Jutri bo dan za rockerice (in rockerje)

Hellcats (FOTO: Dare Brenko)
Hellcats (FOTO: Dare Brenko)

Glasna in kvalitetna glasba, druženje, ples ter seveda nageljni so glavne sestavine jutrišnjega festivala DAN ROCK ŽENA v Orto baru.

Na dan rock žena vabljeni tudi moški

Rokenrol ponuja široko paleto glasbenih užitkov, zelo posebna pa je veja vse-ženskih skupin. Te so, poleg večinoma pojočih kolegic v pop skupinah, najbolj prisotna ravno v rock glasbi, pri kateri pa so v ospredju kitare, bobni in bas, ki se na odru povežejo v eksplozivno mešanico, ki se jo splača videti in slišati v živo.

V Sloveniji so ledino orale Hellcats, slovenska vse-ženska glasbena skupina, ki svoje avtorske pesmi že vrsto let več kot uspešno predstavlja po celem svetu, nazadnje po odmevni turneji v Angliji, ki je rezultirala s povabilom v enega najbolj eminentnih rock klubov – 100 Club v Londonu. Kako priljubljene so v tujini pove tudi podatek, da je njihova angleška plošča že dvakrat ponatisnjena.

V naših krajih ali širši regiji pa so punce relativno osamljene, podobnih zasedb ni veliko, če pa že obstajajo, se pogosto ne znajdejo ven iz čeri, ki pretijo ženskim skupinam: podpore okolice, doma, moških kolegov ali pa kar med seboj. Zato je vsaka skupina, ki se pojavi in vsaj kako leto ali dve vztraja, obenem pa izvaja svojo avtorsko glasbo, tako redka in vredna, da sta organizatorki Saša in Sonja Zagorc pomislile, da bi takim skupinam, vsaj v Sloveniji, ponudile velik oder za predstavitev svojih del širšemu občinstvu, kar bi pripomoglo k njihovi prepoznavnosti in nadaljnjemu razvoju.

In tako se je že leta 2015 prvič zgodil festival vse-ženskih skupin Dan rock žena.

Letos so v goste povabile zahodne sosede Wicked Asylum, ki v Italiji na podoben način kot Hellcats promovirajo žensko moč v glasbi ter srbske punk-rokerke Replicunts, ki so po mnenju slovenskih pankerjev več kot odlične.

Kvaliteta (vsaj Hellcats) ni sporna, kar dokazujejo številne recenzije najuglednejših glasbenih medijev po svetu in večina se strinja, da ko gre pri ženskah za dober band, lahko pričakujemo domiselno in melodično glasbo, ki morda rahlo odstopa od moških kolegov.

Tudi zato je bilo kdaj za punce težko, poleg tega, da je bilo vse potrebno narediti v lastni režiji, nositi opremo na oder, izdelovati in lepiti plakate, obenem pa se še dokazovati, da ne gre samo za krila in dolge lase, ampak tudi za odlično glasbo. Toda to obdobje demonov, kot govori ena od njihovih pesmi, so pustile za sabo, našle so sebe in tudi soborke in tako vas na mednarodni praznik žensk ponovno vabijo na DAN ROCK ŽENA!