JERNEJ ZORAN: ‘Smo v dobi singlov, petsekundne pozornosti kogarkoli za karkoli’

Jernej Zoran (Foto: Mateja Gašperin)

Dolenjski kitarist, avtor glasbe in besedil, aranžer in producent Jernej Zoran je letos izdal peti samostojni album z naslovom ‘What Happens If I Press This Button?’. Če nam je na svojem prejšnjem dolgometražnem izdelku ‘Stik’ postregel z vrsto vokalnih komadov, se tokrat predstavlja z zbirko inštrumentalnih kitarskih skladb, ki so mešanica rocka, bluesa in popa.

Angleški naslov pomeni, da je prišlo do spremembe v kreativnem procesu.

Izhajal je iz miselnosti, da inštrumentalna glasba ne pozna jezikovnih ovir. Album, ki je prejel pozitivne kritike tako doma kot v tujini, je že na voljo v digitalni obliki na vseh platformah za pretočno predvajanje glasbe, za analogne zanesenjake pa tudi kot stara dobra zgoščenka.


Od njegovega prvega srednješolskega banda, imenovanega Minister Gregor, so minila že tri desetletja. Vmes je nastalo kar pet albumov, šest, če smo bolj natančni, a leta 2001 končani album ‘Avgustovski kosci’ ni nikoli zares uradno izšel. Z zadnjim je zelo orientiran na tuji trg. Ob muziciranju rad sadi drevesa, ustvaril je že pravi rob gozda ob svojem domovanju. “To je čisti rock’n’roll pravi.” Kar pa je mogoče manj znano, vsaj v glasbenem svetu – Jernej Zoran je tudi prevajalec (več kot 120 knjig).


ROCKER.SI: Živjo, Jernej, hvala za tvoj čas. Najprej čestitke za izdajo albuma ‘What Happens If I Press This Button’. Krasen inštrumentalen album. Od kje ideja za album brez vokala?

JERNEJ ZORAN: Živjo in hvala za čestitke. Prvenstveno sem kitarist in zdelo se mi je, da je po dolgem času prav, da se lotim takšnega projekta.

ROCKER.SI: Kako si drugače? Ali ohranjaš stik z ljudmi v teh čudnih časih?

JERNEJ ZORAN: Čakam, da mine ‘novo nenormalno’. Utopija? Čas bo pokazal. Stik ohranjam tudi virtualno in prek telefona, drži tudi, da že pred tem nisem grozno rad rinil v gužvo … Ampak ko želim stik v živo, tudi poskrbim zanj, brez skrbi.

ROCKER.SI: Si bil, ker gre za inštrumentalen album, tokrat pri ustvarjanju svobodnejši? Kadar gre za glasbo brez vokala, je prisotne veliko improvizacije? Nakar izbereš najboljši posnetek?

JERNEJ ZORAN: Največ svobode pri ustvarjanju mi prinaša dejstvo, da ustvarjam sam. To je odločitev, izbira. Vedno najprej postavim demo na klik, da ‘obrtniško’ stvari stojijo. Potem se lahko poigravam z aranžmaji in kasneje tudi improvizacijo, sploh pri kitarskih solih. Da, točno vem, kaj želim od skladbe. To se običajno izriše že med samim songwritingom.

ROCKER.SI: Zakaj angleški naslov? Prebral sem, da si v stiku z več tujimi agencijami, ki so posredniki med avtorji in izvajalci ter producenti s področja filma, serij in reklam.

JERNEJ ZORAN: Bikoz aj ken (smeh). Drži, izključno zaradi tujine. Trg za mojo glasbo v Sloveniji je dokaj ozek, je nekakšna niša, zato je nujno, da lovke razpredem čim širše. Na čim več področij, kar se z inštrumentalno glasbo da. Zato tudi navezave stikov s tujimi agencijami.

ROCKER.SI: Si v zadnjem času še posebej našel uteho prav v glasbi?

JERNEJ ZORAN: Ne, pač pa še posebej v naravi. Mislim, da še bolj cenim tišino in mir.

ROCKER.SI: Lahko spregovoriš o povezavi med glasbo in naravo? Rad se umakneš v naravo, na sprehod ob reki. Tam zaslišiš prve zametke skladb, ki se kasneje razvijejo v mešanico rocka, bluesa in popa, kot to lahko opazimo na zadnji plošči?

JERNEJ ZORAN: Če se navežem na prejšnji odgovor – kaj je glasba, kaj so zvoki? So samo presledki med tišino. S tega vidika lahko govorimo o povezanosti glasbe in narave, vsekakor. Umik v naravo je zame nujen, je proces vsakodnevne higiene uma, odstranjevanja miselne navlake. Da potem lahko nastanejo zametki komadov, ko se prezračen vrnem in primem v roke kitaro.

ROCKER.SI: Nezadovoljstvo nad trenutno situacijo si izražal že lansko leto s pesmijo ‘Oprostite, to ni moj svet’, ki pa se vseeno ni uvrstila na ta novi album. Kako si torej ločil posamezne single in glasbo za album? Je ta nastala v istem obdobju? 

JERNEJ ZORAN: Omenjeni singel je bil pač akutni izraz mojega pojmovanja situacije. Žal je še vedno aktualen … Skladbe za inštrumentalni album so večinoma nastale med lansko karanteno. Lahko rečem, da sem jo zelo temeljito in produktivno izkoristil.

ROCKER.SI: Prejšnji album ‘Stik’ je nosil devet skladb, najnovejši jih ima osem. Eno si torej odvzel, je bilo dovolj za te krizne čase? Katere inštrumentalne albume drugih izvajalcev priporočaš za poslušanje? Bi kakšnega izpostavil?

JERNEJ ZORAN: Ah, CD je bolj nujna vizitka za sodobne čase. Smo v dobi singlov, petsekundne pozornosti kogarkoli za karkoli. Ampak jaz sem stara šola, ustvarjam, ker to pač mora iz mene. Ustvarjalne energije ne gre zadrževati. Da ne prekipi (smeh). Od inštrumentalnih albumov, ki so me najbolj zaznamovali, bi izpostavil Tubular Bells III (Mike Oldfield), Les Chants Magnétiques (Jean-Michel Jarre) in Flying In A Blue Dream (Joe Satriani).

ROCKER.SI: Pet albumov in en EP v zadnjih desetih letih. Ostajaš še naprej v samozaložbi?

JERNEJ ZORAN: Vsekakor.

ROCKER.SI: Kakšni so plusi in minusi?

JERNEJ ZORAN: Založbe, kot smo jih poznali nekoč, se verjetno danes splača imeti le še največjim svetovnim zvezdnikom. Nepreglednim množicam ostalih glasbenikov po vsem svetu je na voljo toliko distribucijskih servisov, da je greh, če tega ne izkoristiš. Danes je vsak poslušalec tako rekoč svoja nišna radijska postaja, trg je razdrobljen do onemoglosti, zato je bolje, da imaš tudi distribucijski segment v svojih rokah. To se danes namreč tudi vse da, brez težav.

ROCKER.SI: S čim se preživljaš? Z glasbo je težko služiti. Prevajaš tudi knjige, mar ne?

JERNEJ ZORAN: Drži, to je pa drugi del moje kreative, v katerem prav tako neizmerno uživam. Pravi blagoslov je, da se lahko s tem tudi preživljam, tako s prevajanjem kot z glasbo.

ROCKER.SI: V prvi vrsti si kitarist, včasih tudi poješ, spet drugič uporabiš za vokal gosta oziroma gostjo. Kaj determinira, kdo bo pel tvoje pesmi? Se prepustiš občutku?

JERNEJ ZORAN: Vsebina besedila in slog komada. Vedno vse podrejam temu, kar potrebuje skladba.

ROCKER.SI: Pri skladbi ‘Oprostite, to ni moj svet’ si prevzel glasbo, besedilo, aranžma, produkcijo, vokal in kitare. Skoraj vse narediš sam, kar je hvalevredno. Kako je bilo pri tem albumu, si ponovno vzel vajeti v svoje roke? Zakaj taka odločitev? Ne zaupaš drugim?

JERNEJ ZORAN: Po sili razmer sem prevzel vse te vloge že pred desetimi leti, ko sem pripravljal svoj dolgometražni prvenec Stratosfera. Priučil sem se obrtniškega/tehničnega dela samega snemanja. To mi gre, miks in mastering pa že vsa ta leta dajem delat drugam in tudi nimam želje, da bi se bolj poglabljal v to. Na enak način sem se lotil tudi zadnjega albuma.

ROCKER.SI: Kaj mi lahko poveš o pesmi ‘All They Say, All They Do’? Šlo je za nekakšno sodelovanje, kajne? Del pesmi je bil posnet v Sloveniji, drugi del v ZDA, mastering pa je bil opravljen na Nizozemskem. Za kakšen projekt je šlo?

JERNEJ ZORAN: Da, kitare in bas sem posnel doma, vokalist je iz Nashvilla, bobnar pa iz Louisiane. Gre zgolj za širjenje glasbenih obzorij. Želel sem vnesti drugačno energijo v svojo glasbo. Z izdelkom sem zelo zadovoljen, tudi kritiški odzivi so bili lepi.

ROCKER.SI: Ali redno sodeluješ s tujimi izvajalci in akterji iz glasbenega posla? Kaj pa doma? Si v zadnjem času delal na kakšnem še posebej zanimivem projektu?

JERNEJ ZORAN: »All They Say« je bil čudovit nastavek za moj trenutni modus operandi. Na spletu se lahko danes povežem s komer koli, od pevcev do mastering inženirjev. Vse je 1 klik in 1 mastercard stran (smeh). Hm, mogoče pa masteringcard? Ha.

ROCKER.SI: Se ti je glasbeni okus v preteklih letih spremenil? Ne zgolj tisto, kar se ti dobro sliši, pač pa tudi, kar igraš in ustvarjaš? Bi na tvoji “playlisti” našli kakšnega presenetljivega izvajalca?

JERNEJ ZORAN: Ne, je kar enak kot se je oblikoval na začetku osemdesetih. Vplivi sodobnejše glasbe pa vsekakor vplivajo na vsakega ustvarjalca, če drugače ne, pa kot nekakšna zvočna osmoza, razen, če živi na osamljenem otoku.

ROCKER.SI: Koliko nedokončanega gradiva imaš trenutno?

JERNEJ ZORAN: Uf, več gigabajtov. Za nekaj albumov gotovo.

ROCKER.SI: Kaj nam pripravljaš za čez zimo?

JERNEJ ZORAN: Zadnjega pol leta sem imel, roko na srce, bolj malo časa za glasbo – poleg izdaje albuma. Malo me je potegnilo v hortikulturo, pa je takoj letni čas mimo … (smeh). Čez zimo bo več časa. Zastavljen imam namreč projekt, ki ga nameravam izpeljati s tujimi pevci in pevkami. Pa smo spet tam, 1 klik in 1 mastercard …