BURNING WITCHES: ‘The Witch Of The North’ (2021)

Burning Witches
Foto: Nuclear Blast Records, promo

Navkljub aktualni pandemiji švicarsko-nizozemske metalke, združene pod imenom Burning Witches, ne mirujejo. Pretekli petek je namreč izšel njihov četrti studijski album The Witch Of The North, ki je nasledil Dance With The Devil (2020). Plošča je izšla pod okriljem založbe Nuclear Blast Records, naročite (v več formatih) pa jo lahko TUKAJ.

Pregled skladb

Čeprav so bile čarovnice že nekaj časa prisotne na mojem radarju, mi z izjemo nekaj skladb zaradi ne povsem jasnih razlogov niso nikoli prišle pod roke. Dobro ali slabo, izid nove plošče je predstavljal odlično priložnost za podrobnejšo seznanitev z zasedbo. Sploh ob dejstvu, da so ženski vokali v metalu vsaj po mojem skromnem mnenju zelo tvegana stvar; vsaka pevka pač ne more biti Floor Jansen.

Kakor koli že, zasedba nam tokrat ponuja 14 skladb dolgo stvaritev, ki ne varčuje s trdoto in energijo. Nekaj drugega pa so same pesmi, saj se mi je večkrat zazdelo, da te ne glede na trud ostajajo na istem mestu. Kot da jih nekaj drži nazaj, zaradi česar ne zasijejo v polnem sijaju. Poleg tega so tukaj tudi uvodni instrumentali, ki so predolgi in prepogosti. Druščina vsekakor obvlada svojo obrt, vendar se je projekta lotila nekoliko preveč ambiciozno. Ne glede na napisano pa nobena stvar ne skazi albuma v tolikšni meri, da bi prenehali z njegovim poslušanjem. Prej nasprotno, ta vsebuje tudi pesmi (‘We Stand As One,’ ‘Flight Of The Valkyries,’ ‘The Circle Of Five,’ ‘Lady Of The Woods’ in ‘Hall Of The Mountain King’), zaradi katerih mu je vredno prisluhniti.

Pri The Witch Of The North ne gre za album, ki bi na novo osmislil žanr, saj gre za zvrst, kjer je bilo vsaj glede širjenja meja mogočega povedano že vse. Gre pa pri njem še zmeraj za dostojen produkt, ki dokazuje, da lahko na band sploh ob dobri podpori s strani založbe in njegovega vodstva še resno računamo.

Ocena: 3,5/5

Seznam skladb

1 Winter’s Wrath
2 The Witch Of The North
3 Tainted Ritual
4 We Stand As One
5 Flight Of The Valkyries
6 The Circle Of Five
7 Lady Of The Woods
8 Thrall
9 Omen
10 Nine Worlds
11 For Eternity
12 Dragon’s Dream
13 Eternal Frost
14 Hall Of The Mountain King