Kreslinovanje v Cankarjevem domu kot predbožično darilo

Vlado Kreslin, 9.12.2019, Cankarjev dom (Foto: Aleš Žnidaršič)

Brez tradicionalnega Kreslinovanja v Cankarjevem domu pač ne gre! Gospod s črno kitaro je še enkrat več razprodal tri zaporedne večere, na katerih je igral tako stare uspešnice kot skladbe z novega albuma ‘Kaj naj ti prinesem, draga’. Je še v formi? Boljši kot kadarkoli! 

Vlado Kreslin, 9.12.2019, Cankarjev dom (Foto: Aleš Žnidaršič)

Če bi bil angloameriški izvajalec, bi bil poznan po vsem svetu, o tem ni dvoma, pa čeprav njegov sloves že sedaj seže daleč. Pred dnevi se je naša ekipa pogovovarjala z legendarnimi The Dubliners, in kaj je bilo tisto prvo, kar so vprašali ne več tako mladi fantje? Kako je z gospodom Kreslinom in ali mu gre dobro! Presneto dobro mu gre, saj je sposoben starejše skladbe odigrati na vedno nov način. Še vedno jih odpoje čutno, da prepriča prav vsakega zbranega, kar je edinstvena sposobnost. Velika dvorana Cankarjevega doma je bila napolnjena do zadnjega kotička, na drugi večer tridnevne turneje, za katero pa so mnogi rekli, da je Kreslin najboljše prihranil prav za poslednji koncert.

Za najslavnejšega Prekmurca v Ljubljani se zdi, da ga vsi dobro poznamo, ampak verjetno si kdo ne bi mislil, da je pred dobrim tednom dopolnil 66 let. Leta se mu ne poznajo kaj dosti. Njegov glas zlahka manevrira med tihimi baladami in vokalno močnejšimi ter zahtevnejšimi skladbami, kjer res pride do izraza, kakšen odličen vokalist je v resnici. Interpreter, šovman, poet, slovenska legenda. Mogoče bolj simboličen kot karkoli drugega, s čimer se lahko pohvalimo. Če že tekmujemo med narodi, naj prekosijo to; mi imamo Kreslina!

Leti, leti … zvečer še tretjič v vaši družbi. #kreslinovanje

Objavil/a Vlado Kreslin dne Torek, 10. december 2019

 

Vlado Kreslin z novim albumom ‘Kaj naj ti prinesem, draga’ dokazuje, da mu idej za pesmi še zdaleč ne zmanjkuje. Plošča je po zaslugi različnih sodelovanj zvočno in vsebinsko pisana, vendar vse pesmi nosijo njegov značilni pečat. Med drugim so pri ustvarjanju glasbe sodelovali Gal Gjurin, Mali bogovi, Saša Olenjuk, Danilo Ženko, Branko Bogunović – Pif, Žan Serčič, David Kovšca – Buda, itd. Skladba ‘Tista zakartana ura’, zazveni par kar v dveh variantah, najprej z Malimi bogovi, nato pa v širši zasedbi – s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Moškim pevskim zborom Srečko Kosovel, aranžma za to različico pa je napisal Valter Sivilotti.


Vlado Kreslin je o albumu povedal:

»Jaz sem tip, ki jo poslušam s srcem. Mislim, sem bolj emocionalen tip, nisem toliko razumski, ne, tako da jaz zmeraj vse skupaj poslušam. Oziroma imam probleme, ko v studiu, ko poslušamo že stotič kakšen komad, ne, ko se na primer miksa, ko se končuje posnetek – potem poslušamo, poslušamo – in vidim, da ti moji razni tonci, producent, pač tipi, ki so profesionalci, ki so v studiu – oni točno slišijo: napaka, to je napaka! Jaz se toliko vživim, da sploh tistega ne slišim! Toliko me zanese, o, kaj je dober komad, jaz že plavam tam nekje …«


Vlado Kreslin, 9.12.2019, Cankarjev dom (Foto: Aleš Žnidaršič)

Koncerti Vlada Kreslina v Gallusovi dvorani imajo dolgoletno tradicijo in so znanilci vznemirljivega zaključka leta. Uvod v praznično sezono in praznik sami po sebi. Na treh koncertih – v nedeljo, ponedeljek in torek – so ob njem nastopili Mali bogovi in Beltinška banda, letošnji posebni gostje pa so bili mladi glasbeniki, združeni v Slovenski nacionalni mladinski orkester.