikansko poroko štiri ure ne bi igrala (smeh).

GAŠPER MIHELIČLahko se dogovorimo, seveda, ampak najraje prideva odigrati nekaj skladb. Več kot dve uri ne bi nastopala.

PRIMOŽ MIHELIČNisva ravno ‘fešta band’ (smeh). Imava izbran repertoar in tega se kar drživa, zato imava vključene še priredbe, ki so nama všeč. Ker si želiva igrati te skladbe in se ob tem zabavati.

ROCKER.SI: Ko igrata v električni različici, pride do omejitev glede koncertnih prizorišč?

GAŠPER MIHELIČ: Absolutno. Ko igrava elektro, ne igrava kar povsod. Tukaj lahko izbirava, ker mora biti dobro ozvočenje, predvsem pa malo večji oder z dobro osvetljavo. Akustično lahko nastopava tudi brez kablov, pa odigrava tako, da dobro izpade.

ROCKER.SI: Marsikdo ne ve, da ste izdali že tri albume, in sicer ‘Frnikule’, ‘B2’ in ‘Koromandija’. Bili ste trije, sedaj sta dva. Kaj je bilo takrat in kaj je zdaj? Ste tekmovalni med seboj?

GAŠPER MIHELIČ: Prej smo bili 2B in sedaj sva še vedno 2B (smeh). To ne igra neke vloge. Prej smo pisali drugačno zgodbo, kot jo piševa sedaj, smo se pa vsi marsikaj naučili na skupnem potovanju. Nazaj gledam z lepim spominom, ker smo se z Jernejem razšli v dobrih odnosih.

PRIMOŽ MIHELIČPrej smo imeli različne vizije, sedaj, ko sva sama, sva najini viziji preprosto združila v eno. Ni tekmovalnosti, ker trenutno Jernej pričakuje otroka in je v čisto drugem svetu (smeh).

ROCKER.SI: Všeč mi je bilo, kako sta začela gibanje z ‘Najini koraki’, ko sta na družbenem omrežju z objavami podpirala druge slovenske izvajalce. Odziv je bil odličen, se vama zdi, da premalo podpiramo dobro slovensko glasbo?

PRIMOŽ MIHELIČČim več takšnih kreativnih idej bi moralo biti. Morali bi se več družiti in večkrat združiti. Slovenija je majhna in nima smisla, da smo neprivoščljivi. Izjemno rada slišiva kakšno dobro skladbo, da dobiva navdih in se česa naučiva. Da spoznava nekaj novega. Ni vse dobro iz tujine.

GAŠPER MIHELIČ: To je sporočilo, ki sva ga želela s tem projektom preneseti naprej. Da se tudi pri nas najde kvalitetna glasba. Če si dovzeten, potem lahko najdeš veliko dobre glasbe. In odziv je bil res dober, čeprav je šlo predvsem za neposreden odziv pod objavljenimi skladbami. Zahvalili so se nama s komentarji, niso pa naju kontaktirali in si želeli sodelovanja. Že to je bilo dovolj, da so opazili najino gibanje. Vedno sva odprta za sodelovanja. Imam celo skrito željo, da bi enkrat sodeloval s kakšnim reperjem (smeh). Bomo videli.

Gašper Mihelič (Foto: Matevž Kocjan)

ROCKER.SI: Pred dnevi sta končala s snemanjem videospota. Lahko povesta kaj več o novi skladbi?

GAŠPER MIHELIČ: Gre za skladbo ‘Kot morje’, ki jo bova premierno predstavila na Melodijah morja in sonca. Ne smeva jo igrati prej, takšna so pravila. Lahko pa poveva, da samo besedilo ne govori dejansko o morju, ampak o težkih situacijah, s katerimi se soočamo …

PRIMOŽ MIHELIČPonovno sva uporabila veliko metafor, čeprav morda zveni, da gre za tipično poletno pesem.

GAŠPER MIHELIČ: Tudi ‘Najini koraki’ ne predstavljajo dejanskih korakov, ampak življenjsko pot, ki jo v razmerju prehodi posameznik. Človek se vsak dan srečuje z določenimi ovirami, zato je naslov skladbe ‘Kot morje’. Snemali smo v domačem okolju, kjer se najbolje znajdeva, izbrali pa smo različne lokacije. Snemali smo na reki Kolpi, imamo pa tudi neko cesto, ki pelje v neskončnost in jo večkrat uporabimo, ker ima zares odlične kadre. Idejo smo razvili skupaj z Janom Kocjanom (JK Design), kateremu sva zaupala že ‘Najine korake’.

PRIMOŽ MIHELIČTokrat bova malo bolj v ospredju, saj v videospotu izpadeva kot pripovedovalca. Ponavadi se drživa tistih stvari, ki funkcionirajo, zato sva ponovno sodelovala z Janom.

ROCKER.SI: Oder je vajin dom, glasba je vajin trans. Je kaj primerljivega z glasbo?

GAŠPER MIHELIČ: Ta občutek lahko opiševa kot drugo dimenzijo, v kateri se človek najde.

PRIMOŽ MIHELIČTisto nekaj več, v čem se razlikuje poklic glasbenika. To je vrhunec. Sploh na odru, ampak tudi v studiu, ko se ustvarjajo ideje, mi je vrhunsko. Tudi to ima svoj čar.

GAŠPER MIHELIČ: V studiu razvijaš ideje, potem pa prideš na oder in od publike začutiš pozitivno energijo. Zame je to nekaj najlepšega.

Brata osvajata Slovenijo (Foto: Matevž Kocjan)

ROCKER.SI: Kako se spopadata z negativnimi kritikami?

GAŠPER MIHELIČ: Ko smo bili še trije, smo imeli pravilo, da deset minut po koncertu nič ne govorimo. Nismo govorili o nastopu in nismo spraševali, kako se je zdelo drugim, ampak smo raje pustili, da nam povedo kar sami. Naj bo to graja ali kaj spodbudnega.

PRIMOŽ MIHELIČTo nam je svetovala pevka iz skupine Perpetuum Jazzile, kjer so prav tako uporabljali to taktiko. Čeprav največ negativnih kritik pride preko spleta. Ker sva vendarle v poslu, kjer se borimo za popularnost, ta del rade volje sprejmeva.

GAŠPER MIHELIČ: Haters gonna hate (smeh).

ROCKER.SI: Ali se glasba kdaj konča?

GAŠPER MIHELIČ: Velikokrat je najboljša skladba tišina. V avtu, ko se vozim v Ljubljano iz Vinice, ugasnem radio in se vozim kar v tišini. Obožujem mir.

PRIMOŽ MIHELIČMožgani morajo imeti čas, da procesirajo slišano, zato je izredno pomembno, da po glasbi pride tudi tišina.

GAŠPER MIHELIČ: Glasba ima dve plati; ustvarjalno in šovbiznis. Med dvema bregovoma moraš spretno krmariti, kar pa včasih ni najlažje.

ROCKER.SI: Nista tipična pop izvajalca, prej rokerska zvezdnika v pop zvrsti. Kdo vama skrbi za imidž, imata kakšnega stilista?

PRIMOŽ MIHELIČNajveč idej pride od Gašperja, jaz samo izbiram, kaj mi je všeč (smeh).

Primož Mihelič (Foto: Matevž Kocjan)

ROCKER.SI: Gresta skupaj po nakupih?

GAŠPER MIHELIČ: Mi kar zaupa, zato grem sam v akcijo in potem skupaj izbereva prava oblačila.

PRIMOŽ MIHELIČZa zadnje snemanje sva imela pomoč strokovne stilistike, saj sva šla v popoln ekstrem. Ona nama je svetovala, kaj zares deluje in kaj ne.

GAŠPER MIHELIČ: Doma sva se slikala in izbirala možnosti (smeh).

PRIMOŽ MIHELIČPonovno smo pri tem, da je glasba tudi posel. Vse je pomembno, ko govorimo o glasbi kot poklicu.

ROCKER.SI: Zanimivo mi je bilo, ko si rekel, Gašper, da kitaro oglašuješ drugače. Imaš nek svoj, prav poseben slog, lahko poveš kaj več?

GAŠPER MIHELIČ: Kitaro gledam kot orodje, ki izvaja kompletno začetno produkcijo. Če si že v osnovi spremeniš akorde, potem bo naravno tudi melodija zvenela drugače. Akorda #F ne maram, mi je pa všeč, če uporabim kapodaster in odprto uglasitev. Ampak ne običajne. Dolgo nazaj sem začel eskperiementirati in za pol tona spuščati strune, dokler ni zvenelo dobro. Še danes ne vem, kako se reče tem akordom (smeh). Meni zvenijo dobro. Vse strune imam oglašene za en ton navzdol, potem pa novo gledano F struno oglasim na ton E, struno D pa oglasim na ton Cis. Vse je po občutku (smeh). Vedno uporabljam harmonizacijo, kar pomeni, da imam na klavirju tri verzije istega akorda in samo izberem boljši zvok.

ROCKER.SI: Je začetno melodijo lažje spisati na kitari ali klavirju?

GAŠPER MIHELIČ: Na kitari. Klavir izbere samo tisti, ki ne zna igrati kitare (smeh).

PRIMOŽ MIHELIČVeliko je eksperimentiral in zaradi tega ima na kitari boljše možnosti. Klavir je preveč omejujoč.

GAŠPER MIHELIČ: Moja lestvica ni običajna pentatonična. Imam čisto svojo.

2B (Foto: Matevž Kocjan)

ROCKER.SI: Na kateri točki kariere sta?

GAŠPER MIHELIČ: Po desetih letih delovanja imava sedaj novo skupino. Stvari se se končno začele odpirati in nekaj se je zgodilo, da se lahko širiva. Ne rečem, da ni bilo prej nič, je bilo pa ogromno napak in spodrsljajev.

PRIMOŽ MIHELIČAmpak to smo potrebovali. Morali smo biti odprti do glasbe in različnih žanrov, da sva lahko danes tukaj tako izrazna s svojim elektro popom.

GAŠPER MIHELIČ: Zelo sva odprta do glasbenih žanrov, zato na nastopih igrava še priredbe Oliverja Dragojevića in Zdravka Čolića, ne samo pop ali rock. Nama je to izziv. Roko na srce, to so hiti. Uspešnice. Takšne glasbe se ne bi smeli sramovati ali jo predalčkati. Človek se z leti spreminja in posodablja, zato moramo na glasbo gledati široko.

PRIMOŽ MIHELIČNa stara leta nama bo zagotovo odgovarjala drugačna glasba, ampak še vedno bova prepoznala kvaliteto. Glasba je glasba.

ROCKER.SI: Dotaknimo se besedil, koliko je prostora za družbeno-kritična vprašanja?

PRIMOŽ MIHELIČPomembno je, da sporočila zapakiraš v pravi žanr. Tako, kot je to storil punk rock. Danes ne vem, kateri žanr bi to bil.

ROCKER.SI: Elektro pop?

PRIMOŽ MIHELIČMogoče. Ampak ne midva (smeh).

GAŠPER MIHELIČ: Naju ne zanima politika, zato se odmikava od tega.