Izštekani odštekano dobri; poklon slovenski glasbi

Dan D (Foto: Aleš Žnidaršič)

25. februarja 1993 je Jure Longyka v oddaji ‘Izštekani’ gostil svojega prvega gosta – skupino Sokoli s Petrom Lovšinom. Tako dolgo tradicijo imajo že akustični Izštekani, ki so – tako kot lansko leto – ponovno zlahka razprodali dva zaporedna koncerta v Kinu Šiška, na katerih so nastopili Fed Horses, Bordo, Prismojeni profesorji bluesa, Čedahuči in Dan D. 

Zares se je bilo treba “komolčiti” za vstopnice, saj Jure Longyka in nastopajoči privabijo veliko množico zabave lačnih glasbenih navdušencev, ki so se letos lahko v prenos vklopili tudi preko spleta. Dvorana je bila napolnjena do zadnjega kotička, še prej pa smo se zbrali v preddverju na Matineji, kjer so koncertirali Pero Lovšin, kantavtor Jure LesarMagnifico, skupina Koala VoiceBort Ross & Lamai, in Mi2. Odlično izveden konceptualni nastop in praznovanje Val-a 202, ki ga je povezoval radijski voditelj Andrej Karoli. Najprej nekaj vprašanj, nato pa je spregovorila glasba.

Prismojeni profesorji bluesa (Foto: Aleš Žnidaršič)

Četrt stoletja smo počastili z ekskluzivnim koncertom, ki je temeljil na formuli 5×5=25, po istem principu pa so nastopali tudi gosti, le da smo jim kakšen dodaten komad zlahka oprostili. Prav vsi pa so lastnemu repertoarju dodali še kakšno priredbo glavnih zvezdnikov večera, edinih, ki so se Izštekali do sedaj že štirikrat, skupine Dan D. »Čutimo visoko odgovornost. Ne samo do občinstva, temveč tudi do jubileja, oddaje, človeka, ki nam je zelo blizu, da ne rečem prijatelj, zgodbe, ki je imela svoje vzpone in padce, včasih je bila tudi na robu preživetja. Izjemno sem vesel, da je zadnjih nekaj let to zgodba o uspehu,« je povedal Nikola Sekulović iz skupine Dan D.

Foto: Aleš Žnidaršič

Naprej so na oder stopili odlični Fed Horses, slovenski country band, ki je navdušil v slovenski verziji. Brez pretvarjanja in skrivanja za drugače energično glasbo, njihova predelava skladbe ‘Voda’ z lap steel kitaro je vsem zbranim spustila čeljust in odprla ušesa. To bo še uspešnica “Napitanih konjev”, so se šalili. Pevka skupine Urša Mihevc je ponudila še dva prevoda imena – federalni ali zasičeni konji. “Zelo bi si želeli igrati country, ampak smo iz Slovenije,” je pojasnil kitarist Jure Mihevc.

Magnifico (Foto: Aleš Žnidaršič)

Sledili so jim kranjski Bordo in Tomaž Štular, sicer pevec priljubljene vendar trenutno neaktivne skupine The Tide. Navdušili so s suverenim in samozavestnim nastopom, saj imajo karizmatičnega glavnega vokalista, ki rahlo meji na ošabnega, ampak zadane tisto pravo mero in performans podkrepi z odlično glasbo. Aranžmaji s saksofonom so bili prijetni in originalni, medtem ko sta najbolj udarili družbeno-politična ‘Kozlam’ in radiohedovska ‘Promise’ s čustvenim prevodom ‘Obljubim’ za njegovega sina.

Foto: Aleš Žnidaršič

Čeprav so v nadaljevanju svoje čare razkrili še Čedahuči in Dan D, so zvezdniki večera ostali Prismojeni profesorji bluesa. Zares so “odštekani”, kar so hitro dokazali s svojimi duhovitimi izjavami in nagovori, ampak so hkrati tudi profesorji. O tem ni dvoma; njihova muziciranje in menjavanje vokala je osupljivo dobro. To, kar počnejo na odru, je preprosto ‘something else”. Vsi so svobodni in neovirani, povsem spontani, naravni. Ležerni in zadeti od blues glasbe, ki jim teče po žilah. Vrhunski inštrumentalisti, ki kričijo in se smejijo drug drugemu ter se potiskajo do roba. Vedo, da včasih gredo čez mejo, ampak so tako prekleto dobri. Še posebno v elementu je bil ponovno njihov bobnar Zlatko Đogić. Skupina, ki jo želim najeti za svojo poroko.

REPERTOAR

FED HORSES
– Sinner
– Sober
– Spremembe
– Love Tree
– Voda (Dan D)

BORDO
– Zvezde v mlaju
– Predaleč za nas
– Zakaj?
– Obljubim (I Promise, Radiohead)
– Kozlam (Dan D)

PRISMOJENI PROFESORJI BLUESA
– Srce
– Hilda
– Cigarette Love
– Love Song (Dan D)
– El Paradiso

MAGNIFICO
– Tivoli
– In ko enkrat bom umrl

ČEDAHUČI
– Če hočeš, grem
– Je mimo leto
– Lahko sem srce in lahko sem kvadrat
– Svoboda zažari v naših očeh
– Jutranja (Dan D)

DAN D
– Rekli so
– Plešeš
– Počasi
– Boli me k
– Tvoje je vse
——————-

ZALA KRALJ & GAŠPER ŠANTL
– Novo Sonce (Dan D)

DAN D
– Čas