JOHN F. DOE – ‘JFD’ (2015)

John F. Doe - JFD (2015)

Gorenjski rockerji so prvenec predstavili 22. maja 2015 v ljubljanskem Kinu Šiška. Blejčani so si nadeli ime John Doe, nato pa so iz logičnhi razlogov dodali še razločilni F. Neznana identiteta za nedifinirano glasbo, ki je takrat nastajala v angleškem jeziku, medtem ko se z novim albumom vračajo k slovenskim koreninam. Tokrat pod vodstvo založbe. 

Za njihov prvi album so naleteli na odlične kritike in v kratkem času je pošel iz vseh zalog. Tudi danes zveni še vedno tako prepričljivo in zrelo. Prednjačijo basovske liniji v povezavi z bobni, ki držijo tempo minimalističnih aranžmajev, ki jim delajo krivico. Skupina v živo zveni veliko glasneje in nosi bogatejši zvok kitar, kot so si ga dovoli uporabiti na plošči. Velikokrat je čutiti, da so v progresiji skladb zadržani in so tako na kar nekaj mestih verjetno zamudili lepo priložnost, da bi čudovito postavljeno idejo razvili v nekaj več.

Temu podoben je tudi vokal, ki je močan in prepoznaven, a si ne dovoli zajadrati v neznane vode. Še najbolj prepoznavna z albuma je ‘Rider’, medtem ko si v avtu prepevam še ‘December Lights’ in ‘Black Glitter’. Vseeno izjemen uvod v uspešno glasbeno zgodbo, ki jo pišejo John F. Doe.

1. Purple Velvet (0:05)

2. From Russia To China (3:26)

3. Drive Song (6:26)

4. Rider (10:15)

5. High Hopes (13:41)

6. My Addiction (17:47)

7. Black Glitter (22:22)

8. December Lights (25:01)

9. Fantasy Road (Bye Bye Baby) (27:48)

10. Criminal Mind (31:09)

Več o skupini

Rock band John F. Doe je bil ustanovljen leta 2010, ko je skupino prijateljev združila želja po ustvarjanju edinstvene in kakovostne glasbe. Kmalu so sledili prvi  nastopi v živo, leta 2015 pa je izšel njihov prvenec z naslovom JFD. Njihov zadnji izdelek je digitalni EP z naslovom John EP Doe, ki je na voljo v vseh glasbenih knjižnicah oz. na “streaming platformah”. Močen vokal in razločen vibrato vokalista Marka Zemljiča obogati raznoliko tehniko, melodične verze in uporabo raznovrstnih zvočnih efektov pa ustvarjata kitarist Aleš Svetina ter klaviaturist in spremljevalni vokalist Luka Zemljič. Dinamično ritmično sekcijo zagotavljata Bojan Marinko na bobnih in Tilen Knaflič na bas kitari. Njihova glasba je zlitje različnih stilov, najbolj pa se poigravajo z zvoki indie in garažnega rocka. Leta 2016 je skupina podpisala pogodbo z založbo Nika Records.