(Anti)Valentinovo v družbi punk eminence

Borut Marolt, pevec skupine NIET. (FOTO: Špela Macuh)
Borut Marolt, pevec skupine NIET. (FOTO: Špela Macuh)

Čeprav je obdobje pravega uporništva in revolucije mimo in v večini spremljamo le še instant upornike, ki svoja prepričanja širijo le še preko družabnih omrežij v glasbi, k sreči ni tako. Na drugi ediciji dogodka AntiValentinovo, katerega začetniki in pobudniki so reški Let3, so tokrat na drugem večeru nastopili punk uporniki. Uporniki z razlogom.

T.M.S. Crew, Paraf in NIET poskrbeli za poslastico

Za ogrevanje so poskrbeli T.M.S. Crew, dodobra pa nas je razgrela kultna reška skupina PARAF, ki se je lani vrnila na koncertne odre v originalni zasedbi z Valterjem Kocijančičem na čelu. S prodornim punk rock zvokom, odlično energijo in karizmatično novovalovsko frontwomanko Vimo Colo, so nedvomno poskrbeli za nepozabno atmosfero. Postregli so nam z dobro uro trajajočim in melodičnim in darkwave repertoarjem. V Sloveniji smo tako lahko PRVIČ in ekskluzivno videli na odru oba pevca, nadarjenega Valterja ter karizmatično Vim.

FOTO: Špela Macuh

Ozračje je bilo dodobra napeto in pripravljeno na vrhunec. Dame in gospodje, NIET. Če so pred leti fantje marsikoga razočarali z zapisom, da se poslavljajo od glasbene scene, pa so letos nedvomno razveselili marsikoga. Fantje so se namreč vrnili na koncertne odre. Cvetličarna je bila nabita do zadnjega kotička in v velikem pričakovanju naših najuspešnejših punkerjev. Že samo, ko so fantje stopili na oder, je med obiskovalci zavladala prava evforija. Skupina NIET ima za seboj zavidljivo kilometrino in kjerkoli nastopijo, jim publika dobesedno ‘je z roke’. So ena redkih skupin, ki s svojo karizmo, dostopnostjo in preprostostjo ‘publiko potegnejo v svoj svet’.

FOTO: Špela Macuh

Borut Marolt pred leti, ko je stopil v Habičeve čevlje, ni imel ravno lahkega dela, lahko pa rečemo, da je svoji nalogi in vlogi na odru več kot kos. Je odličen frontman, ki zna flirtati z občinstvom. Pravzaprav je prav zaradi njegove karizma skupina lahko znova zaživela in se vrnila na pota stare slave. Seveda pa piko na i dodajo še kitarist Igor Dernovšek, kitarist Robert Likar, basist Janez Brezigrat ter bobnar Tomaž Bergant.

FOTO: Špela Macuh

Postregli so nam z vsemi večjimi hiti tako starejšimi, kot tudi novejšimi. Pelo, plesalo in skakalo se je, kot se za prave punk koncerte tudi spodobi. Nedvomno so bili češnja na vrhu torte. AntiValentinovo je tako še eden v nizu koncertov, katerega se bomo z veseljem spominjali.