Josipo Lisac doletela kazenska ovadba zaradi izvedbe himne

Josipa Lisac (FOTO: Špela Macuh)
Josipa Lisac (FOTO: Špela Macuh)

Boško Županović je kazensko ovadil hrvaško divo Josipo Lisac. Trdi, da je z nastopom in načinom, kako je zapela hrvaško himno na inavguraciji predsednika Milanovića, škodovala ugledu Hrvaške.

 

Josipa Lisac himno zapela v svojem slogu

Diva Josipa Lisac že dolgo slovi po svojem edinstvenem slogu petja in ekstravagantnem oblačenju. Z izvedbo hrvaške himne Lijepa naša domovino pa je tokrat dvignila precej prahu, na žulj pa je predvsem stopila lastniku portala liburnija.com., Bošku Županoviću, ki je zoper Josipe podal celo kazensko ovadbo.

Boško je glede izvedbe himne za portal 24sata povedal: ‘Pričakoval sem, da bo zavijala, ali nekaj podobnega. To pa je bilo v posmeh. Bil sem v Sloveniji in tam smo gledali inavguracijo. Slovenci so se nam smejali. Komaj so čakali. Bilo me je sram.’

Le dan po nastopu je Boško Županović podal kazensko ovadbo na kazensko oddelek zagrebškega državnega odvetništva zaradi kaznivega dejanja iz 349. člena kazenskega zakonika Republike Hrvaške. 349. člen pravi: ‘Kdor se javno posmehuje, zaničuje, ali grobo omadežuje Republiko Hrvaško, njeno zastavo, grb ali himno, se kaznuje z zaporom do enega leta.’

Županović meni, da njena interpretacija himne družbeno ni sprejemljiva: ‘Moje stališče je, da se je norčevala. Predstava je bila gnusna. Šlo je za posmeh. Čisti prezir. Naša himna je lepa in domoljubna. Nič nimam proti Josipi Lisac niti proti Zoranu Milanoviću. Povsem nepomembno se mi zdi, da je bila to Josipa Lisac. Četudi bi bil to drugi pevec in bi se tako norčeval iz himne, bi ga kazensko ovadil. Jaz jo spoštujem. Je fantastična umetnica in pevka. Ima številne skladbe, katerim rad prisluhnem. Toda to je bilo posmehljivo. Tudi v tujini se nam smejijo.’

 

Josipa Lisac dogodka ne bo več komentirala

To je prva kazenska ovadba zoper 70- letne pevke, ki se je nemudoma odzvala na svojem Facebook profilu z objavo izjave založbe ter hrvaške glasbene zveze: ‘Tokrat se obračamo na vse medije in udeležence razprave na družbenih omrežjih, ki že dva dni neutrudno razpravljajo o himni in nastopu glasbene dive, gospe Josipe Lisac. Žal gre za popolno neupoštevanje umetniške svobode in ustvarjanja glasbenika, katerega slog obožujejo vse generacije in jo vidijo kot eno izmed največjih legend domače glasbene scene.

Vsakemu dobronamernemu človeku je jasno, da ne gre za žalitev himne, gre za slog in način interpretacije, ki je za Josipo Lisac prepoznaven in to je še ena izmed situacij, ki dokazuje, da živimo v družbi, kjer se resno načeti temelji človeških in kulturnih vrednot, kot tudi način komunikacije.

Na prošnjo gospe Josipe Lisac vas želimo obvestiti, da ona ne bo več komentirala reakcij na izvedbo himne Republike Hrvaške na prisegi predsednika Zorana Milanovića. Prav tako ne bo komentirala kazenske ovadbe ali kakršnihkoli podobnih reakcij posameznikov, društev ali institucij v prihodonje, ne glede, za kateri medij bo šlo.

Pretekli dnevi so bili izredno zahtevni, zato upoštevajte njeno zasebnost, saj je vedno dobro sodelovala z vsemi mediji. Zahvaljuje se in ceni podporo in dejstvo, da mediji prenašajo resnično sliko trenutnega stanja v naši družbi.

Josipa Lisac je pred kratkim dopolnila sedemdeset let, v svojih rekordnih 53-ih letih glasbene kariere pa je posnela izjemna glasbena dela, ki jih še danes občudujejo na njenih številnih koncertih. Je tudi ena največkrat nagrajenih glasbenic, ki je za svoje dosežke skupaj s sodelavci osvojila kar 22 Porin-ov, letos pa bo na slavnostni prireditvi v Reki, 27. marca od upravnega odbora Porina prejela Porin za življenjsko delo.’