KŠ X | DEAFHEAVEN + TOUCHÉ AMORÉ

Deafheaven (Foto: Kino Šiška)

V sklopu praznovanja 10. obletnice Kina Šiška bodo seveda poskrbeli tudi za ljubitelje trših kitarskih zvokov – z vrhunskim paketom postmetalcev Deafheaven, ki so z enim najboljših albumom desetletja, Sunbather, trše zvoke ponesli med širše množice, in s čustvi nabitih posthardcorovcev Touché Amoré.

Pred obema glavnima nastopajočima pa nas bo ogrela mlada zasedba Portrayal of Guilt iz Teksasa, ki je z lanskim prvencem nemudoma opozorila nase kot metalsko silo, na katero še kako velja biti pozoren.

Ameriška peterica Deafheaven je s prelomnim drugim albumom Sunbather leta 2013 treščila na vrhove ne le metalskih lestvic, temveč kar lestvic najboljših plošč v splošnem – v ZDA je na primer ena najbolje ocenjenih plošč tistega leta. Bend je s svojo meje premikajočo zmesjo black metala, shoegazea in post-rocka utemeljil kot vzor neštetim drugim in nepogrešljiv del festivalov po celem svetu. Po nastopu v Orto baru leta 2012 se zasedba v Ljubljano vrača na vrhuncu slave in z lani izdano četrto ploščo Ordinary Corrupt Human Love, ki vključuje tudi za grammyja nominiran single “Honeycomb”.

Tako kot Deafheaven so tudi Touché Amoré povratniki v naših krajih, poleg tega pa jih druži tudi kitarist slednjih Nick Steinhardt – ta je namreč poskrbel za vizualno podobo plošč prvih. No, Touché Amoré so pred dvema letoma divjali v Gala hali na krilih neizprosnega albuma Stage Four“žarečega dokaza bendove melodičnosti, iskrenosti in brezpogojne empatije” (Pitchfork), posnetega v senci smrti mame frontmana Jeremyja Bolma zaradi raka. Četrti in po mnenju kritikov najboljši album je zasedel vrhove lestvic naj plat leta 2016, zasedbo pa učvrstil kot eno vodilnih imen sodobnega melodičnega hardcora. Bend na našo deseto obletnico prihaja po izdaji koncertnega album 10 Years / 1000 Shows, kot nalašč posnetega ob deseti obletnici zasedbe.

Ogreli nas bodo teksaški post-hardcore/screamo utrganci Portrayal of Guilt. Renome so si ustvarili z intenzivnim, kot britev ostrim zvočnim navalom, ki v maniri Converge ali pg.99 briše meje med različnimi agresivnimi slogi. Njihov vznemirljivo kaotični prvenec Let Pain be Your Guide pa je v alter krogih obveljal za eno največjih in najbolj brutalnih presenečenj lanskega leta.

Vstopnice v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim od 26. 4.

Organizacija: Kino Šiška. Dogodek poteka v okviru praznovanja 10. obletnice Kina Šiška.