Koncert Richiea Kotzena čista fuzija zvoka

R. Kotzen v Kinu Šiška. (FOTO: Mateja Gašperin)
R. Kotzen v Kinu Šiška. (FOTO: Mateja Gašperin)

Poletno festivalsko dogajanje je že v polnem teku. In med tem, ko se nekateri izmed njih bližajo h koncu, se spet drugi pripravljajo na pričetek. Tako se bo v sredini naslednjega meseca na tolminskem Sotočju pričel festival MotörCity. Festival namenjen vsem ljubiteljem bluesa, rocka in motorjev.

FOTO: Mateja Gašperin

Letos pa je MotörCity postregel kar z dvema poslasticama še pred samim pričetkom festivala. Najprej so za nas pripravili ogrevalni koncert na katerem smo lahko 27. Junija poslušali neverjetnega glasbenika in virtuoza na kitari Richiea Kotzena. Poleg tega pa so pripravili še nagradno igro pri kateri bo eden izmed srečnežev ob zaključku festivala zadel glavno nagrado. In temu že v naprej zavidam saj se bo domov odpeljal na čisto pravem Harley Davidson Forty-Eight Anniversary motorju. Kot so zapisali organizatorji gre za model motocikla iz posebne, omejene serije, ki je bila izdelana v čast 115. obletnici, ki jo kultna znamka motociklov obeležuje letos.

Richie Kotzen (FOTO: Mateja Gašperin)
Richie Kotzen (FOTO: Mateja Gašperin)

Za vse ostale, ki pa se domov ne bomo odpeljali bogatejše za še enega jeklenega konjička, je tu odlična glasba. In že sam ogrevalni koncert je ogromno obetal. Koncert se je dogajal v Kinu Šiška  na isti dan kot se je dogajal najdaljši lunin mrk. In med tem, ko ste nekateri zrli v nebo ter občudovali krvavo luno, smo drugi imeli priložnost v živo opazovati in občudovati drugačen, a zato nič manj neverjeten, fenomen. V mali dvorani Kina Šiške je na razprodanem koncertu nastopil Richie Kotzen s svojim spremljevalnim bandom.

 

Kdo sploh je Richie Kotzen?

Richie Kotzen je ime, ki je glasbenemu svetu zelo dobro poznano. Ne samo kot glasbenik, vokalist in tekstopisec temveč tudi kot producent. Gre namreč za izjemno talentiranega glasbenika, ki je nase opozoril že v zgodnjih najstniških letih. Pri 5 letih je sicer sedel za klavirski stolček vendar je že čez dve leti tipke zamenjal za strune in tako poprijel za vrat električne kitare. Kot je dejal v enem od intervjujev ga je nad električno kitaro navdušila skupina Kiss. In še dobro da ga je, saj mu je že kot najstniku uspelo izdati svoj prvi samostojni studijski album na katerem se nahajajo zgolj inštrumentalne skladbe. Talent pa ga je že čez nekaj let po izidu albuma pripeljal do sodelovanja z skupinama kot sta Poison ter Mr. Big. Vendar to še zdaleč ni vse. Od najstniških let pa do danes je prehodil že izjemno dolgo pot na kateri je sodeloval pri različnih projektih z mnogimi znanimi in manj znanimi rock, blues in jazz glasbeniki. Med drugimi je sodeloval s samim Geneom Simmonsom ter Rolling Stonesi. Poleg uspešne samostojne kariere, za sabo ima namreč že več kot 20 studijskih albumov, pa je še danes član nič manj uspešne megazvezdniške zasedbe the Winery Dogs.

FOTO: Mateja Gašperin

Kotzen pa iz glasbenega vidika ni zanimiv zgolj zato, ker v svojem zvoku uspešno združuje prvine rocka, bluesa, popa, soula, r&b, funka, jazza in fusiona. Zanimivega ga dela tudi sama tehnika igranja. Sam najraje posega po zahtevnejših lestvicah in tehnikah. Predvsem največ posega po tehniki ”sweep picking” ter legatu, čemur smo bili priča tudi v Ljubljani. Opazovati ga kako igra kitaro je res nekaj fascinantnega. Ne samo zato, ker pri igranju ne uporablja trzalice, pač pa tudi zato, ker po svoje izgleda kot, da igra brez kakršnegakoli napora. Njegovi prehodi so zares gladki in povezani, skladbe pa kompleksne in dodelane, zaradi česar upravičeno velja za kitarskega virtuoza. Kar pa menda za rockerje ni ravno pogosto, saj sem se pri tem spomnila na tisto šalo: Kakšna je razlika med rockerjem in jazzmanom? Rocker igra tri akorde pred tri tisoč ljudmi, jazzist pa tri tisoč akordov pred tremi ljudmi.  A šalo na stran, med poslušanjem je čutiti medsebojno povezanost kitare, bas kitare ter bobnov pri čemer vsak od njih zasije tudi samostojno. Richie se je namreč tudi med koncertom kar nekajkrat odmaknil iz odra, tako da sta lahko svoje tehnike in talent pokazala tudi bobnar Mike Bennett ter basist Dylan Wilson.

Kot zanimivost naj še omenim, da je Kotzen tudi ambasador Fender kitar. Sam že večino svoje kariere uporablja Stratocaster ter Telecaster kitare, trenutno pa je podpisan tudi pod dvema modeloma Fender kitar, ki ju je mogoče tudi kupiti.

 

Koncert v Kinu Šiška razprodan

Koncert v Kinu Šiška je bil sicer razprodan. Prost vstop nanj pa so imeli obiskovalci z festivalsko vstopnico. Kot sem že omenila je koncert potekal v mali dvorani kar pa morda ni bila najbolj posrečena izbira. Morda bi bilo v prihodnje dobro poskrbeti za dodatno zračenje saj se je dvorana izjemno hitro spremenila v savno, zaradi česar so mnogi poslušalci v koncertu raje uživali iz sosednje kavarne. Poleg tega pa tudi brez manjših tehničnih težav ni šlo. Predvsem je nagajalo ozvočenje oz. mikrofon na katerega je pel Richie.

Richie Kotzen (FOTO: Mateja Gašperin)
Richie Kotzen (FOTO: Mateja Gašperin)

Sam koncert v Ljubljani je zasedba odprla s starejšo skladbo ‘Losing my mind‘ iz njegovega trinajstega albuma. Občinstvu, ki so ga presenetljivo v večini sestavljali tujci, se zasedba predstavila s petnajstimi skladbami. Postregel je s skladbami iz novejših albumov, predvsem pa je preigraval starejše, komercialno uspešnejše, skladbe. Je pa Richie z nami delil tudi ”slabo novico”.  V Ljubljani so namreč zaključili svojo Evropsko turnejo. Pravzaprav je bilo to tudi vse kar je povedal v celotnem večeru. Predvsem je bil poudarek na njegovi glasbi. Poleg začetne smo tako lahko prisluhnili še skladbam kot so ‘Your Entertainer‘, ‘Bad Situation‘, ‘Love is Blind‘, ‘High‘, ‘Fooled Again‘, ‘Meds‘, ‘Fear‘, ‘Help Me‘ in še mnogim drugim. Prisluhnili pa smo lahko tudi baladi ‘The Road‘ pri kateri je Richie sedel za piano. Predvsem ženski del publike pa se je pri tej skladbi povsem raznežil. Nežnim zvokom pa so kaj hitro sledili mastnejši riffi in hitrejši tempo. Za slednjega je poskrbel tudi sam bobnar Mike Benett v svojem solo nastopu. Seveda pa ni šlo niti brez odtrganega sola basista Dylana Wilsona. Večer pa se je zaključil z bisom katerega sta sestavljali skladbi ‘The Damned‘ ter njegova najnovejša ‘Riot‘. Temu je sledila še zadnja skladba večera ‘You Can’t Save Me‘ pri kateri nihče ni ostal ravnodušen.

Preden zaključim bi želela o koncertu povedati še to. Navkljub tehničnim težavam in vročini v dvorani ima klubska scena en svoj čar. Koncerti so intimnejši kar ti dovoli, da glasbenika doživiš drugače. Lahko opazuješ njegove izraze na obrazu, spremljaš njegovo tehniko in predvsem začutiš glasbo. In Richie Kotzen je glasbenik čigar sloves virtuoza je upravičen. Ne samo dodelane skladbe, tudi sama besedila so zelo življenjska in sodeč po njih, ima za sabo bogato kilometrino. V smislu, da je v življenju že marsikaj doživel. In preživel.

Nekje sem brala, da je na njegov način igranja v veliki meri vplival Jimi Hendrix. Jaz pa bi še dodala, da je v njegovi glasbi tehnično moč slišati Milesa Davisa, vokalno pa na trenutke slišim tudi Crisa Cornella. Sicer pa je Richie Kotzen eden tistih glasbenikov, ki dela kvalitetno glasbo v katero združuje vplive različnih žanrov. Kar pa sicer ni nič čudnega, saj imajo tako rock, kot blues in jazz marsikaj skupnega.