HAMO & TRIBUTE 2 LOVE: ‘Glasba je dobra podlaga za delanje otrok’

Hamo & Tribute 2 Love, 29.8.2020, Domžale (Foto: Aleš Žnidaršič)

Dinamični, iskreni in iskrivi koncerti bluesovske improvizacije so že leta ključni adut skupine Hamo & Tribute 2 Love. Albuma 3P in 4K sta jih trdno zasidrala med najbolj priljubljene izvajalce na slovenskem glasbenem prizorišču, njihova nova vinilna plošča Iz4Kani skorlajv pa prinaša svežino v njihov koncertni repertoar (naročite TUKAJ).

Pred koncertom v Kranju je na vprašanja odgovarjal “capo di banda” – Matevž Šalehar – Hamo.

”Drobne laži so del naše vsakdanjosti. Povejte mi, kje ste nazadnje kupili navadni pralni prašek v beli kartonasti škatli. Ta hudič ne obstaja, obstajajo samo boljši od njega. Sej se razumemo, kajne? Ali pa bolj osebno – uvidevnost. Tudi to je laž, ki ščiti partnerja, sogovornika … pred surovo in morda bolečo resnico. Če debelemu rečeš, da je močan, si se uvidevno zlagal. Kaj pa, če ne veš koliko časa bo kosil virus? Preprosto rečeš, da je ključnih naslednjih štirinajst dni. Policijska ura ni policijska ampak zdravstvena, ali kakšna že. Vsi lažemo. A hkrati ne vemo, če je to zares prava pot. Bomo videli, naslednjih 14 dni je ključnih,’‘ o skladbi pravi Matevž Šalehar – Hamo in dodaja: ”Laž je v kulinaričnem kontekstu začimba, ki lahko resnico naredi manj bolečo, bolj sprejemljivo. Dejstva s to začimbo lahko postanejo dober bluz tekst, dober vic, dobra zgodba. Ko pa z začimbo začnemo pretiravati, pa naša resničnostna juha nima več okusa resnice. Dokler je začimba v harmoniji z resnico, je to sprejemljivo, ko začne laž solirati po svoje, pa resnica ostane neopažena in to ni ok.” Lažnivci danes sedijo v parlamentu in vodijo naša življenja, pišejo članke v časopisih, nam prodajajo, ponujajo, predstavljajo. Ali pa enostavno sedijo poleg nas na kavču, morda v kavarni. Glede na to, da jih je toliko, si zaslužijo svojo skladbo. Za vse lažnivce – ‘Lažnivec (Povej ej)’.

Skladba ‘Lažnivec (Povej ej)’ vam je morda znana. Na albumu ‘4K’, zadnjem, aktualnem studijskem albumu zasedbe Hamo & Tribute 2 Love iz leta 2019, jo najdete v studijski različici pod naslovom ‘Povej ej’. Novi časi in nova različica pa si zaslužita tudi novo ime. Z njo je bend napovedal izid albuma, naslovljenega ‘Iz4Kani skorlajv’. Gre za skorlajv, akustično, izštekano različico albuma ‘4K’. Prvi izštekan koncert se je zgodil v Štihovi dvorani Cankarjevega doma. Na njem je padla ideja, da bi prihajajoče koncerte snemali in izdali na live albumu. A usoda se je poigrala z nami. Koncertov ni bilo, je (bila) pa epidemija. Hamo & Tribute 2 Love so zato material v živo posneli  v studiu, brez publike. Ni live, je pa zato skorlajv. Pravi dokument časa. Sliši se dobro. Skorlajv.

Hamo & Tribute 2 Love so za Lažnivca pripravili tudi videospot. Če je zgodba singla in prihajajočega albuma drugačna, nenavadna, mora biti takšna tudi zgodba spota. Spot je pravzaprav del spletnega koncerta ‘Iz4Kani’, ki so ga H&T2L odigrali decembra iz Kina Šiške. Izvedba je torej točno takšna, kot je bila v Kinu Šiška in zato drugačna od tiste, ki jo slišite na radiih ali jo boste slišali na albumu. Ker live je pač live. In vsak live je unikaten. Tudi, če je skorlajv.


ROCKER.SI: Lepo pozdrav, hvala, da si se mi pridružil za klepet. Kako si po včerajšnjem koncertu, verjetno si domov prišel pozno ponoči? Deluješ svež in spočit.

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Misliš zgodaj zjutraj? (smeh). Se ti zdim svež?

ROCKER.SI: Dobro si videti. Kako se pobereš po takšni noči, kot je nastop na Castlu festivalu? 

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Z leti se privadiš. Temu se reče rock’n’roll bioritem, ampak če sem iskren, bi bil raje doma (smeh). Ko se koncert začne, takrat je drugače.

ROCKER.SI: Se pogosto tako počutiš?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Starejši kot sem, pogosteje se tako počutim (smeh). Ko se stvari začnejo premikati, prevzame adrenalin.

ROCKER.SI: Povsem razumem ta del, ker tudi pri koncertih v tujini je pot pogosto naporna, ko pa se začne, je vredno vsega hudega. Koncert na Castle festivalu je bil vaš največji poleti, kajne?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: V bistvu res, bil je drugi festival od dveh, ki sta se zgodila letos. To je velik festival za slovenske razmere, verjetno največji.

ROCKER.SI: Kako je videti tvoj urnik na dan, ko imate koncert s Hamo & Tribute 2 Love? Se zberete vsi skupaj? Imaš poleg koncerta še druge obveznosti?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Dostikrat sem še soorganizator, kar pomeni, da imam cel spisek zadolžitev, kar se tiče logistike koncerta. V ekipi Hamo & Tribute 2 Love nas je dvanajst in preden se vsi pokličemo med sabo ter si sporočimo, kdo bo zamudil in s katerim avto bo kdo šel na koncert … to traja. Če je le mogoče, gremo z enim kombijem.

ROCKER.SI: Nisi kot Axl Rose iz Guns N’ Roses, ki je vrsto let na koncerte zamujal po več ur?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Ne, ne, ta del, da se vsi zberemo, mi je čisto v redu. Spravimo se v kombi in koncert se takrat že začne. Frekvenčno se oglasimo in žalimo eden drugega (smeh).

Hamo & Tribute 2 Love, 29.8.2020, Domžale (foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Še zdaj, po vseh teh letih?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Vedno bolj (smeh). Če se med nami znajde kakšen “padalec”, si verjetno misli, da smo nori (smeh). Žalimo se, ampak stvar je v tem, da smo v resnici zelo dobri prijatelji, navajeni vsega hudega. Zdi se mi, da je to nujno potrebno, da koncert uspe.

ROCKER.SI: Slavoj Žižek pravi, da imamo pri nas med prijatelji ritual, da se najprej petnajst minut žalimo. Ko to opravimo, lahko nadaljujemo z normalnim pogovorom.

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Zato, da tega ne počnemo na odru (smeh). Tam so egoti še večji, lahko bi prišlo do zamer. Tukaj pa se lahko sproščeno nasmejemo. Vedno je kdo na tapeti, danes se na primer jaz (smeh). Ampak je fino, ker dobimo občutek, kakšen bo koncert. Dobro je, če smo usklajeni.

ROCKER.SI: Kako nadomestiš vikende? Imaš med tednom več prostega časa?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Vikend začnem v torek in traja do četrtka. Meni je to v redu, ni pa povšeči ljudem, ki živijo z mano, ker je vse skupaj obrnjeno na glavo (smeh). Tako, da pač … verjetno je težko živeti z mano (smeh). Na vprašanje ‘kdaj bomo šli na dopust’, odgovorim ‘letos ne’ (smeh).

ROCKER.SI: Imaš pa potem vsaj denar, da plačaš dopust. 

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: To že, ampak za nami je res hecno leto. Ne upam si odpovedati niti enega koncerta, da bi šel na dopust, drugače bi me enajst ljudi preteplo (smeh).

ROCKER.SI: Si upaš razmišljati o zimski koncertni sezoni?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Vprašanje, kako utopične so naše ideje. V principu bi zadeva morala funkcionirati po sistemu PCT. Vprašanje pa, koliko bo politika prestrašila ljudi. Upam, da ne bo preveč nelogičnih in nesorazmernih ukrepov, kot so bili lansko leto. Tega se bojimo, ker gre v vsak koncert približno tri mesece načrtovanja.

Hamo & Tribute 2 Love, 29.8.2020, Domžale (foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Ima politika kakršenkoli prostor v glasbi?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Kot državljani pravzaprav glasbeniki pravzaprav ne bi smeli biti izvzeti iz politike. Vsi mamo lahko svoje mnenje, bi pa morala politika glasbo in industrijo srečanj nasploh tretirati ne zgolj iz kulturnega vidika, pač pa tudi iz gospodarskega, ker ta sektor prinese v državno blagajno nekje 5 odstotkov BDP-ja, kar ni zanemarljiv faktor. Lepo bi bilo, če bi nas kdaj vprašali za mnenje.

ROCKER.SI: Tiste, ki pravijo, da glasbeniki ne delate veliko, bi lahko povabil z vami na koncert.

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Večina misli, da igramo dve uri, potem pa se slikamo s pivom v roki. Kot da je praktično ena sama zajebancija. Za bend delam 8-10 ur dnevno. Vsak dan. Celo leto. V resnici je resno delo, ampak po drugi stran sem sam svoj šef in zaradi tega je zabavno. Samo še podjetniški duh moram osvojiti, da si bom kdaj pa kdaj odobril kakšen dan dopusta (smeh).

ROCKER.SI: Ste v zasedbi vajeni, da greste na dopust istočasno?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Vsak čaka, kdaj bo nekdo našel prvo luknjo v koledarju. Vedno se najde kdo, ki si med dvema koncertoma vzame prosto, nakar se vsi ostali naložimo na ta isti termin.

ROCKER.SI: Greva na album, ki je še vedno zelo aktualen. Sliši se zelo “dylanovsko”. Če slečeš skladbo na akustiko in še vedno zveni dobro, je to pokazatelj, da je dobra.

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Iz4Kani je izštekana verzija albuma ‘4K’, ki je bil električen, ampak v resnici smo vse te skladbe delali v akustiki. Šle so čez stopnice v akustiki, nato smo jih preoblekli v elektriko in nazaj. Glasba je na ta način izgubila ves balast in je dobila zrak. Najtežje v glasbi je najti tišino, torej da inštrumenti med skladbo počivajo. Prvič nam je uspelo razmišljato nebendovsko. Če nas je na odru pet, še ne pomeni, da moramo vsi ves čas igrati. Če glasba zahteva zgolj dva, ostali počivamo. To mi je najbolj všeč pri temu albumu.

Hamo & Tribute 2 Love, 29.8.2020, Domžale (foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Kaj misliš, da akustiko dela tako posebno? Nemalo svetovno znanih glasbenih imen je nase opozorilo ravno z akustičnimi albumi. Nirvana, Eric Clapton, Bruce Springsteen …

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Akustika je intimna in poslušalec mora glasbi dati več pozornosti. Ob akustiki težko pomivaš posodo, medtem ko pri električni Nirvani ni nobenih težav. Pri akustičnih albumih moraš poslušati vse biserčke, ki so jih zložili skupaj, če želiš zajeti vso izkušnjo.

ROCKER.SI: Verjetno res. Zdite se mi bolj bluesovsko, kot ste kadarkoli bili. Šli ste še najdlje od teh tipičnih rock’n’roll elementov. Kako ti gledaš na zadnji album?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Že kar nekaj let se gibljemo v akustiki, kar je zame še posebej razburljivo. Začelo se je z Ericom Claptonom, ko je ‘Layla’ še drugič postala uspešnica. Big Foot Mama so letos na primer prav tako delali v akustiki in mislim, da prej nikoli niso imeli tendence. Če jih ne bi povabil Jure Longyka, niti ne bi šli v akustiko …

ROCKER.SI: So tudi sami to priznali.

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Res? No, zna biti, da se bodo zaljubili v akustiko. Tudi mi smo bili najprej skeptični, saj gre za drugačen način igranja – do tja, kot gre kitara, tako naglas si. Ostali morajo znižati glasnost, če želiš, da se tebe sliši, medtem ko pri elektriki s tem ni težav. Samo obrneš gumb. Pri akustiki je več sodelovanja.

ROCKER.SI: Kakšen je tvoj pogled na glasbene kritike pri nas? Zdi se mi, ker smo majhen narod, da je večina kritik pozitivnih. Se kritiki bojijo, da bodo glasbenike užalili? Vedno pa se najde peščica ljudi, ki dela ravno nasprotno, da bi skočili iz množice.

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Želim si, da bi bilo še več kritik. Rad bi prebral trideset recenzij o svojem albumu, kajti na podlagi mnenj novinarjev si potem lažje ustvarim svoje. Podobno kot pri Marcelu Štefančiču, ki piše kritike filmov – jaz točno vem, kaj mu je všeč, zato me lahko dobro usmeri, ali bom gledal film ali ne. Ni nujno, da se strinjam z njim. Glasbenih recenzij je malo in večinoma so pozitivne, kar se nam seveda dopade, hkrati pa si potihoma želim več negativnih kritik. Le na tak način lahko dobim distanco do albuma.

Hamo & Tribute 2 Love, 29.8.2020, Domžale (foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Bi te prizadelo, če bi prebral izrazito negativno recenzijo?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Verjetno bi me prizadelo, ampak bi kritiko v glavi predelal in jo upošteval pri delu v prihodnje. Morda pa izvem nekaj, kar mi publika na koncertu ne pove. Oni pridejo na koncert, ker jim je album všeč. Mogoče bi z minimalnimi spremembami prepričali še večje število ljudi.

ROCKER.SI: Verjetno izvira iz logike, da bo bend hitreje delil pozitivno kritiko.

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Albumi bi potrebovali dodaten filter. Preveč pozitivnih kritik se najde, glede na to, da pa vendarle ni vse tako odlično. Vključno z našimi izdelki, da ne bo napačno izpadlo.

ROCKER.SI: Od kdo je prišla tematika laganja za najnovejši singel? Si morda doživel osebno razsvetljenje? Se ti zdi, da mora vsaka pesem nositi pomen?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Skladba naj bi bila uglasbljena zgodba. Dobro je, če ima kaj za povedati. Poslušalec se lahko najde v njej, če mu glasbenik pusti dovolj prostora. Laganje je zgodba vseh, vprašanje le, v kakšni meri to počnemo. Če rečeš punci, da dobro izgleda, pa v resnici ne …

ROCKER.SI: Dobro, to moraš. Gre se za preživetje …

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Moraš, a uvidevnosti so že mikro laži (smeh). Prišel sem do zaključka, da je z lažjo lažje priti čez tok dogodkov. Na koncu pa si lažnivec. Vsak se mora odločiti zase. Zdi se mi, da je resnica izredno pomembna, sploh za ljudi, ki imajo veliko poslušalstvo. Tukaj ciljam na politiko. Kar se dogaja zadnje dve leti, se ne bi smelo nikoli. Človek se zlaže in vztraja pri laži, dokler ta ne postane resnica. Če bi jaz tako nategoval publiko, kot politiki nategujejo nas, bi imel slabo obiskane koncerte.

ROCKER.SI: Glasba ne bi smela lagati. Poslušalec hitro prebere tistega, ki je na odru, mar ne?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Kaj pa vem … ko glasbenik postane dovolj velik, kritična masa poslušalcev za sabo potegne tudi nevernike. Lažje je lagati na odru, na začetku, ko imaš pred odrom vsega skupaj šest ljudi, pa moraš biti zelo iskren. Drugače jih naslednjič pod odrom ne bo osem.

ROCKER.SI: Tiste posameznike moraš gledati v oči.

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Tudi včeraj sem moral gledati v oči tri tisoč obiskovalcev koncerta.

Hamo & Tribute 2 Love, 29.8.2020, Domžale (foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Dajva razčistiti enkrat za vselej – ko si na odru, ali dejansko vidiš posameznika ali je pred teboj zamegljena publika? Si oboževalke govorijo po resnici, češ da si jim pomežiknil?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Trudim se, da ne bi gledal ljudi (smeh). Blazno čudno se bo slišalo, ampak dostikrat imam tremo, ker sem introvertiran. Ne počutim se dobro v množicah, razen tisti dve uri, ko sem na odru. Takrat se pretentam, da sem v redu. Ne smem videti obraza, ki mi je znan, ker prehitro preberem izraz. Če gre za punco, ki mi je všeč in je zadovoljna, to name vpliva pozitivno, ampak če v tistem trenutku, ko jo pogledam, na obrazu nima dobrega izraza, začnem misliti negativno. Ponavadi gledam v neko luč tam zadaj (smeh).

ROCKER.SI: Mnoge bodo razočarane.

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: No, sem ter tja pomežiknem kakšni punci ali pozdravim znanca! Sploh v uvodu koncerta, ko se gradi atmosfera.

ROCKER.SI: Lahko po uvodnih nekaj skladbah že predvidiš, kakšen bo koncert? Ali se energija ponavadi spremeni tekom koncerta?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Hecno, ampak že trideset let se vlačim po odrih in ne znam napovedati, kakšen bo koncert. Publika ne more biti odgovorna za slab koncert. To je na bendu. Občinstva pa so različna – od tistih, pri katerih se moraš ves čas truditi in te šele po zadnjem komadu nočejo spustiti z odra, do tistih, ki kričijo, še preden karkoli narediš. Če bi moral izbirati, vseeno raje izberem drugo (smeh). Publike se ne sme podcenjevati. Redko igramo enako setlisto, ravno iz tega razloga, da ne pričakujemo enakih reakcij. Včasih igramo dva večera zapored – in ponavadi smo v drugo še boljši – a se zgodi, da publika pač ne reagira enako. Hitro se lahko opečeš, češ da je nekaj narobe, čeprav ni.

ROCKER.SI: Imaš med koncertom čas razmišljati, ali gre za bežne misli in občutek?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Denis mi je zadnjič med koncertom rekel, če bom kaj naredil s publiko (smeh). Takrat sem mu namenil smrtonosen pogled. Ravno to se je zgodilo, kar sem govoril. Večer prej nam je publika jedla z rok, v drugo pa je bilo drugače. Kot pevec poznam te nianse in se ne obremenjujem več toliko. Bomo že, si rečem. Če ne s tem komadom, pa z naslednjim. Pri akustiki smo imeli še pravilo, da jaz ne smem povabiti ljudi, naj vstanejo, če pa vstanejo po svoji volji, je v redu. Bedarije, v glavnem. Tisti večer sva se grdo gledala (smeh).

ROCKER.SI: Naj on animira publiko.

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Saj to, daj, naredi kaj (smeh).

Hamo & Tribute 2 Love, 29.8.2020, Domžale (foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Koliko je dialogov na odru, ki jih občinstvo ne sliši?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Načeloma tega ne delamo, ker smo dogovorjeni, da probleme pustimo v prostoru za vaje. Ko pridemo na koncert, tega ni. Ne nosimo s sabo tečnobe, ker vsi od prvega do zadnjega v ekipi vemo, da je od naše dobre volje odvisno, ali bo koncert uspešen. Vsi skrbimo, da smo nasmejani. Če smo skregani na odru, bo koncert katastrofa.

ROCKER.SI: Do tega verjetno še ni prišlo?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Se je že zgodilo (smeh).

ROCKER.SI: Si privočite skupinsko terapijo?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Tako, dobimo se in razčistimo. Na vaji, ne na koncertu. Deset let je trajalo, da smo prišli do tega zaključka (smeh).

ROCKER.SI: Kako komentiraš spletne koncerte? Lansko leto se je govorilo, da je to prihodnost glasbe, ampak smo videli, da ne more biti. Z zasedbo ste odigrali enega.

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Ne more biti. Ne sme biti. Na koncerte se ne hodi, da se zgolj posluša glasbo, pač pa da srečaš nekoga. Da se zaljubiš. In da se družimo. Moramo biti skupaj, spletni koncerti niso rešitev. Enega smo odigrali in bilo je dobro, ampak vakum po koncu komada, kjer naj bi bil aplavz, je bil grenak. Nismo odvisni od aplavza, ampak smo ga vajeni, zato smo za koncert v Kinu Šiška po vsaki skladbi uporabili posnetek aplavza. Potrebovali smo nekaj, da nas razveže od tišine.

ROCKER.SI: Ko sva ravno pri izkušnjah … vaš bend stavi na ljubezen in pozitivno energijo. Si se kdaj zamislil, za koliko začetkov razmerij si odgovoren? Ali pa za koliko otrok si zaslužen, ker se je na vaših koncertih zgodilo toliko ljubezni?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Poznam nekaj parov, ki so se zaljubili na naših koncerti. Kasneje so se poročili in imajo zdaj že otroke. Take zgodbe mi ogrejejo srce. Glasba je dobra podlaga za ljubezen in delanje otrok (smeh). Ampak nismo samo mi – tudi na glasbo Megadeth se lahko daješ dol (smeh).

ROCKER.SI: Torej ne prevzemaš odgovornosti za tisto, kar se zgodi na vaših koncertih?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Ne prevzemam. Ampak če pride do tega, je to najboljše, kar se lahko zgodi.

Hamo & Tribute 2 Love, 29.8.2020, Domžale (foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Pomembno je, da imamo vzornike, se ti ne zdi? Kdaj si imel nazadnje izkušnjo, da si bil nekomu vzornik? Če pustiva na strani oboževalke v prvi vrsti.

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Ne vem, če to šteje, ampak nedavno sem brskal po YouTubu, kjer sem iskal Rudijevo verzijo pesmi ‘Dolgo nisva pila’. Presenečen sem bil, ko sem odkril vsaj dvajset priredb te pesmi, za katere nisem vedel, da obstajajo. Dve uri sem poslušal skladbe in komentiral. Ne vem, če sva jim z Rudijem vzornika, ampak lepo se mi zdi, da druge zasedbe igrajo najin komad. Nekaj verzij je bilo tudi od posameznikov, ampak saj nima veze. Nekdo je vzel v roke kitaro in se naučil skladbo, eni so posneli celo videospot. Ponosen sem bil. Redko raziskujem po spletu, ampak morda si bom od zdaj naprej večkrat vzel čas.

ROCKER.SI: Ko vzameš v roke kitaro, glasbo katerih zasedb najraje igraš?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Hm, dobro vprašanje.

ROCKER.SI: Dan D? 

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Veliko sem jih preigral, ker sva s Tokacem imela koncert in še enega bova imela. Joker Out in zasedbe MRFY sem se lotil pred kratkim. Oboji se mi dopadejo. Veliko dobrih bendov imamo, kar mi je neizmerno všeč. Ne vem, kako lahko kdo reče, da glasbena scena umira. Imamo eksplozijo dobrih bendov. Na Castle festivalu sem pokukal iz zaodrja, ko so igrali Joker Out. Noro, noro. To so naši vzorniki, ker imajo to mladostno energijo, ki jo mi nimamo več.

ROCKER.SI: So ti dali zagon?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Na nek način so me prisilili, da pritisnem na zavoro, ker sem se spomnil, kako je bilo dobro, ko smo še imeli to energijo (smeh). Zdaj imamo drugačno energijo, ki jo oni ne bodo imeli še naslednjih petnajst let. Vidiš pa tiste iskrice v očeh, ki pravijo: “Nocoj bomo vse pofukali!” (smeh). Mi že dolgo nismo več v tem razpoloženju. Mogoče razmišljamo o tem, a si nihče več ne verjame (smeh).