Janez Bončina Benč: 70 let rock in rola v Cvetličarni

1. februarja bo Janez Bončina - Benč praznoval 70 let rock in rola.
1. februarja bo Janez Bončina - Benč praznoval 70 let rock in rola.

Janez Bončina Benč je glasbeni velikan. S svojim dolgoletnim delom je kreativno sooblikoval in bistveno prispeval k razvoju slovenske glasbe in popularne kulture.

70 let rock in rolanja z gosti

1. februarja 2019 bo ob 21. uri imel veliki koncert v ljubljanski Cvetličarni, na odru pa se mu bodo pridružili tudi številni glasbeni gostje.

V svoji petdesetletni karieri je nanizal vrsto nepozabnih uspešnic, ki si jih mladina danes prepeva prav tako na glas, kot so jih prepevali ob njihovem nastanku: Gvendolina, Maja z biseri, Ob šanku, Kadar ognji dogorijo, Ta noč je moja idr.

Deloval je v zasedbah Helioni, Srce, z Mladimi levi je v šesdesetih zasadil korenine slovenskemu pop rocku, z elitnimi jugoslovanskimi glasbeniki pa leta 1975 osnoval skupino September. Njihova glasba, ki je združevala jazz in rock ,je bila odmevna tudi v mednarodnem prostoru. September je bil neke vrste ambasador jugoslovanskega rocka v tujini. Gostovali so v Sovjetski zvezi, Nemčiji, Belgiji, Italiji, na Kubi, v Franciji in ZDA. V tem času je Pepsi Cola izbrala Benča za jugoslovanskega predstavnika mednarodne propagandne akcije in tako je v reklamnem spotu nastopil skupaj s Tino Turner.

Številne nagrade na slovenskih in jugoslovanskih glasbenih festivalih je nadgradil z bogatimi in uspešnimi sodelovanji z Grega Forjaničem, Tomažem Domiceljem, Janezom Zmazkom Žanom, Vladom Kreslinom, Primožem Grašičem, Zoranom Predinom, Aleksandrom Mežekom, Petrom Ugrinom, Tihomirjem Pop Asanovičem in mnogimi drugimi.

Benč se je v letu 2010 vrnmil na slovensko glasbeno prizorišče z novim, odličnim albumom ‘Sol, poper in sanje‘ na katerem je spretno združil in prepletel predelave lastnih uspešnic iz preteklosti in jim dodal nove vrhunske kompozicije pri katerih so se mu pridružili popularni mladi izvajalci Murat&Jose, Trkaj, Juliette Justine, Jani Moder, Lovro Ravbar idr.

Omejeno število vstopnic na voljo na vseh mestih Eventim in Petrol.