LAURA GULDEMOND (Burning Witches): ‘Zavladale bomo vesolju’

Foto: Kevin Grab, Nuclear Blast Records, promo
Pogovor s pevko zasedbe Burning Witches (tretja z leve) . Foto: Kevin Grab, Nuclear Blast Records, promo
Navkljub aktualni pandemiji švicarsko-nizozemske metalke, združene pod imenom Burning Witches, ne mirujejo. Pred kratkim so namreč izdale svoj četrti studijski album The Witch Of The North, ki je nasledil Dance With The Devil (2020). Plošča je izšla pod okriljem založbe Nuclear Blast Records, naročite (v več formatih) pa jo lahko TUKAJ.
V sklopu promocije novega albuma smo imeli možnost poklepetati z bandovo pevko Lauro Guldemond, ki nam je razkrila kar nekaj zanimivosti.

ROCKER.SI: Pozdravljena. Kako si? 

LAURA GULDEMOND: V redu, hvala. V moji hiši se je znašla zelo grozna žuželka, zaradi katere sem malo zamudila. Zdaj sem kot prerojena, tako da lahko začneva (smeh).

ROCKER.SI: Pred kratkim ste izdali nov album The Witch Of The North. Nam lahko poveš kaj več o njem?

LAURA GULDEMOND: Drži. Plošča je na voljo na vseh spletnih platformah, lahko pa jo naročite tudi v fizični obliki. Lahko jo najdete povsod, saj želimo zavladati vesolju (smeh).

ROCKER.SI: Po čem se ta razlikuje od svojih predhodnikov?

LAURA GULDEMOND: Z njo smo se skušale vrniti v preteklost, v čase epskih metalskih pripovedi. V čase skladb, kot sta ‘The Rime of the Ancient Mariner’ (Iron Maiden) ali ‘Hall of the Mountain King’ (Savatage). Na koncu je nastala dolga, a dinamična plošča. Dance With The Devil je bil nekoliko bolj direkten, ta pa se osredotoča na pripovedovanje. Novi album je tudi bolj tematski, saj se osredotoča predvsem na nordijsko mitologijo.

ROCKER.SI: Bi lahko rekla, da gre za konceptualno ploščo?

LAURA GULDEMOND: Mislim, da ne. Skladbe obravnavajo sorodne teme, niso pa povezane v smislu zgodbe.

ROCKER.SI: Na plošči se nahaja tudi priredba ‘Hall of the Mountain King,’ za katero se mi zdi, da ste jo vzele za svojo. Od kje odločitev za njo, saj ne gre za najbolj očitno izbiro?

LAURA GULDEMOND: Drži, Savatage niso super znani. Gre za skladbo, ki jo lahko brez težav umestimo na katerokoli lestvico najboljših metal skladb. Ima epsko zgodbo, podprto z neverjetnimi aranžmaji, ki sovpade z naravo novega albuma. Poleg vsega je tudi sam Chris Caffery, ki je sodeloval pri njenem nastanku.

ROCKER.SI: Ali ste uporabile ves material?

LAURA GULDEMOND: Dobro vprašanje. To bi moral vprašati Romano [Kalkuhl], ki je prispevala glasbo.

ROCKER.SI: Kako je potekalo ustvarjanje albuma?

LAURA GULDEMOND: Švica ni imela tako strogih ukrepov, zato za preostanek banda ni bilo težav. Zame pa je bila zadeva nekoliko drugačna [Laura živi na Nizozemskem, op. p.], saj potovanja stanejo. Sploh ob dejstvu, da ni bilo nastopov. Drži pa tudi, da se je podoben način dela pojavil že pri prejšnji plošči, da sem večino materiala pripravila doma. Skupaj smo se dobivale pred nastopi, kar nam je omogočilo, da smo med vajami ustvarjale tudi novo glasbo. V bistvu ni pravila, včasih sem dobim posnetek celega banda, drugič studijsko verzijo in tako naprej.

ROCKER.SI: Naslednje vprašanje bo težko. Katera je tvoja najljubša skladba z novega albuma?

LAURA GULDEMOND: Pri vsaki skladbi mi je všeč nekaj, nimam pa najljubše. Danes se bom odločila za ‘Flight Of The Valkyries,’ saj gre za zelo razgibano skladbo. Zdi se mi, da se pri njej dobro opazi pripovedništvo, o katerem sva govorila. 

ROCKER.SI: Kaj vse še prinaša prihodnost?

LAURA GULDEMOND: Koncerte! Počitka je konec.

ROCKER.SI: Dotakniva se še vašega sodelovanja s Schmierjem​ (Destruction), ki je med drugim prevzel tudi albumovo produkcijo. Kaj bi izpostavila kot glavno stvar, ki si se jo naučila od njega?

LAURA GULDEMOND: To da skušam maksimalno izpopolniti demo posnetke. Boljši kot so, lažje je dejansko snemanje. Zdi se mi tudi, da me Schmier vzpodbuja, da improviziram. Tako je na primer nastal uvod pri ‘Flight Of The Valkyries.’ Vem, da nekateri bandi v studiu ustvarijo vse, vendar mi za to nimamo denarja (smeh).

ROCKER.SI: Laura, bilo mi je v veselje. Imaš kakšno zaključno misel?

LAURA GULDEMOND: Lep pozdrav vsem, ki boste prebrali intervju in vabljeni k poslušanju nove plošče. Upamo, da se vidimo na kakšnem od koncertov, za katere se zdaj zdi, da bodo postali resničnost!