IRON MAIDEN: ‘Senjutsu’ (2021)

Iron Maiden so v zadnjih letih vsaj po mojem mnenju postali nekoliko preveč progresivni, vsekakor pa predolgi. Preveč galopiranja in manjko kratkih skladb v (vsaj) zadnjem desetletju in pol sta povzročila, da so mi z zadnjih par albumov v spominu ostale predvsem podobe Eddieja. Kar niti tako nenavadno, saj izide Iron Maiden albumov že od nekdaj spremlja tudi vizualna zgodba. Kakšen bo Eddie tokrat? Bo sestreljeval letala? Postal faraon? Morda odpotoval v prihodnost?

Kakorkoli že, svetovni splet nam je že nekaj časa ponujal govorice, da so Steve Harris in tovariši v Parizu skovali nov metalski zvarek. Ploščo Senjutsu, ki v njihovem katalogu zaseda številko 17 in velja za bandov drugi dvojni album. Poleg tega pa tudi prvi album po Powerslave (1984) brez prispevkov Davea Murrayja; bonus skladbe niso vključene. Besede so meso postale pretekli petek, ko je Senjutsu zapustil bandov trezor.

Predhodna objava podrobnosti o novih skladbah je vsaj pri meni pustila mešane občutke. Zakaj znova toliko dolgih skladb, ki skoraj vedno povzročijo samo to, da album deluje razvlečeno? Kaj se je zgodilo z dobrim starim formatom, ki ni presegal dolžine ene vinilne plošče?

Velik del dvomov se je na koncu tudi uresničil. Nova plošča sicer ponuja nekaj zanimivih stvaritev kova “The Writing on the Wall” in “Days of Future Past”, ki pa znova ne pridejo do izraza. Obdaja jih namreč preveč razvlečenega balasta, ki po nepotrebnem zavira albumov tek. V razmislek. Prvi disk albuma vsebuje šest skladb in traja dobrih 40 minut, njegovo nadaljevanje pa 4, ki skupaj presegajo omenjeno dolžino. Po eni strani razumem, da je band živa in organska tvorba, pa vendar, ali ni za spreminjanje identitete nekoliko prepozno? Nekako tako, kot če bi ABBA po 40 letih namesto sledenja svojemu prvotnemu genskemu zapisu čez noč želela postati Dream Theater.

Ocena: 2/5

Seznam skladb

1. Senjutsu
2. Stratego
3. The Writing on the Wall
4. Lost in a Lost World
5. Days of Future Past
6. The Time Machine
7. Darkest Hour
8. Death of the Celts
9. The Parchment
10. Hell on Earth