Hamo s seboj v Kranj prinesel iskreno bluesovsko ljubezen

Hamo & Tribute 2 Love v KluBaru. (FOTO: Marko ALPNER)
Hamo & Tribute 2 Love v KluBaru. (FOTO: Marko ALPNER)

In se je zgodilo! Ljubezensko pričanje ene trenutno najbolj vročih rock skupin pri nas. Hamo & Tribute 2 Love so z glasbeno porednim, a surovim nastopom zažgali v Kranju in zadovoljili občinstvo razprodanega koncerta v KluBaru. Energija se je pretakala, akordi so padali in kriki so zadoneli med glasbeno obarvanimi stenami ambientalnega prostora.

 

Emocionalni cirkus čutov

Zdelo se je kot v črno-beli tehniki, enkratno in neponovljivo. Kot je na nek način vsak koncert in magija nenadomestljive glasbe v živo. Skupino Hamo & Tribute 2 Love moraš slišati v živo, da bi resnično cenil njihovo preigranost, povezanost in inštrumentalno eksperimentiranje. Še vedno nastopajo s srcem in publika jim vrača srce nazaj. Glasba je stvar podajanja ljubezni med nastopajočim in poslušalcem. Lahko bi rekli, da je bil tudi za njih koncert emocionalni cirkus čutov.

Le dan pred koncertom je kitarist Peter Dekleva izgubil svojo sopotnico, zato je bil koncert še toliko bolj čustven. (FOTO: Marko ALPNER)
Le dan pred koncertom je kitarist Peter Dekleva izgubil svojo sopotnico, zato je bil koncert še toliko bolj čustven. (FOTO: Marko ALPNER)

Začel se je pred več kot desetletjem in spet smo pri ljubezni. Tiste do glasbe, ki je rodila že kar nekaj albumov in jih pripeljala iz klubov na velike odre, a zdi, da Hamo hitreje najde sebe na manjšem odru. Tam, kjer lahko pogleda sočloveku, ki glasno prepeva njegova besedila, v oči in se z njim poistoveti. Z vsako predstavo fantje prinesejo nekaj novega, a bluesovski ton ostaja.

Buco! Buco! Buco!’ je zabučalo po izkušeni bobnarski predstavi v znak spoštovanja do Martina Janežiča, ki od zadaj vodi svoj orkester in ga pelje po glasbenih poteh nepredvidljivega trenutka. Do točke, ko občinstvo v en glas prepeva ‘Naj pada zdaj dež’ skupine Foxy Teens. Nasmejal se je še pevec in vodja Matevž Hamo Šalehar, ki je skladbo pred časom izvajal z Malimi Ekrani. Že na tej točki se je vedelo, da bo šlo za prav poseben večer, ki se bo morda še bolj kot plačnike vstopnic dotaknil ravno članov benda.

 

Bluesovski trip

V Kranju je bilo pravo ‘Vreme za ljubezen‘ – uvod v najnovejši album ‘3p‘, ki se še vedno zdi svež kot ob svojem izidu. Poredni blues rock za dva so lepo prepakirali v blues za vse,’Govori mi grdo’, ‘Ona gre’, ‘Prepovedana tla’ in drugi songi pa so pričarali koncert, poln dinamičnosti in improvizacije. Prav ta je ključni element njihovega uspeha, saj nič ne prekosi utelešene energije, ki jo redno srečujemo na njihovih koncertih.

KluBar je bil nabit do zadnjega kotička. (FOTO: Marko ALPNER)
KluBar je bil nabit do zadnjega kotička. (FOTO: Marko ALPNER)

Razprodano prizorišče ni in ni imelo dovolj, kar je še najboljša kritika, ki si jo lahko bend zaželi. Kakšne številke prodanih izvodov albumov, ko pa imaš pred seboj zveste privržence bluesovske pripovednosti in odkrivanja novih področij senzibilnosti?!