HLADNO PIVO: ‘Dobra glasba je brezčasna’

Mile Kekin (FOTO: Damjan Končar)
Mile Kekin (FOTO: Damjan Končar)

Pogovor z zasedbo Hladno pivo, ki vas 4. oktobra pričakuje v Cvetličarni (vstopnice za dogodek).

ROCKER.SI: Najprej čestitke za vaš trideseti rojstni dan. Ste si kdaj predstavljali, da bo vaša kariera trajala tri desetletja?

Hladno pivo: Nikoli si nismo predstavljali, da bomo na sceni toliko časa. Pred tridesetimi leti smo bili mnenja, da se ljudje, ki so bili takrat šteli toliko let kot mi danes, ne bi smeli več ukvarjati z rock’n’rollom (smeh).

ROCKER.SI: Če bi vam omogočili vrnitev v preteklost, kaj bi sporočili svojim, tri desetletja mlajšim različicam?

Hladno pivo: Da naj se naučimo računalniških zvijač, da nam ne bi bilo potrebno nenehno plačevati drugim (smeh). Prav tako bi si rekli, naj ne hitimo toliko, saj je časa več kot dovolj.

ROCKER.SI: Kaj se je v vsem tem času najbolj spremenilo?

Hladno pivo: Hja, v tridesetih letih se je spremenilo marsikaj. Glasbena scena, tehnologija, da o politiki ne izgubljamo besed. Takrat smo bili del druge države, z drugo valuto.

V tistih časih smo tudi še kupovali vinilne plošče, ki so na to zamrle. Dandanašnji pa se znova vračajo.

Je pa kljub temu nekaj ostalo nespremenjeno. Ljudje še vedno radi prisluhnejo dobri glasbi (smeh).

ROCKER.SI: V sklopu praznovanj vaše obletnice boste 4. oktobra obiskali tudi Ljubljano. Nam pripravljate kakšno posebno presenečenje? Vam bo na odru delal družbo še kdo? Boste morda zaigrali tudi kakšno redko izvajano skladbo?

Hladno pivo: Drži, 4. oktobra prihajamo v Ljubljano. Presenečenja zagotovo bodo. Poleg še nekaterih gostov se nam bosta pridružila tudi čelist in trobentač, saj bomo zaigrali v razširjeni postavi.

Obletnici primerna bo tudi izbira repertoarja, saj bomo zaigrali tudi skladbe, ki jih v Ljubljani še nismo.

Obetata se vam več kot dve uri in pol Hladnega piva, več kot 30 pesmi iz vseh obdobij našega obstoja.

ROCKER.SI: Izvajalci s področja nekdanje skupne države so v Sloveniji večinoma sprejeti odlično. Kje po vašem tiči razlog za to? Imate radi slovensko publiko?

Hladno pivo: Slovenija je med glasbeniki, ki prihajamo s področja nekdanje Jugoslavije, priljubljena, saj gre za prostor svobode. Gre za nekakšen El Dorado svobode.

K vam prihajamo že zelo dolgo in vedno smo bili sprejeti pozitivno. Radi imamo naše slovenske oboževalce.

ROCKER.SI: Imate v načrtu tudi kakšen nov studijski album?

Hladno pivo: V roku dveh ali treh let zagotovo, prej pa verjetno ne. Imamo pa v načrtu izdajo koncertnega dokumentarca, ki bo posvečen našemu nedavnemu koncertu v Zagrebu. Slednji bo izšel v blu-ray formatu. Sami smo si ga že ogledali. Lahko nam verjamete, da ne boste razočarani.

ROCKER.SI: Se nam v sklopu praznovanj obetajo tudi kakšni ponatisi starejših albumov?

Hladno pivo: Sami nismo lastniki vseh posnetkov, zato so usode nekaterih ponatisov odvisne od volje založnikov. Kar se tiče nas, bi si najbolj želeli, da bi Croatia Records objavila vinilno različico našega prvega albuma, Džinovski (1992).

Sami imamo v lasti približno polovico kataloga, ki jo redno obnavljamo.

ROCKER.SI: Če bi želel bolje spoznati vaš katalog, kje naj začnem, pri kateri plošči?

Hladno pivo: Če želite spoznati naš katalog, vam priporočamo kakšen izbor največjih uspešnic, saj boste tako najhitreje našli skladbe, ki so vam všeč.

Če pa bi morali izbrati album, je to nedvomno Šamar (2003), saj ima slednji dovolj vsega. Tako resnih kot tudi zabavljaških pesmi. V nadaljevanju pa bi se nato morali podati k našemu prvencu, od katerega bi nadaljevali proti vrhu.

ROCKER.SI: Imate še kakšno zaključno misel?

Hladno pivo: V veselje nam bo, če nas boste obiskali v Cvetličarni, saj gre za res enkratno prizorišče. Poleg tega smo tudi odlično uigrani. Vabljeni!