In Memoriam: Kurt Cobain in Layne Staley

Kurt Cobain (levo) in Layne Staley (desno).
Kurt Cobain (levo) in Layne Staley (desno).

5. april je bil v zgodovini uporniške glasbene subkulture, imenovane grunge, kar dvakrat zaznamovan s tragedijo; na isti dan sta namreč ugasnili življenji Kurta Cobaina in Layna Staleyja, sicer vplivnih frontmanom skupin Nirvanain Alice in Chains. Cobain si je 5. aprila 1994 sodil s strelom v glavo, medtem ko so Staleyja osem let kasneje pokopale droge. Njuni smrti sta se zapisali v legendo in navkljub zatonu grunge glasbe sta zgoraj omenjeni skupini še vedno globoko zapisani v zavest marsikaterega najstnika, ki je imel čast odraščati v 90. letih in noreti ob podivjanih kitarskih gromih izgubljene generacije X.

 

Kurt Cobain (20. februar 1967 – 5. april 1994)

O Cobainu vemo že praktično vse; rojen 20. februarja 1967 v mestecu Aberdeen, zaspani industrijski vukojebini v državi Washinghton, se je že od rane mladosti spopadal z občutki žalosti, osamljenosti, zavrženosti in jeze, edino luč na koncu tunela pa mu je predstavljala glasba, s katero je sčasoma uspel prodreti v svet. S kolegom, punkerjem in basistom Kristom Novoselicem ter kasneje z bobnarjem Chadom Channingom je ustanovil skupino Nirvana, ki je posvojila unikaten simbioze umazanega kitarskega, a hkrati melodičnega rocka z mračnimi besedili, ki so povečini predstavljala Cobainovo obračunavanje s samim seboj in svetom, v katerem se ni počutil sprejetega.

Kurt Cobain (FOTO: Alternative Nation)
Kurt Cobain (FOTO: Alternative Nation)

Kurt še danes velja za človeka, ki je živel za glasbo in njeno poslansto v svetu razumel bolje kot marsikateri glasbenik. Glasba je bila zanj terapija in sredstvo za izražanje njegove občutljive intime, to pa ga je kasneje tudi poneslo med legende. A pot do tja ni bila lahka; po bolj ali manj spregledanem prvencu ‘Bleach’ je skupina z albumom ‘Nevermind’ dobesedno čez noč (in z izdatno pomočjo MTV-ja, ki je obesedeno vrtel videospot za skladbo ‘Smells like Teen Spirit’, ponarodelo himno jeznih in neprilagojenih najstnikov po vsem svetu) postala ne zgolj komercialno uspešen projekt, ampak tudi nosilka glasu generacije X, izgubljene v prostoru in času. Albumu sta sledila še dve plošči; ‘In Utero’ (1993) in ‘MTV Unplugged’ (1994), na kateri se je skupina predstavila z akustičnimi verzijami nekaterih svojih uspešnic ter skladb predstavnikov alternativne glasbene scene. Navkljub gromozanskemu uspehu pa je ta bil očitno prevelik zalogaj za Cobaina, ki se je pogrezal v brezno depresije, zdravstvenih težav in heroinske odvisnosti, katerega nista uspela odpraviti niti poroka s Courtney Love in rojstvo hčerke Francis Bean Cobain. Kurtov samomor je postal – če to hočemo ali ne – legendaren in z njim sta se tako on kot Nirvana za vedno zapisala v zgodovino.

 

Layne Staley (22. avgust 1967 – 5. april 2002)

S podobnimi težavami odvisnosti se je spopadal tudi Staley, rojen 22. avgusta 1967 v mestu Kirkland (zvezna država Washington). Tudi on ni imel ravno srečnega otroštva, saj je bila priča boleči ločitvi svojih staršev in očetovi heroinski odvisnosti, ki ga je posledično zaznamovala za celo življenje in ravno tako kot Cobain, je tudi Staley našel svoje zatočišče pred vsakdanjimi težavami v glasbi. S skupino šolskih prijateljev se je leta 1984 pridružil skupini Sleaze, ki se je dve leti kasneje preimenovala v Alice in Chains, vse ostalo pa je bila zgodovina.

Layne Staley (FOTO: TeamRock)
Layne Staley (FOTO: TeamRock)

Že s prvim albumom ‘Facelift’ je skupina opozorila nase z Staleyjevim značilnim melodičnim vokalom in hrupno kitarsko godbo, ki se je večkrat spogledovala z metalom. Leta 1992 je sledil drugi album ‘Dirt’, ki je skupino pripeljal do svetovnega uspeha, obenem pa je Staleyju “omogočil” lažji dostop do drog, ki so postale del njegovega vsakdana. Njegova odvisnost je rezultirala v mnogih odpovedanih nastopih in naraščajočih konfliktih med člani skupine, čeprav je Staley mnogo časa zanikal govorice o jemanju drog. Na odru se je zadnjič pojavil leta 1996, nato pa je medijem obrnil hrbet, postal samotar in redko zapustil svoj dom v Seattlu. V zadnjih letih življenja se je njegovo zdravje drastično poslabšalo, z njim pa je postal zaskrbljujoč tudi njegov videz; začeli so mu izpadati zobje, koža se mu je obarvala s strašljivo bledico, prav tako pa je grozovito shujšal. Ko so ga 5. aprila 2002 našli mrtvega, je tehtal skromnih 39 kilogramov.

 

Oba sta bila izjemno karizmatična

Cobain in Staley sta bila nedvomno karizmatični osebnosti in še danes zasluženo čepita na prestolu najbolj vplivnih glasbenikov vseh časov. Oba sta tlakovala pot uporniški glasbi, ki je rešila življenje marsikateremu mlademu človeku in oba sta razumela glasba na najbolj intimen način. Kar pa je najpomembneje; tako Cobain kot Staley se nista nikoli pretvarjala, saj sta vse povedala s svojo glasbo. Morebiti celo več kot z vsemi intervjuji in posthumnimi glasbenimi dokumentarci skupaj. Danes takšnih srčnih glasbenikov ni več. Ampak na srečo nam ostane bogata zapuščina skupin Nirvana in Alice in Chains, ki bo ostala večna. In prav je tako.