In Memoriam: Sid Vicious (Sex Pistols)

Sid Vicious (1957 - 1979)
Sid Vicious (1957 - 1979)

John Simon Ritchie, bolj poznan po vzdevku Sid Vicious, je nesporna punkovska ikona, basist legendarne britanske skupine Sex Pistols, katerega so uporniški imidž, pogosto podivjani način življenja in prezgodnja smrt zaradi prevelikega odmerka mamil dvignili v personifikacijo revolta zoper tradicionalne norme, katerim je britanska družba že posebej zvesto sledila.

 

Pustil je velik pečat

S skupino Sex Pistols je navduševal.
S skupino Sex Pistols je navduševal.

Viciousove glasbene sposobnosti so še danes predmet mnogih debat; medtem ko sta ga Steve Jones, kitarist Sex Pistols in nekdanji basist Glen Matlock opisovala kot talentiranega glasbenika, je Lemmy Kilmister, legendarni frontman heavy metal zasedbe Motörhead, večkrat omenil, da mu je Vicious priznal, da navkljub intenzivnim vajam nikoli ni povsem obvladal igranje basa. A glasba pri Vicious ni igrala tako pomembne voge kot njegova persona, ki je s seboj nosila izročilo punka; upor, neprilagojenost in vodenje življenja po lastnih pravilih.

John Simon Ritchie se je rodil 10. maja 1957 v Lewishamu, južnem delu Londona. Kmalu po njegovem rojstvu ga je zapustil oče, mama Anne pa se je leta 1965 znova poročila, vendar zakon ni trajal dolgo, saj je njen mož šest mesecev zatem umrl zaradi raka. Anne se je s sinom nato preselila v vzhodni London, kjer je Sid preživel večino najstniških let. Pri sedemnajstih se pogosto zahajal v tedaj še ne tako poznano trgovino z oblekami SEX, katero je vodil Malcom MacLaren, kasnejši manager Sex Pistols. Tam se je podrobneje seznanil z aktualnimi glasbenimi trendi in postal velik oboževalec Davida Bowieja. Med prijatelji je bil – v nasprotju z njegovo kasnejšo osebnostjo – opisan kot sramežljiv, tih in prijazen. Leta 1973 je spoznal Johna Lydona, s katerim sta postala dobra prijatelja; med drugim sta se preživljala kot ulična glasbenika in celo plesalca. V tem času je prejel tudi svoj zloglasni vzdevek Sid Vicious, ki ga je dobil po imenu Lydonovega hrčka Sida. John je svoje prve korake kot glasbenik izkusil kot član skupine The Flowers of Romance, bil pa je tudi prva izbira za vokalista v skupini The Damned, vendar so govorice o tem, zakaj ni bil izbran, različne; Sid je bil mnenja, da ga preostali člani iz ljubosumja niso želeli sprejeti medse, medtem ko je druga stran zatrdil, da se Sid sploh ni pojavil na avdiciji za pevca. Ta nesporazum se je razvil v več let trajajoč spor med Sidom in skupino The Damned, med drugim je na enem od njenih koncertov Sid poskušal fizično obračunati s pevcem Davom Vanianom.

 

Sid in Nancy

V tem času je Lydon ustanovil skupino Sex Pistols, ki je po odhodu Glena Matlocka mrzlično iskala novega basista. Manager MacLare in Lydon sta bila mnenja, da je Sid zaradi svojega uporniškega videza in obnašanja idealna izbira, težava pa je bila zgolj v tem, da Sid ni znal igrati basa. To in dejstvo, da je bil med snemanjem prvega (in edinega) albuma Nevermind the Bollocks, here’s The Sex Pistols večino časa odsoten zaradi okužbe s hepatitisom, so skupino prisilil, da je njegove dele odigral kar kitarist Steve Jones. Navkljub temu pa je Sid s svojo avtodestruktivno karizmo nemudoma postal najprepoznavnejši član skupine in ikona punk gibanja. Na odru se je med drugim rezal z britvicami in se spuščal v fizične obračune z obiskovalci koncertov, še posebej med neslavno propadlo ameriško turnejo, kjer so se napetosti med Lydonom, Sidom in MacLarenom zelo okrepile in posledično vodile do razpada skupine. A vse to je bila zgolj uvertura v Sidovo najbolj podivjano obdobje, ko je spoznal groupijevko in heroinsko odvisnico Nancy Spungen.

Zaljubljenca Sid Vicious in Nancy Spungen.
Zaljubljenca Sid Vicious in Nancy Spungen.

Nancy je bila za Sex Pistols tisto, kar je bila Yoko Ono za skupino The Beatles; Lydon jo je opisal kot zelo nadležno žensko, ki se je pogosto vmešavala v posle skupine in bila odgovorna za to, da je Sid postajal vse hujši heroinski odvisnik. Problem je bil v tem, da sta si bila tako Sid kot Nancy zelo podobna, kar je v mnogih primerih nekaj dobrodošlega oz. nujnega, vendar tokrat temu ni bilo tako; Sid in Nancy sta bila kot bombi, ki samo čakata na detonacijo. Četudi sta se močno ljubila, sta njuna ljubezen do drog ter avtodestruktivno obnašanje na obeh pustila močan davek; po razpadu skupine Sex Pistols se je Sid spustil iz vajeti, Nancy kot nekakšna managerka pa je njegove izbruhe neodgovornega obnašanja, nasilja in želje po drogah celo vzpodbujala. Da se bo njuna ljubezenska zgodba končala tragično, ni presenetilo nikogar; zaradi vse hujše heroinske odvisnosti se je par pogosto spuščal v prepire, ki so izbruhnili tudi v nasilje.

 

Težave z drogo

12. oktobra 1978 se je v zgodnjih jutranjih urah Sid prebudil iz narkomanskega delirija in na tleh njune hotelske sobe na Manhattnu odkril truplo Nancy, ki je zaradi vboda z nožem v trebuh izkrvavela do smrti. Sid je bil takoj aretiran in med zaslišanjem priznal policiji, da sta se z Nancy prejšnjo noč kregala in da jo je v besu zabodel z nožem v trebuh. Obtožen umora je Sid le deset dni po Nancyjini smrti v zaporu skušal narediti samomor z rezanjem žil, vendar so ga še pravočasno odpeljali v bolnišnico, kjer je znova nameraval soditi samemu sebi s skokom čez balkon (očividci trdijo, da je kričal, da želi umreti in biti ponovno s svojo Nancy). Novembra je Sid, vidno utrujen in naveličan življenja, opravil še zadnji intervju z mediji in podal nekaj svojih pogledov na njegovo razmerje z Nancy, ki naj bi že od nekdaj imela željo umreti pred 21. rojstnim dnevom. Ta “želja” se ji je žal uresničila.

Nekaj mesecev kasneje je Sid uspel plačati varščino in bil izpuščen iz zapora. 1. februarja 1979 se je srečal s skupino prijateljev, domnevno ozdravljen heroinske odvisnosti in pripravljen na novo zgraditi svojo glasbeno kariero. A vse to je bil zgolj videz; že med srečanjem je Sid svojemu prijatelju naročil, naj mu dostavi nekaj heroina in nekaj ur kasneje se je Sid predoziral, njegovo truplo pa je zjutraj odkrila mama Anne. Slednja je za Sidov propal vedno krivila Nancy; med drugim je leta 2009 v intervjuju izjavila, da verjame v sinovo nedolžnost in da se je Nancy ubila sama, Sid pa naj bi storil samomor zaradi tega, ker sta pred smrtjo on in Nancy sklenila pakt, da si bosta skupaj vzela življenji.

Življenje Sida Viciousa je bilo zaznamovano z utripom punka; divje, brez kontrole in žal močno avtodestruktivno. Mnenja o Sidu so še danes deljena, vendar pa je brez dvoma s svojo pojavo in bizarnim življenjskim slogom odigral pomembno vlogo v zgodovini glasbe. Nenazadnje je tudi danes glasba bolj ali manj zgolj videz.