Jacuzzy Krall na “najtežjem koncertu” v Orto Baru

Jacuzzy Krall (Foto: Urna)

Jacuzzy Krall se je v polni dvorani Orto bara predstavil z materialom za novo ploščo, železnim repertoarjem, premierno pa je predstavil tudi videospot za novi single »Najteži«. Po predstavitvi »making of« videa za omenjeni videospot in projekciji videospota »Najteži«, je sledil koncertni nastop Jacuzzyja Kralla, ki je bil izjemno doživet in energičen.

Ob njem so nastopili vrhunski glasbeniki: Katinka Dimkaroska na vokalih, Sergej Ranđelović na bobnih, Miha Meglič in Andraž Mazi na kitarah ter Rok Škrlj na basu. Tudi tokrat je dokazal, da je njegov opus, tako dosedanji, kot tudi ta, ki ga pripravlja za novi album, unikaten, prvovrsten, melodičen, prežet s pomeni in v okviru tega tudi provokativen.

Slika, ki vsebuje besede oseba, držanje, notranji, stoječe Opis je samodejno ustvarjen

Jacuzzy Krall z izidom novega singla ‘’Najteži’’ in videospota zanj obeležuje deset let, odkar je na nevrološki kliniki prejel diagnozo za multiplo sklerozoTa avtoimuna bolezen je odtlej njegova stalna sopotnica v dobrem in slabem, ki mu kroji vsakdan. Jacuzzy ob temu pravi:

»Singel govori o temu, kako je ko se ti življenje v trenutku postavi na glavo. Kako je glasba moj terapevt, ki osmišlja moje življenje in kako je najtežje soočiti se s samim sabo, s svojimi strahovi in to tudi deliti z drugimi. »Najteži« je hkrati napoved novega albuma, ki izide v začetku 2020. Za singel je narejen tudi videospot, deli spota pa so animacije, sestavljene iz grafik in slik, ki so deli oblikovanja s prihajajočega albuma.” 

Pesem je nastala, bila posneta in zmiksana v Railroad studios DITROJT Ljubljana, glasbo in tekst je spisal Jacuzzy, za aranžma in posnetek pa so poskrbeli Sergej Ranđelovič – RUNJOE (bobni), Katinka Dimkaroska (spremljevalni vokal), Andraž Mazi (kitara), Miha Meglič (kitara) in Rok Škrlj (bas). Mastering je naredil Gregor Zemljič – GZ Mastering.

Poleg članov skupine so pri izvedbi videospota sodelovali šeVid V. Vodušek (doktor V.), za animacije, ki so projicirane v ozadju videa je poskrbel Miroslav Erjavec, za tehnično izvedbo projekcij Andrej Intihar, za kamero, montažo, luči in scenarij pa Tilen Čufar.

Pri videospotu so sodelovali še Damian Pirjevec (tehnična pomoč), Samo Jakše, Davor Daki Lazarevič, Dejan Štef Štefančič, Boštjan Vajs, Rok Hozjan, Blaž Sotošek, Damjan Lebeničnik, 7DIM, Dejan Dornik, URNA, Spretan & Nina, Jamocrats, OŠ Kette in Murn, in Dalibor Novakovič (ŽMOHT).

Slika, ki vsebuje besede oseba, držanje, moški, glasba Opis je samodejno ustvarjenNjegov prvi singel po skoraj petih letih je resna in angažirana, hkrati pa tudi energična pesem v specifičnem slogu Jacuzzyja Kralla, v širokih eklektičnih rock hip hop okvirjih. Z njim se tudi vrača 10 let nazaj, ko je prejel diagnozo multipla skleroza, v leto 2009, ki je bilo zanj prelomno.

»Po 10 letih sem bolj sprijaznjen z diagnozo. Pesem sem napisal zase in za druge, tako bolne, kot tiste, ki živijo z njimi. Govori tudi o temu, kako težko je izraziti nekatere stvari, saj jih moraš najprej sam sprejeti, kar pa je lahko zelo naporno. S pesmijo sporočam, da je potrebno govoriti z drugimi odprto o bolezni in omejitvah, kar je včasih težko tudi sebi priznati. Pogovor o temu pa je del terapije, tudi pesem je del terapije, moja glasba je dejansko moj terapevt, posredno in neposredno. Moj studio je moja dnevna soba, produciranje glasbe je tudi moja fizioterapija in terapija, glasba je moje veselje«

V pesmi opiše, kako je izkusil začetek bolezni, soočenje z njo, njeno poslabšanje in tudi izboljšanje. »Poslabšanje je bilo tudi do take mere, da sem pogosto padal in so me v rehabilitacijskem centru Soča v Ljubljani skoraj učili spet hoditi. Zdaj pa se spet vedno bolj vključujem v socialno življenje. Gre za postavljanje svoje samopodobe in vključevanja sebe v družbo, ne le s strani drugih. V eni fazi postaneš samo senca samega sebe v fizičnem pogledu, ne zmoreš nekaterih stvari in se moraš s tem sprijazniti, kar je najtežje. Iti v tem stanju med ljudi,« pravi Jacuzzy in nadaljuje: »Še vedno zna biti neugodno, ker gre za dejansko invalidno stanje, ljudje na cesti, pa tudi kdaj znanci, to vidijo na napačen način, to, kar doživljamo mnogi s to in podobnimi diagnozami. Res ne potrebuješ obsojanja ali pomilovanja v slogu ‘poglej ga, tako zgodaj je, pa je že pijan’, ko zaradi bolezni padeš po tleh ali se opotekaš med hojo. Žal s to boleznijo nimaš vpliva na to. In ko greš ven pač moraš tako hoditi in kar je ključno – ne smeš sebe obsojati zaradi tega. Ljudje s takimi težavami si predvsem želimo razumevanje in tudi s pesmijo »Najteži« skušam to stanje in zaznavo približati ljudem.«  

Slika, ki vsebuje besede oseba, notranji, otrok, stena Opis je samodejno ustvarjen

Ljubljančan Jacuzzy Krall svojo glasbeno poslanstvo uresničuje že več kot dve desetletji. Davnega leta 1998 je s skupino Sausages posnel njihov prvenec in se kasneje, kot ustanovni član skupine Los Ventilos izkazal v vlogi avtorja besedil ter glavnega vokalista. Leta 2006 je diplomiral kot audio inženir in pričel uresničevati željo po lastnem studiu, ki sedaj nosi ime Railroad Studios. Od leta 2009 je Jacuzzy Krall kot producent, tehnik in tudi raper sodeloval pri snemanju albumov s paleto znanih domačih in tujih glasbenikov in glasbenih skupin, med njimi Seoku Kouyate Experience, Hamo & Tribute 2 Love, Zebra dots, Sausages, Mad Kats, Big foot mama, Spinz, Trkaj, Los Ventilos … V svoji karieri je bil kar petkrat  nagrajen s popevko tedna na radiu VAL 202 s strani poslušalcev, trikrat kot samostojni umetnik Jacuzzy Krall in dvakrat v sodelovanju z drugimi skupinami.

Ob izidu svojega prvega samostojnega in istoimenskega albuma 22. oktobra 2014 se je premierno predstavil na krstnem koncertu v Channel Zero na Metelkovi, z edinstveno ekipo glasbenikov, ki ga spremlja še danes. Kritiki so ob tej plošči povedali, da Jacuzzy Krall s svojim prvencem predstavlja “material, ki je po vsebini družbeno ozaveščen in preprosto življenjski. Glasbeno je album mešanica stilov na katerem se pojavljajo tako rap, rock, reggae, hip hop kot tudi funk, metal in trip hop elementi, ki kot eno tvorijo prepričljiv zvočni zid” (vir: Channel Zero).

Pri snemanju albuma so poleg že omenjene stalne zasedbe sodelovali še: Martin Janežič – Buco, Boštjan Vajs, Jaka Skočir, Jani Hace, Bernard Pajk, Klemen Krašnja, Martin Brecelj, Mate Brodar, Jadranka Juras, Andreja Sonc, Lovro Ravbar in Ljuben Dimkaroski. Album je fizično izšel na dvojnem vinilu, v digitalni obliki pa je še vedno brezplačno dostopen na www.krall.si