JOKER OUT: ‘Kdo si pa lahko zamisli prihodnost brez kulture?’

Joker Out, 19.12.2019, Kurzschluss (Foto: Aleš Žnidaršič)

Shagadelic rock skupina Joker Out, ki je marca leto izdala bajen videospot za skladbo ‘Vem Da Greš’, oktobra pripravlja dva prav posebna koncerta – predstavitev prvega albuma v ljubljanski Cvetličarni se bo zgodila kar v dveh delih na dva nora večera, ki pa sta že razprodana! 

Ni skrivnost, da je pandemija povzročila malo morje težav tudi za vse organizatorje dogodkov in glasbenike, kar je pomenilo, da so Joker Out izid prvega albuma in z njim povezana predstavitvena koncerta v Cvetličarni prestavili na poznejši termin. Vrhunec koncertne jeseni se bo zgodil 13. in 14. oktobra! Čakanje je bilo dolgo, a bo zaradi tega tudi veliko slajše, ko izid vsi skupaj dočakamo.

Pred koncertoma v Mariboru (Lent) in v Ljubljani (Urbano dejanje) smo jim zastavili 5 vprašanj. Odgovarjal je kitarist Kris Guštin.

ROCKER.SI: Na družbenih omrežjih se širi pobuda #NoCultureNoFuture, ki opozarja na pomembnost in razvoj kulture v kriznih časih. Kako ste ‘konzumirali’ kulturo v času samoizolacije?

JOKER OUT: Kdo si pa lahko zamisli prihodnost brez kulture? Za nas glavni vir kulture na daljavo so bile pretočne platforme (Spotify, Apple Music, Netflix …) in za mnoge izvajalce je takrat bilo “streamanje” njihove glasbe dejansko edini vir prihodka, pa tudi ta nikakor ne more nadomestiti prihodkov od koncertov, saj v Sloveniji ni veliko uporabnikov teh platform. Zato smo tudi mi javnost večkrat pozvali po družabnih omrežjih, naj se naročijo in s tem podprejo svoje najljubše glasbenike.

ROCKER.SI: Koncertno življenje se vrača na ustaljene tirnice, po drugi strani pa smo daleč od normalne koncertne izkušnje. Vaš nastop na Lentu in v petek na Urbanem dejanju je korak v pravo smer. V obeh primerih so za poslušalce pripravljena sedišča. Kako se počutite ob tem?

JOKER OUT: Vsekakor je pri nas veliko nesigurnosti glede tega, ali bo taka koncertna izkušnja lahko nadomestila klasično koncertno energijo, saj bo nemogoče imeti intimen stik s poslušalci, ampak smo kljub temu neizmerno veseli, da lahko sploh stopimo na oder – to je zaenkrat več kot dovolj.

Joker Out, 19.12.2019, Kurzschluss (Foto: Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Kakšno je vaše mnenje glede socialne distance na koncertu? Spremenil se je celoten stik z občinstvom, iskati je treba druge načine. So družabna omrežja trenutno eden redkih načinov ohranjanja stika z oboževalci?

JOKER OUT: Občutek imam, da distanca posameznike v publiki vsaj delno odtuji od koncertne izkušnje, ampak razumem, da je zaenkrat to nujno koncertno zlo. Na področju komunikacije z občinstvom se mi pa zdi, da so bila družabna omrežja za izvajalce pri komunikaciji z mlado publiko že pred pandemijo glavno sredstvo za ohranjanje stikov in da koncertna kriza tu ni prinesla tako drastičnih sprememb.

ROCKER.SI: Nazadnje ste igrali junija, na Valu 202 (Koncert doma). Ste od takrat pripravili kaj novega materiala, ki ga bomo lahko slišali na naslednjih dveh nastopih?

JOKER OUT: Ravno zaključujemo komade iz našega prvenca Umazane Misli, torej smo v glasbenem smislu veliko bistroumili od tistega koncerta. Na koncertih bomo premierno igrali novo pesem, ki bo oktobra izšla kot singel z videospotom.

ROCKER.SI: Videospot ‘Gola’ je dosegel 300 tisoč ogledov, a pravite, da prihaja nekaj novega, s čimer se niti ‘Omamljeno telo’ ne bo počutilo varno? Kaj boste zagrešili?

JOKER OUT: Vprašanje “are you feeling safe?”, ki smo ga zapisali v objavi na družbenem omrežju, se je nanašalo na ‘Omamljeno telo’, saj mu se mu po ogledih ‘Gola’ nevarno približuje, ampak vsekakor z vsakim komadom, ki ga izdamo, ciljamo na to, da prekosi do takrat izdane komade. Edino, kar bomo zagrešili, je samoizboljšanje.