Kako je Kirk Hammett v stavi izgubil svojega Porscheja

Kako je Kirk Hammett v stavi izgubil svojega Porscheja
Kirk Hammett in njegov Porsche - foto: Nigel Wright, Getty Images / eBay

Ideja, da bi bil lahko album od Metallice prodan v 10 milijonih izvodov, se je nekoč zdela tako neumna, da je Kirk Hammett stavil svoj Porsche.

Kot pravi zgodba, je dolgoletni vodja turneje Tony Smith glavnemu kitaristu Metallice obljubil, da bo istoimenski album iz leta 1991, imenovan Black Album, nekega dne prodan v 10 milijonih izvodov. Hammett je na pol v šali odgovoril, da če se to kdaj zgodi, “ti bom dal svojega Porscheja.”

Foto: eBay

Black Album je seveda postal največji album obdobja Nielsen Soundscan in 30 let pozneje še ni zapustil lestvice Billboard 200. Leta 2012 so samo pri RIAA album 16x certificirali kot platinastega, kar pomeni, da je bil samo v ZDA prodan v več kot 16 milijonih izvodov.

Kmalu po tem, ko je Black Album presegel mejo 10 milijonov prodaje, je Hammett Smitha presenetil z ovojnico s ključi njegovega Porscheja 911 Carrera 4 iz leta 1989.

“Našemu vodji turneje na Black Albumu sem rekel: ‘Če se bo prodal v več kot 10 milijonih izvodov, ti bom dal svojega Porscheja.’ Poklical me je, ko so prodali 10 milijonov in enega,” je kasneje pojasnil Hammett.

Foto: eBay

Tony Smith je britanski vodja turnej, ki je delal za Metallico od približno leta 1987 do svoje upokojitve leta 1999. Leta 1994 je ustanovil The Metallica Club in napisal veliko zgodnje vsebine za uradno revijo kluba oboževalcev, So What! V spletnih vprašanjih in odgovorih z oboževalci junija 1996 je Smith dejal, da je eden od le dveh redno zaposlenih pri Metallici.

Leta 2003 je Smith nekaj svojih spominkov dal na spletno dražbeno, vključno z revijo Rolling Stone z avtogramom, promocijskimi fotografijami, trzalicami in majicami.

Nekaj let pozneje se je na eBayu znašel tudi Porsche. Hammett ni nasprotoval dražbi: “Tony je imel neke zdravstvene težave. Poklical me je. ‘Je v redu, če ga prodam?’ Rekel sem: ‘Hej brat, dal sem ti ga. Z njim lahko počneš, kar hočeš.”

Foto: eBay