Kitara Eddija Van Halena prodana za 50. 000 dolarjev

Kitara Rosewood Frankenstrats.
Kitara Rosewood Frankenstrats.

Kitara Frankenstrat, ki je bila prvotno v lasti legendarnega, a žal že pokojnega kitarista Eddieja Van Halena, je bila na dražbi prodana za 50.000 dolarjev.

Lepotica vredna 50.000 ameriških zelencev

Kitara je bila leta 1984 s strani Steva Ripleyja izdelana posebej za Eddija. Ker ni imela dobrega stereo zvoka pa naj bi Eddie instrument uporabil kot rezervno kitaro na turnejah ‘1984‘ in ‘5150‘ sredi osemdesetih let.

Na kitari je Steve Ripley po naročilu izdelal temno obarvan Rosewoodov vrat, kar je izjemno redko, saj je Eddie običajno uporabljal svetle javorjeve vratove. Za Eddieja je bilo narejenih le nekaj Rosewood Frankenstratov. Telo je ročno poslikano in črtasto, verjetno kar s strani Eddija, glede na letnik inštrumenta. Belo pobarvane črte so obarvane s svetlo rumeno ali kremno barvo, bodisi od starosti, kot tudi od velike izpostavljenosti cigaretnemu dimu med turnejo z Van Halen v osemdesetih letih. Ima tremolo Floyd Rose.

Kitaro je prodajalcu leta 1990 podaril rock kitarist in vokalist Leslie West iz skupine MOUNTAIN, ki je inštrument dobil kot darilo od Eddieja Van Halena pred nekaj leti. Van Halen je Westa navedel kot enega svojih glavnih glasbenih navdihov. Prodajalec je opazen poklicni telesni stražar, ki že več kot 30 let sodeluje z nekaterimi največjimi imeni v glasbeni in filmski industriji. Med letoma 1989 in 2001 je delal kot Westov osebni stražar in preživel veliko časa z Leslie. Kitara ima številne udarce in obraba kovinskih prevlek.

Decembra lani je Eddijev sin Wolfgang bil kritičen do dražbe teh kitar. Vse kitare skupaj so bile prodane za 422.050 ameriških dolarjev. Wolfgang je bil namreč mnenja, da prodajalci izkoriščajo smrt njegovega očeta. Sam pa je poudaril, da nikoli ne načrtuje prodaje nobene ikonične kitare, ki mu jih je zapustil oče.