Lacuna Coil sredi prenosa v živo nemo stali na odru

Lacuna Coil - Alcatraz Milano
Lacuna Coil v Alcatraz Milano - Foto: Youtube

V soboto, 27. februarja, so Lacuna Coil med približno 130 italijanskimi umetniki in prizorišči sodelovali v pobudi, imenovani “L’Ultimo Concerto?” (Zadnji koncert?), da bi poudarili vse bolj negotovo prihodnost glasbenih prizorišč.

Namesto, da bi nastopajoči predstavili nastope v živo kot del načrtovanega brezplačnega virtualnega prenosa, so posneli vsakega umetnika, ki je na odru prišel na drugo prizorišče in nato v tišini stal tam v spomin na enoletno obletnico od zaprtja prvih italijanskih prizorišč. Kampanja, ki so jo organizirali KeepOn Live, Arci, Assomusica in Live DMA, je bila napovedana prejšnji mesec, ko so prizorišča na družbenih omrežjih delila slike svojega leta ustanovitve in leta 2021 z vprašajem, kar kaže na to, da bi njihovo zaprtje zaradi pandemije koronavirusa utegnilo biti trajno.

Lacuna Coil so svojo udeležbo v pobudi pojasnili v izjavi, objavljeni kmalu po sobotnem virtualnem dogodku. “Pričakovali ste, da boste videli koncert v živo, medtem ko smo samo tiho stali,” je dejala skupina. “To ni slaba šala. Takšen je položaj klubov v Italiji. Kraji, kjer smo se srečali z mnogimi od vas. S tem grenkim priokusom v ustih vas prosimo za podporo. Koncert v živo brez glasbe ni koncert v živo. Klub v tišini ni klub. Hvala, ker ste del tega, za vašo podporo in za obisk v tem trenutku, ki bo upam, da bo prelomno. Odslej se želimo le pogovarjati o naslednji nastopih v živo.”

Lacuna Coil so v objavi na Instagramu dodali: “Za tiste, ki nas spremljajo z vsega sveta, nam je žal, da niste videli predstave, ki ste jo pričakovali. Samo stali smo v tišini in izrazili podporo trenutni situaciji z nastopi v živo”.

Organizatorji “L’Ultimo Concerto?” so v svoji izjavi o pobudi na kratko povedali: “Kdaj bo zadnji koncert? Ali pa je morda že bil?”

V soboto je Italija napovedala, da zaostruje omejitve v petih od 20 regij v državi, da bi preprečila širjenje koronavirusa. Od začetka pandemije je bilo v Italiji več kot 2,9 milijona potrjenih primerov koronavirusa in 97.500 smrtnih primerov. To je drugo največje število smrtnih žrtev v Evropi po Veliki Britaniji in sedmo največje na svetu.