Ko je Bon Jovi komentiral izjavo o zadnji dobri skupini iz 80ih

Ko je Bon Jovi komentiral izjavo o zadnji dobri skupini iz 80ih
Bon Jovi - Replacements - foto: Larry Busacca Archive, WireImage / Ron Pownall Photography, Getty Images

Februarja 1989 so se Replacements pojavili na naslovnici revije Musician Magazine z naslovom, ki jih je okronal kot »The Last, Best Band of the 80s« (zadnja, najboljša skupina iz 80ih). Z naslovom pa se ni strinjal eden največjih zvezdnikov tega obdobja: Jon Bon Jovi.

The Replacements so v 80. letih pridobili številne oboževalce zaradi svojega pionirskega alt-rock sloga. Z resnimi besedili in surovim vokalom frontmana Paula Westerberga si je skupina ustvarila značilno nišo med ljubitelji underground rocka. Niso posneli platinastih albumov ali uspešnic na vrhu lestvice, a so jih “kul otroci” zelo spoštovali.

Druga zgodba pa so bili Bon Jovi. Skupina je do leta 1989 izdala štiri studijske albume in vsi pa so bili uspešnice, ki so se prodajali platinastih nakladah. Največji uspeh je bil album Slippery When Wet iz leta 1986, svetovni fenomen, ki je Bon Jovi izstrelil v najvišji nivo rocka po zaslugi klasičnih skladb, kot so »Wanted Dead or Alive«, »You Give Love a Bad Name« in »Livin’ on a Prayer«. Kljub velikemu komercialnemu uspehu, so kritiki skupino na splošno zavrnili. Ko je Jon Bon Jovi bral hvale kritikov, ki so jih dobili Replacements, mu je to šlo pošteno na živce.

“‘Zadnja, najboljša skupina iz 80ih.’ Ja, seveda,” se je posmehoval rocker med lastnim pogovorom z Musician Magazine. “Nikoli nisem slišal za te fante, a predvidevam, da so umetniki, če so na naslovnici revije Musician.”

Po besedah ​​​​biografa skupine Replacements, Boba Mehra, si Westerberg ni mogel pomagati, da se ne bi odzval v svojems tilu, ko je slišal za reakcijo Bon Jovija. “Koliko kritik je prejel?” se je nasmehnil frontman skupine Replacements. “Seveda bi z Bon Jovijem lahko zamenjal bančne račune, vendar ne bi želel njegovih hlač.”

Replacements so se leta 1991 razšli, vendar so se po več kot dveh desetletjih ponovno združili. Bon Jovi medtem že skoraj 40 let še naprej uživajo velik komercialni uspeh.

Leta 2016 je Mehr vprašatl Jon Bon Jovija o njegovem komentarju o skupini Replacements, vendar je frontman dejal, da se incidenta ne spominja.