Je Jurij Čotar res Čudak?

Foto: Jernej Rodič, promo
Foto: Jernej Rodič, promo

Nekdanji pevec Requiem, Starih devic in Shotdown ter trenutni vokalist projekta Egzi & Ketrin Jurij Egzi Čotar je pred kratkim izdal zbirko zapisov. Pesniško zbirko, če želite, ki sliši na ime Čudak. Naročite jo lahko TUKAJ.

Čeprav so nama aktualne razmere onemogočile klasično izvedbo intervjuja, je ta vseeno doživel svojo realizacijo. Sicer v obliki izmenjave e-sporočil, pa vendar. Razvila se je zanimiva debata o tem, kdo je Čudak in zakaj bomo morali na avtorjeve prave spomine še nekoliko počakati.

ROCKER.SI: Pozdravljen. Kaj počneš te dni?

JURIJ EGZI ČOTAR: Pozdravljen, Nejc. Ma, nič kaj odmevnega ne gradim ob koncu januarja, ker sem večino projektov pripeljal v cilj leta 2020. Lani septembra sem diplomiral, končno, Čudaka porinil na oder v prvih dneh letošnjega leta, trenutno pa »kadim cigare ob ognjišču« in spremljam, kam vodijo zgoraj omenjeni koraki. Večino časa po službi pa preživim v domači telovadnici in gradim zdravje telesa in posledično duha.

ROCKER.SI: Kot lahko opazimo na tvojem Facebook profilu, si pred kratkim izdal knjigo z naslovom Čudak. Lahko kaj več o tem?

JURIJ EGZI ČOTAR: Zbirka zapisov, besedil, je posledica čudnega obdobja, 5 letnega iskanja smisla, ko sem v prehodu iz sanjaškega mladiča v delovno številko izgubljal zgrajeno identiteto v najstniških letih. Seveda je nekaj tekstov posvečenih tudi takratnemu dojemanju ljubezni, notranjim bojem z žalostjo in preteklostjo, ter ob koncu ugotovitvi, da sem sam svoj smisel ne glede na okolje in družbo, ki me obdaja.

Foto: Jernej Rodič
Foto: Jernej Rodič

ROCKER.SI: Kdo je čudak? Je zadeva avtobiografska ali gre za bolj univerzalno stvar? Za nekakšno izpostavljanje dejstva, da se v nas vseh skriva čudak?

JURIJ EGZI ČOTAR: Vsekakor sem vse besede črpal iz lastnih izkušenj, kar pa ne pomeni, da se to smatra kot avtobiografska izdaja. Mislim, da sem za avtobiografijo še premlad in preneumen, da bi lahko dovolj objektivno gledal na svoja pretekla dejanja. Drži pa tudi, da sem ob »tihi promociji« čudaških zapisov srečeval ljudi, ki so hecno podobnih misli, kar nakazuje na to, kar omenjaš v vprašanju. Vsak zase nosi Čudaka v sebi; nekateri se s tem ne ukvarjajo, nekateri to sovražijo in potiskajo globoko v kotičke svojih misli, do katerih nočejo dostopa, nekateri pa o tem pišemo in se ne sekiramo kaj preveč.

ROCKER.SI: Nekateri bi rekli, da biti čudak ni dobro. Na drugi strani pa imaš tudi ljudi, kot sta bila sir Isaac Newton ali Albert Einstein.

JURIJ EGZI ČOTAR: Rekel bi, da je čudak vsak, ki sili dlje od množice in se drži svojih idej. Človek, dokler njegovih misli tuje mnenje še ne umaže, skriva v sebi neskončnost. Tako kot zgoraj omenjena gospoda. Morda je genialnost obratno sorazmerna s socialno sposobnostjo, kaj pa vem.

ROCKER.SI: Kako to, da si se odločil za izdajo knjige? Ali je knjiga še zmeraj relevanten medij?

JURIJ EGZI ČOTAR: Mislim, da ne gre več za relevantnost medija, merjenje dosega promocije, iskanje najučinkovitejšega kanala prodaje, itd. Hotel sem le zapakirati in zaključiti čudaško obdobje, ki je oblikovalo to, kar sem danes. Ko sem začel s pisanjem, nikakor ni bil vzgib besedam končna izdaja ampak čiščenje možganov za lažji vsakdan. S pisanjem sem ustregel svojemu zdravju.

ROCKER.SI: Ali se nam obetajo tudi kakšne predstavitve?

JURIJ EGZI ČOTAR: Ko bojo ukrepi dovolj sproščeni, se bo našel kakšen večer tudi z namenom predstavitve. Bolj klepet in sprehod v vesolje kot pa merljiva promocija izdelka.

 ROCKER.SI: Bolj kot avtor knjig si večini poznan kot pevec. Kakšno je trenutno stanje na tem področju?

JURIJ EGZI ČOTAR: Kot širše stanje omenjenega področja se trenutno ve, kako je. Kaj več pa težko povem, saj nisem nastopal že dolgo.

ROCKER.SI: Vrniva se v čase Requiem, kjer si nadomestil Sergeja Škofljanca. V kakšne razmere si vstopil?

JURIJ EGZI ČOTAR: Težko je bilo. Stopil sem v čevlje najboljšega pevca v Sloveniji, mogoče celo Evropi. Premlad, opremljen s premalo znanja in poln samega sebe. Kmalu začneš ugotavljati, da boga za jajca nisi nikoli držal in bo potrebno razumeti, da je pot do uspeha daljša od enega telefonskega klica. Kasneje sem začel izgubljati glas in voljo, slabe reportaže so se vrstile in zgodil se je umik. Globok poklon dajem Marku Slokarju, ki je mirno, močno in z dobrimi nasveti spremljal celotno dogajanje.

ROCKER.SI: Pod imenom Requiem ste izdali dva singla, nato pa spremenili ime. Nastale so Stare device. Nekakšen cover band, ki to pravzaprav ni bil.

JURIJ EGZI ČOTAR: Kar se same ideje, strategije in vizije spremembe imena, bi bilo potrebno vprašati Marka Slokarja za širšo razlago. Bil sem del obeh, zame težkih, a lepih zgodb in bom vedno hvaležen.

ROCKER.SI: Ali ste kdaj neodvisno od imena zasedbe načrtovali izdajo novega albuma?

JURIJ EGZI ČOTAR: Pogovori so silili v to smer, ampak moje takratno izgubljanje glasu bi težko ustvarilo kaj kvalitetnega in privlačnega, kar pa je Requiem vedno bil.

ROCKER.SI: Ali se obeta, ko se razmere umirijo, kakšna vrnitev?

JURIJ EGZI ČOTAR: Za band ne vem, zase pa lahko rečem, da skoraj gotovo ne.

ROCKER.SI: Kaj se te dni vrti v tvojem predvajalniku?

JURIJ EGZI ČOTAR: System of a Down se vrti ves čas (težko pričakujem junijski koncert v Italiji, če do koncerta sploh pride), drugače pa imam trenutno ponovno obdobje klasične glasbe in opere.

ROCKER.SI: Egzi, hvala za tvoj čas. Imaš še kakšno zaključno misel?

JURIJ EGZI ČOTAR: Poslušaj, če imaš kaj slišati in govori, ko imaš kaj povedati.