Joker Out izdali prvenec in navdušili na dveh razprodanih koncertih v Cvetličarni

Joker Out - predstavitev prvega albuma, 20-10-2021 Cvetličarna, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)

‘Umazane misli‘ so v fizični obliki na voljo od srede naprej, ko so Joker Out prvič razprodali Cvetličarno. Enako so storili v četrtek, s tem da so tisti koncert posneli tudi za programe RTVS. Podobnih zgodb bo v njihovi karieri verjetno še veliko, a ta je bila posebna. 

Za spektakel se spodobi, da se začne z dobro predskupino. Takšno, ki je “in”. Mlado, nenavadno, “quirky” in odštekano. To čast so tako v sredo kot v četrtek dobili ljubljanski Kokosy, ki so še enkrat več zažgali (tisto jutro so igrali še pri Andreju Karoliju na Valu 202) in dokazali, da gredo trenutno hitreje kot vroče žemljice. Pridno obračajo ušesa poslušalcev, na njihovih koncertih pa je prisotna zgolj ljubezen (kar postaja trend med bendi, začel pa ga je Hamo, ki je bil mimogrede eden izmed gostov prvega večera).

Boris na čelu benda je krasen frontman z ljubečo energijo, ki sporoča, da so na njihovih koncertih dobrodošli čisto vsi. V dobrih tridesetih minutah so navdušili tiste, ki jih že poznamo, in opozorili nase tiste, ki so se prvič srečali z njimi. Val, ki se je začel pred leti v Trnovem, danes seže že daleč po Sloveniji.

Foto: Aleš Žnidaršič

Joker Out na oder stopili v slogu velikanov

Veliko lahko izveš o bendu že po tem, kako se poda na oder. Kako se člani nosijo in ali zares verjamejo vase. Ali si zaslužijo stati pred tisočglavo množico, nenazadnje. Joker Out so z vrhunskim uvodom na oder skočili brez strahu in si v trenutku pokorili publiko. Spadajo na oder Cvetličarne in zaslužili so si vse, kar imajo. Album je krasen in njihovo delo v zadnjih letih se je obrestovalo.

Oni so prihodnost mainstream rocka.

Najstnice so norele, kaj pa drugega. Večinoma ženska publika je pet mladeničev naravnost požirala z očmi, poleg tega pa so znale praktično vsa besedila. Tako je bilo, še preden je bil album uradno zunaj. Na oder niso padali nedrčki – zunaj je bilo namreč precej hladno – je pa zato priletela kakšna biserna zapestnica. Bojan, Jure, Kris, Jan in Martin so za njih idoli. Le upajmo, da bodo še naprej ustvarjali kvalitetno glasbo in da se bodo najstnice pod odrom graciozno starale z njimi.

O premikih, ki se dogajajo na domači glasbeni sceni, je pred koncertom spregovoril tudi Kris Guštin: “Čutimo premik, ki se dogaja in smo hvaležni, da lahko k temu doprinesemo s svojo ustvarjalnostjo, saj nas je ravno stagnacija scene v naših najstniških letih bodrila, da sami kaj naredimo. In kako je mlada glasba v zadnjih letih razplamtela! Niti korona je ni in ne more zaustaviti. Kot bi rekli naši sodobniki MRFY: »Spet bo zagorelo, ker nam vedno tli na dnu srca.«

Bend je zrastel. Zdaj sprejemajo vse, kar spada zraven ustvarjanja glasbe. Zavedajo se izziva pred seboj in ga sprejemajo z odprtimi rokami. Na odru so posledično povezani, zanesljivi in pogumni. Uživajo v vsakem trenutku. Še stilsko se dopolnjujejo. Znajo narediti šov in se ne bojijo koketirati s publiko. V Cvetličarni so se projekta lotili, kot se spodobi.

Joker Out – predstavitev prvega albuma, 20-10-2021 Cvetličarna, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)

Izšel tudi prvenec ‘Umazane misli’

Dolgometražni prvenec skupine Joker Out je brez pretiravanja najbolj pričakovan album zadnjih dveh let. Še preden so se fantje zares lotili dela, so v začetku minulega leta že dvakrat razprodali ljubljansko Cvetličarno, delo v studiu pod taktirko Žareta Paka pa končali šele ob koncu prejšnjega tedna. ‘Zadnji dve leti naših življenj sta se končno materializirali v tem enkratnem izdelku, ki predstavlja celotni glasbeni spekter tega, kar za nas je shagadelic rock ‘n’ roll. Smo neskončno zadovoljni ter ponosni na album in čutimo, da z njim lahko pustimo velik pečat na slovenski glasbeni sceni,’ ob izidu plošče neskromno sporoča tudi koncertno ena naših najbolj iskanih skupin.

Čakanje se je vsekakor izplačalo, saj se je vmes pol plošče že zmedilo v obliki hitov ‘Gola‘, ‘Omamljeno telo‘, ‘Umazane Misli‘, ‘Vem, da greš‘ in ‘A sem ti povedal‘, seveda ne manjkata na koncertih vedno odlično sprejeti ‘Metulji‘ in ‘Proti toku‘, tudi vse tri nove skladbe pa imajo potencial, da postanejo uspešnice. Na albumu ni niti enega mašila, pričakovanja so bila velika – in končni izdelek jih je povsem upravičil. Muzika je kot rečeno že dostopna na digitalnih platformah, CD-ji bodo v prodaji na vseh nadaljnih koncertih, seveda pa vam bodo vsakega od njih Jokerji z veseljem tudi podpisali.

Joker Out – predstavitev prvega albuma, 20-10-2021 Cvetličarna, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)

V rokavu so imeli skrite tri ase!

Poleg impresivnih vizualnih učinkov, ki jih nudi prenovljena Cvetličarna, so Joker Out imeli v rokavu skritega ne enega, pač pa tri ase! Prvi gost večera je bil Matevž Šalehar – Hamo, ki je skupaj z mladeniči zapel ‘Ona gre’, drugi je bil Omar Naber, ki je odpel ‘Vse, kar si želiš’, tretji pa Grega Skočir, ki je z značilnimi temnimi očali zažgal z ‘Led s severa’. Na kitari jih je pospremil tudi Izidor Erazem Grafenauer. Starejši zvezdniki so poželi velik aplavz, a brez dvoma je bila vsa pozornost na shagadelični peterici, ki se odziva na ime Joker Out.

Ves trud je bil poplačan. Projekta so se namreč lotili skrajno resno – kot profesionalci. Z najeto ekipo, odrskimi pomočniki, fotografi, celo snemalno ekipo. Logistika pred dvema razprodanima večeroma je bila stresna. Pred koncertom je Kris, bržkone najlepše oblečeni na odru, pa čeprav so bili vsi kot direktno iz darilne škatle, dejal: “Dejansko smo prvič v vlogi organizatorja koncerta in ne le nastopajočih, kar je samo po sebi že velik zalogaj, a ko na to dodaš še pričakovanje albuma in koronske omejitve, vse skupaj postane stvar, ki je nikakor ne moreš imeti zares pod kontrolo. Zato smo se v bendu dobro organizirali in vsakemu opredelili točne naloge, da probamo zadevo čim bolj obvladati. In to nas je dejansko še bolj združilo, saj vse temelji na zaupanju med nami.”

Po uradnem zaključku in bisu so se še enkrat nepričakovano vrnili na oder z vnovično izvedbo skladbe ‘Gola’, saj jih publika enostavno ni želela spustiti z odra. Sledilo je druženje ter fotografiranje z oboževalkami in oboževalci. Novi album ‘Umazane misli’ je z avtogrami članov šel v trenutku.

Joker Out – predstavitev prvega albuma, 20-10-2021 Cvetličarna, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)

Kakšni so njihovi načrti po dveh velikih uspehih? 

“Takoj po koncertih bomo sigurno za nekaj dni potuhnili in ugasnili telefone, da se malo prizemljimo in prebavimo zadevo, a se bomo še kar kmalu vrnili v hektičnost, ki nas v prihodnjih mesecih čaka. Za konec jeseni pride na vrsto še veliko napovedanih nastopov, ki jih bomo zdaj z izdanim albumom še toliko raje odigrali. Hkrati bomo pa tudi začeli s pripravo novega materiala, ki bo definiral našo pot v leto 2022 in naprej,” nam je za konec še zaupal Kris.

Hvala, Joker Out, da ste nam pokazali, kako zelo smo pogrešali večje koncerte. Da rock’n’roll še živi in da naša mladina več kot očitno zna podpreti dobro glasbo. Ta dva večera so bile v zraku le dobre vibracije in poželjivi pogledi. Ob shagadelični glasbi in vročih koncertih pa se ustvarja magija. Ne gre se o glasbi, temveč o druženju, spoznavanju in zanetanju ognja s pomočjo razgretega občinstva.

Rokerji, ponosni ste lahko nase!

Foto: Aleš Žnidaršič