INSIDER: ‘Insider’ (2018)

Insider: 'Inside' (2018)

Skupina Insider zaenkrat še predstavlja neznanko na domačih odrih; gre za peterec iz Litije, ki preigrava melodični hard rock in je letos izdala svoj istoimenski ploščati prvenec, na katerem se nahaja 8 skladb v skupni dolžini slabih 30 minut. Gre za na vseh ravneh raznoliko ploščo, ki poslušalca v enaki meri boža kot tudi grize in najde idealno ravnovesje med čvrstim zvokom hard rocka in melodičnostjo, ki se odraža predvsem skozi glasilke pevca Kristjana.

Ploščo zaznamuje blaga melanholičnost, ki se rojeva iz globin eksistencialnih kriz (zlomljeno srce, občutek brezizhodnosti), vendar pri tem ne trči ob patetično samopomilovanje, ampak uspe najti pot na površje in se dotakniti simbolične luči na koncu tunela. Posebej pohvalno je to, da so besedila napisana v slovenščini in da se po globini in moči lahko brez težav kosajo z najbolj uveljavljenimi imeni na domači rock sceni. Navkljub težkim tematikam pa je plošča napolnjena z energijo, kakovostno izvedenimi kitarskimi solažami in duhom, ki poslušalca vedri, ne pa še dodatno zamori.

Težko je najti favorita med uvrščenimi komadi, toda Bolečini izstopa po unikatnem prepletanju različnih vzdušij v lepo zaokroženo celoto. Insider so s svojim prvencem dokazali, da so domači odri pripravljeni na njihov naskok in kot sami trdijo v pesmi Vijolica: »Ti boš tudi lepa ko boš stara.« Tale plošča preprosto ne pozna starosti.