LAIBACH: ‘The Sound of Music’ (2018)

Laibach: 'The Sound of Music' (2018)

Slovenski kolektiv Laibach je že zdavnaj presegel status običajne glasbene skupine in postal globalno gibanje s svojo državo, filozofijo, preroškimi mislimi in unikatnim imidžem. Seveda pa so se širši javnosti najbolj zapisali v spomin s svojimi nenavadnimi priredbami glasbenih uspešnic ali pa kar celih albumov (Sympathy for the Devil, Let it Be). In tudi letos ni nič drugače; The Sound of Music je zbirka priredb iz legendarnega istoimenskega muzikala, kjer sta blestela Julie Andrews in Christopher Plummer, zgodba pa je postavljena v zadnje leto pred začetkom 2. svetovne vojne, ko mlada nuna sprejme službo varuške sedmih otrok upokojenega kapitana Georga van Trappa.

Zdi se, da mračnjaška natura kolektiva Laibach in radožive pesmi iz omenjenega muzikala ne gredo skupaj, vendar je to združevanje navidez nezdružljivih svetov nekaj, česar se skupina poslužuje že od nekaj. Končni rezultat je precej tipična laibachovska plošča, ki bo več kot zadovoljila apetite oboževalcev skupine, četudi na njej ni moč najti glasbenih presežkov. Najšibkejša je prva polovica plošče, kjer so priredbe sicer odigrane korektno, vendar se hkrati ni moč znebiti občutka, da smo vse to že nekje slišali in potemtakem ni veliko prostora za nepredvidljivosti.

Plošča sicer najbolj zasije, ko se Laibach oddaljijo od že slišanega zvoka in začnejo eksperimentirati s plesnimi ritmi, otroškim zborčkom ter zvitimi besednimi asociacijami na politično stanje Severne Koreje, kjer se je skupina nedolgo nazaj mudila na turneji. The Sound of Music je glasbeni izlet, ki poslušalca vozi po znanih poteh, hkrati pa si na vsake toliko časa drzne speljati iz začrtane smeri.