In Memoriam: Chester Bennington (Linkin Park, Stone Temple Pilots)

Chester Bennington je 20. julija lani storil samomor.
Chester Bennington je 20. julija lani storil samomor.

Leto 2017 je v glasbenem svetu zahtevalo novo žrtev; v 41. letu starosti je umrl Chester Bennington, sicer najbolj znan kot vokalist nekdanje nu-metal senzacije Linkin Park, ki je navkljub spremembam trendov v glasbi ostala relevantna tudi 15 let po izidu prvenca Hybrid Theory, ki ga moja malenkost uvršča med najboljše plošče 21. stoletja.

 

Chester naj bi storil samomor

Pevec je po prvih neuradnih podatkih storil samomor, zaenkrat pa okoliščine njegove smrti še niso znane. Zdi se ironično in precej srhljivo, da je Bennington storil samomor na rojstni dan svojega nedavno preminulega prijatelja Chrisa Cornella, ki je meseca maja po končanem koncetu v hotelski sobi prav tako sodil samemu sebi.

Žena Talinda zaradi Chesterjeve smrti preživlja pravi pekel.
Žena Talinda zaradi Chesterjeve smrti preživlja pravi pekel.

Pred velikanskih uspehom s skupino LP je bil Bennington deležen precej težkega življenja; rojen v Phoenixu (zvezna država Arizona) je pri 11. letih po ločitvi staršev skrbništvo nad njim prevzel oče, kmalu zatem pa jepadel v slabo družbo in začel  pogosto uživati marihuano in alkohol, kasneje pa so ga premamile že trše droge kot sta bili LDS in kokain. V enem od intervjujev je tudi priznal, da je bil pri 13. letih žrtev spolne zlorabe, vse bolj neobvladljive psihične težave pa so ga pripeljale do odločitve, da stori samomor, vendar se je kasneje premislil. Sčasoma je uspel premagati odvisnost in to zamenjal z glasbo; Bennington je bil že od nekdaj velikanski oboževalec kultne zasedbe Depeche Mode, katero je tudi večkrat označil za svojo inspiracijo na poti do kariere pevca. Po nekaj neuspešnih začetkih s post-grunge skupino Grey Daze je Bennington krenil v Californijo in se udeležil avdicije za pevca nu-metal skupine Linkin Park. Vse ostalo je zgodovina. Kolektiv je izdal svoj prvenec oktobra 2000 in na njem so zbrane pesmi, ki bi jih brez težav interpretirali kot Benningtonov osebni dnevnik, s katerim je vse svoje tegobe in demone iz preteklosti spravil na papir.

 

Linkin Park so postali priljubljena zasedba

Skupina je postala megauspešna in prodala album v 30 milijonih izvodih, skladbe kot so One Step Closer, Crawling, In The End in Papercut pa himne marsikaterega najstnika, ki je kadarkoli doživel občutke osamljenosti, izdaje, bolečine in avtodestrukcije. Ena od posebnosti skupine Linkin Park je bila prizemljenost njenih članov ter njihova izredna sposobnosti, da so uspeli nagovarjati širše občinstvo, ne da bi pri tem žrtvovali ostrino in lastno identiteto. O zadnjih albumih LP si lahko mislite, kar hočete, vendar sam menim, da gre za eno redkih skupin, ki se ni nikoli prodala in je vedno našla ustrezno ravnovesje med alternativo in mainstreamom, pa četudi se je srečevala z očitki, da gre za metalski boy band. Skupina je dvomljivcem uspela zapreti usta, še posebej, ko je z albumom Minutes to Midnightopustila zvok nu-metala in se osredotočila na bolj angažiran alter rock, še bolj drastična sprememba pa je nastopila z naslednjo ploščo A Thousand Suns, na kateri je ostre kitare in kričeči vokali zamenjala eksperimentalna elektronska godba. Zadnji album One More Light je bil izrazito electro-pop naravnan in sodeč po besedilih se je zdelo, da je skupina dokončno opustila jezo in agresijo iz zgodnjih let.

Skupina Linkin Park (FOTO: Wikipedia)
Skupina Linkin Park (FOTO: Wikipedia)

Bennington je ohranjal jasno mejo med poklicnim in zasebnim življenjem, zato so njegovi osebni podatki dokaj skopi. Poročen je bil dvakrat in za seboj je pustil štiri otroke. Skoraj leto dni sta bila on in njegova druga žena žrtvi spletnega zalezovalca, ki jima je med drugim vdiral v elektronsko pošto in pošiljal grozilna pisma. Bennington je bil velik navdušenec nad tetovažami, pojavil pa se je tudi v nekaj filmih, med drugim v akcijski komediji Crank ter grozljivki Saw 3D. V glasbenih krogih je tudi pustil močan vtis z zasedbo Dead by Sunrise, ki je leta 2009 izdala svoj prvenec, po smrti Scotta Weilanda pa je tega za kratek čas nadomestil kot vokalist kultne skupine Stone Temple Pilots. Glasbeni svet ga je poznal po unikatnem vokalu, ki je kombiniral nežno, skorajda popovsko petje in agresivno kričanje, ki je prisotno na prvih album skupine LP, mnoge rock / metal revije pa so ga redno uvrščale na lestvice najboljših pevcev vseh časov.

 

Bennington nam je zapustil veliko

Chester Bennington (1976 - 2017)
Chester Bennington (1976 – 2017)

Benningtovo življenje je resda ugasnilo, vendar njegova zapuščina živi še naprej. Kakšna prihodnost čaka skupino Linkin Park v tem trenutku, je seveda še prezgodaj špekulirati in če sem popolnoma iskren, to vprašanje zaenkrat niti ni pomembno. Dejstvo je, da smo izgubili enega najbolj prizemljenih in karizmatičnih frontmanov, ki je s skupino LP uspel ostati na vrhu vse do današnjih dni, pa četudi so se člani srečevali z mnogimi očitki, še posebej na zadnji album, ki je predstavljal drastično spremembo v njihovem zvoku. O glasbi lahko sodimo, kolikor želimo, vendar nihče ne more zanikati, da je bil Chester izvrsten vokalist, ki je iskreno in brez zadržkov podaril svojim oboževalcem tisto, kar dandanašnjim glasbenikom občutno primanjkuje; skromnost in iskrenost.