Jutri peti dan urbanega dogajanja Šiška Open pred in v Kinu Šiška

Šiška Open 2017. Foto: Aleš Rosa / arhiv Kina Šiška

Jutri, v petek, 17. septembra, bodo v Kinu Šiška od 15.00 dalje že petič v sodelovanju z različnimi kulturnimi, plesnimi in mladinskimi organizacijami organizirali skupnostni dogodek za najmlajše, mlade in tiste malo manj mlade.

Dogodek bo potekal ne glede na vreme, pred ali v Kinu Šiška.

Ko so leta 2017 začeli z organiziranjem prvega Šiška Open, si niso mislili, da bo dogodek, sprva namenjen lokalni skupnosti, postal tako prepoznaven in odmeven. K temu so seveda prispevali vsi soorganizatorji, s katerimi so v preteklih letih sestavljali program, nastopajoči in obiskovalke ter obiskovalci. Popoldansko dogajanje je bilo vedno namenjenim mladim; od ustvarjalnih delavnic, predstavitev plesnih skupin, športnega dogajanja in street art delavnic.

Šiška Open je bil vedno povezan tudi s predstavitvijo mladih glasbenih zasedb, ki so se skozi leto “kalile” v Špil ligi, prvi ligi dijaških bendov. Na odru pred številnim občinstvom so se predstavili Joker Out, The Mint, Rock Heroes, Lapsus, SickBreed, In the Attic, O.K. Junior, Garlik, Shiver River, JAJA BOJZ, DeBeat in Before Time, letos pa bosta nastopila prvo- in drugouvrščena Plateau in Masaž.

Popoldansko in večerno dogajanje so vedno zaključili v slogu. Med drugim so nastopili Magnifico, Pijammies oziroma P’Jays, Zlatko, Prismojeni profesorji bluesa, ob deseti obletnici Kina Šiška leta 2019 pa so nastopili Klemen Klemen, Koala Voice, Laibach, Matter, MRFY, YGT in zalagasper (koncert si lahko ogledate tudi v arhivu RTV Slovenija).

PROGRAM ŠIŠKA OPEN 2021
Popoldansko petkovo dogajanje pripravljamo v sodelovanju z različnimi kulturnimi, plesnimi in mladinskimi organizacijami, ki soustvarjajo urbani kulturni utrip Šiške in mesta Ljubljana. V prostorih Kina Šiška boste lahko preživeli kreativno popoldne na delavnicah glasbene produkcije z Mladimi zmaji ali ustvarjalnega recikliranja z Društvom GUMB, se z Inštitutom za urbana vprašanja podali na grafiti turo po Šiški in se udeležili graffiti street art delavnice. Poleg tega se boste lahko pomerili na turnirju pinkponka in ročnega nogometa ter si ogledali freestyle cypher nastop, ki ga pripravlja Plesna šola Nataraj.

Dogajanje bosta proti večeru dopolnili otvoritvi dveh razstav – razstave Y? v Kameri in razstave vizualnih natečajev festivala Tresk v vitrinah sosednjega Računalniškega muzeja na Trgu prekomorskih brigad. Pester dan bomo zaključili s koncertom zmagovalcev zadnje sezone Špil lige, ljubljanskimi funky grooverji Masaž in njihovimi ligaškimi soborci Plateau iz Novega mesta.

URNIK

15.00–19.00 – turnir pingponga in turnir namiznega nogometa (Kino Šiška)
15.00–16:30 – voden ogled ulične umetnosti v Šiški – Šiška Graffiti Tour
15.00–19.00 – delavnica glasbene produkcije z Mladimi zmaji (Kino Šiška)
15.00–19.00 – Grafitarnica: Delavnica ulične umetnosti – street arta (Kino Šiška)
16.00–18.00 – Mala re:ciklarnica: Plavajoče ladje (Kino Šiška)
19:00 – odprtje razstave Y? (Kamera, Kino Šiška)
20.00 – odprtje razstave vizualnih natečajev festivala Tresk (Računalniški muzej, Trg prekomorskih brigad)
20:30 – hip-hop nastop – Plesna šola Nataraj (pred Kinom Šiška ali v Kinu Šiška)
21:00 – KONCERT: Plateau in Masaž (letni vrt Kavarne Kino Šiška)

Na že tradicionalnem zaključnem koncertu Šiška Open, kjer so nas na preteklih izdajah v večernih urah med drugim zabavali Magnifico, Prismojeni profesorji bluesa, Matter, Joker Out, Koala Voice in številni drugi, se bodo letos predstavili zmagovalci 8. sezone naše Špil lige, zasedbi Masaž in Plateau.

Masaž s sveže izdanim singlom “V leže”, polnim tesno oprijetih linij, gruvajočih preobratov in zvrhano mero samozavesti, naslovu skladbe navkljub držijo poslušalce na nogah ter bliskovito nabirajo nove oboževalce.

Plateau, “pank bend, ki včasih zajoka”, po drugi strani mladostniško sramežljivost dopolnjujejo s spontano igrivostjo na odru, stadionskimi kitarami in himničnimi refreni. S premišljenim pristopom in albumsko zalogo avtorskih skladb so nam na Špil ligi dali jasno vedeti, da so pripravljeni na naslednji nivo.

Organizacija: Kino Šiška v sodelovanju z Mladimi zmaji, Društvom GUMB, Plesno šolo Nataraj, Radiom Študent in Inštitutom za urbana vprašanja.

Vstop prost.