Laibach s trojnim albumom

Laibach
Laibach

Skupina Laibach, ki letos zaključuje četrto desetletje svojega delovanja, je ob tej priliki objavila posebno izdajo svojega prvega albuma ‘Laibach’, ki je bil originalno objavljen leta 1985 (Škuc/R.o.p.o.t.), takrat še v cenzurirani obliki in brez imena.

 

Trojna Laibach poslastica

Nova izdaja je objavljena kot vinilni box in kot CD box, lastniki enega ali drugega kompleta pa imajo dostop tudi do digitalne verzije vseh skladb na medmrežju. CD box vsebuje 3 CD-je, vinilni box pa dva dvojna ter enojni vinilni album. Gre torej za razširjeno izdajo, kjer so pravzaprav združeni trije albumi, in sicer ‘LAIBACH‘, ‘REVISITED‘ in ‘UNDERGROUND‘. Na albumu LAIBACH je zbranih 15 originalnih skladb skupine, ki so nastale v obdobju med 1982 – 1985.

Naslovnica trojnega albuma 'Laibach Revisted'.
Naslovnica trojnega albuma ‘Laibach Revisted’.

Na ‘REVISITED‘ albumu je zbranih 12 skladb, od tega je deset predelav Laibachovih skladb iz prve polovice 80-ih, dve od teh pa sta objavljeni še kot ‘live’ verziji, v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Filharmoničnim orkestrom iz Lvova. Na tretjem albumu, naslovljenem ‘UNDERGROUND‘, pa je objavljen eden od treh koncertov, pretežno skladb iz začetka delovanja skupine, ki ga je Laibach izvedel leta 2012 v velenjskem rudniku, dvesto metrov pod zemljo, posnel pa ga je, žal že pokojni, Boško Bursać, ki mu je ta album skupina Laibach tudi posvetila. Digitalno je na medmrežju dosegljivih še dodatnih pet skladb iz zgodnjega obdobja. Oba kompleta sta izšla v numerirani, omejeni izdaji, vsebujeta pa še posebno in prav tako oštevilčeno kovinsko značko z originalnim simbolom Laibacha iz zgodnjih 80-ih. Del izdaje sta še kataloška knjižica z vsemi podatki in uvodnim tekstom urednika prve izdaje, Igorja Vidmarja, ter knjiga z obširnim esejem Marcela Štefančiča Jr. in krajšim zaključnim tekstom Milana Kučana. Vinilni box vsebuje tudi dvojni plakat s portreti članov in sodelavcev Laibacha, ki so tako ali drugače sodelovali pri tej izdaji, oziroma pri koncertih skupine. Založnik izdaje je Društvo za retroavantgardo.

Pester začetek leta za skupino Laibach

Skupina Laibach je sicer letos že odigrala nekaj zanimivih koncertov, saj je že v januarju s petimi koncerti nastopila v Avstraliji, in sicer 16. januarja v sydnyskem Metro Teatru, v naslednjih dnevih pa se je z različnimi programi štirikrat predstavila na znamenitem festivalu Mona Foma v Tasmaniji, kjer je bil Laibach povabljen kot ena od glavnih zvezd festivala. Na poti domov se je skupina ustavila še v Hong Kongu, kjer je 22. januarja že drugič nastopila v tem azijskem velemestu.

Ta mesec, med 8. in 10. februarjem, pa je Laibach imel serijo treh nastopov v nemški prestolnici, kjer je, na povabilo Heiner Müller Gesellschaft sooblikoval gledališko-glasbeni projekt, oziroma ‘muzikal’, z naslovom Wir sind das Volk, inspiriran s teksti pokojnega kontroverznega nemškega dramatika Heinerja Müllerja. Vsi trije nastopi v legendarnem gledališču HAU1 (Hebbel am Ufer) arhitekta Oskarja Kaufmanna so bili razprodani, jeseni pa se, zaradi velikega zanimanja, obetajo še najmanj štirje dodatni nastopi.