Hladno pivo sporočajo: ‘Ovo će proći’

Mile Kekin (FOTO: Damjan Končar)
Mile Kekin (FOTO: Damjan Končar)

Pesem, ki je močna, resnična, dobesedno potresna, a z druge strani nam vliva upanje in nas motivira, da zdržimo, ker vse to BO MINILO ali kot pravijo fantje iz legendarne hrvaške zasedbe Hladno pivo: ‘Ovo će proći‘!

O skladbi  ‘Ovo će proći’

Pesem, ki nas uči, da ne smemo jemati stvari za samoumnevne, saj se lahko tisto, kar imamo danes, že v naslednjem trenutku razblini.

Avtor čustvenega teksta in glasbe je frontman Hladnega Piva Mile Kekin, pod tehnični izziv na daljavo, ki so ga dodatno nadgradili številni glasbeni gosti, pa se podpisuje producent Denis Mujadžić Denyken.

V teh težkih dneh, ki so neznanka vsem nam, je Mile predse postavil največji izziv do sedaj – posneti pesem in narediti video na daljavo. Končni rezultat si oglejte v zgornjem videu.

‘Vse se je začelo v nedeljo, 29.4., ob 6:24 zjutraj. Iz spanja nas prebudi močan potres, kakršnega ne pomnijo niti najstarejši prebivalci Zagreba. Prestrašeni poskačemo iz postelj in ne vemo kaj se dogaja. Zunaj vlada pandemija apokaliptičnih razmer, oblasti nam narekujejo, da ostanemo v hiši, a potres nas preganja na ulico.’

Center Zagreba, kjer živi Mile, je najbolj nastradal. Mile Kekin to opiše v naslednjih stavkih: ‘V pižami čakamo v avtomobilu jaz, žena in otroka. In nimam pojma kaj čakamo. Morda, da režiser zakriči, da je kader posnet. Na radiju govorijo, da naj ne zapuščamo domov zaradi korone, a da naj gremo ven zaradi potresa. Sosedni hiši se je zrušila streha. Na srečo ni nihče nastradal. Sosedje stojijo zmedeni in premraženi na mrazu, nežno naletava sneg. Žena mi pravi, da gremo kamorkoli, samo da gremo. Vozimo nadrealni slalom po uničeni Ilici. Medtem ko vijugam med ruševinami, se sprašujem, kaj prihaja za pandemijo in potresom. Morda se bo izza Medvednice pojavila Godzilla in nas razmetala kot lego kocke?

‘Noč prej sem napisal pesem o tej neokusni šali časa v katerem živimo. Takrat me je morila samo korona. In refren mi noče iti iz glave. Vračamo se v razpokano stanovanje. Pred ženo igram v stilu: ‘Maco, pa to ni nič kar ne bi mogli popraviti’, vendar me predobro pozna. Pokličem prijatelja Barbaro in Jurico Toth, ki nam ponudita svojo prazno hišo na vasi, dokler ne vidimo, kakšno je dejansko stanje s statiko zgradbe. Na vrat na nos strpamo reči v prtljažnik in odidemo. Na vasi se odločim dokončati to novo pesem. Mesta za kitaro v natlačenem avtu ni bilo, a sem na srečo vzel laptop in mikrofon in tako prvič snemam samega sebe. Zavijam tako glasno, da otroci težko sledijo pouku na tretjem programu.

Nekaj mi manjka. Ne! Nekdo mi manjka. Manjkajo mi ljudje. Manjka mi cel kup glasov, ki bi me prepričali, da je ta refren resničen.’

Skupina Hladno Pivo (FOTO: Damjan Končar)

Kličem vse, ki jih poznam, da mi posnamejo ta refren na mobitel. Najprej soseda Shemsa 69 iz zasedbe Brkovi, pa Eda Majku, Sašo iz TBF, starega prijatelja Goluba iz Goblina, Dubiozo, Šarana iz Štuka, Amiro Medunjanin katere ne poznam, se mi pa zdi zelo ok, pokličem Gibonnija, znanstvenika Igorja Rudana, katerega velik oboževalec sem, kličem Zorana Šprajca, Sokija iz Elvis Jackson, Ramba Amadeusa, Ivanko Mazurkijević in Mrleta iz Let 3, Remi iz Elemental, Vojka V in seveda pokličem tudi moje fante iz Piva in prav vsi pristanejo na to, da mi ponovijo tisto, kar res moramo slišati in to je, da bo vse to enkrat minilo!’

Na vabilo Mileta Kekina se je z veseljem odzval tudi Marko Soršak Soki, ki je ob tem povedal: ‘Glasbeniki se v času karantene neverjetno veliko slišimo. Ali preko video klica ali kar po telefonu. In tako je tudi prispel klic iz sosednjega Zagreba. Poklical je naš dobri prijatelj Mile Kekin iz Hladnega Piva, ki me je povabil v zanimivo sodelovanje. Poslal je pesem z zanimivim sporočilom in želel je slišati tudi od mene, da bo vse enkrat dobro in da bo vse enkrat mimo. In ker v to nadvse verjamem, sem mu z veseljem posnel nekaj gradiva.’