Gušti & Tomi leto kronala z izvrstnim koncertom v SiTi Teatru

Gušti & Tomi, 1na1, 22.12.2019, SiTi Teater (Foto: Aleš Žnidaršič)

Sezono novega koncertnega cikla 1NA1 sta odprla prvaka slovenskega koncertnega rocka, avtorja, ki sta praktično napisala devetdeseta leta ter s Črnim tulipanom in Platino postavila nove temelje slovenske ljubezenske rock lirike. Nekdaj glasbena rivala, tokrat pa na odru ena na ena iščeta nove dimenzije not in poezije. Gušti in Tomi M. sta klasika in sodobnost v enem.


1NA1 so glasbeni dialogi – nov glasbeni cikel v SiTi Teatru BTC.
Prinaša nabor avtorjev in avtoric, ki so se morda že velikokrat srečali, a so le redko skupaj stali na odru in se pogovarjali: ena na ena o glasbi, preko glasbe. V koncertnem ciklu 1NA1 bo pet parov glasbenikov in glasbenic preko izbranih skladb obujalo spomine, menjavalo vloge, razkrivalo svoje dogodivščine in glasbena pričakovanja, predvsem pa v intimnem vzdušju spregovorilo o zakulisju glasbe, ki nam je blizu.


Gušti & Tomi, 1na1, 22.12.2019, SiTi Teater (Foto: Aleš Žnidaršič)

Nekaj je zagotovo; seznam najboljših koncertov v sezoni 2019 smo izdali prehitro, kajti konec decembra sta se kot črni konj na dirki vrinila Miha Guštin – Gušti in Tomi Meglič z izvrstnim skupnim druženjem v SiTi Teatru v Ljubljani. V stilu enega in edinega Vlada Kreslina, pa tudi navsezadnje trenutno izredno priljubljenega dvojca Matevž Šalehar – Hamo in Rudi Bučar, sta se Gušti in Tomi odločila, da nas povabita v svojo dnevno sobo, kjer sta zabavala ne le s čudovito glasbo, ki je prevzemala repertoar njunih celotnih karier, ampak tudi s humorjem, sproščenim vzdušjem in iskrenostjo.

Akustično sta, kot veleva ime cikla, 1na1 igrala tako skladbe enega kot melodije drugega. Vmes pa smo poslušali zgodbice. Cel kup imenitnih zgodbic, preko katerih smo spoznali, da nikoli ne gre le za glasbo, temveč za vpetost v čas in prostor ter razmišljanje posameznika. Glasba ima lahko za avtorja povsem drug pomen kot za poslušalca. Tako je Gušti kot glavni govorec, gostitelj in povezovalec večera mnogokrat opomnil na tisto, kar se je dogajalo v zakulisju danes vsem poznanih komadov.

Gušti & Tomi, 1na1, 22.12.2019, SiTi Teater (Foto: Aleš Žnidaršič)

Spomnili smo se njegovega razhoda z Big Foot Mamo, sodelovanja s Polono ter časa, ko sta posnela takrat super uspešno skladbo ‘Vedno Zame’, ki so jo potem naknadno na vsak način želeli vtisniti v CD plošček, ampak ta je že prišel v trgovine, zato so ga morali hitro umakniti iz prodaje in ponoviti vajo. Gušti je v škatli dejansko prinesel “prvo izdajo” albuma in ploščke delil med občinstvo. Govoril je, kako je sploh prišlo do glasbe, ne zgolj v smislu skupine Big Foot Mama, katere ime lahko sedaj v povezavi z uspešnim avtorjem že izgovorimo naglas, in skupine Siddharta, ampak kako sta se z akordi spopadala onadva kot posameznika. Gušti je bil navsezadnje velik navdih, da je Tomi sploh začel verjeti v slovenska rock besedila. In še danes sta navdih eden drugemu. Lepo je bilo slišati, kako sta se spoznala, in sicer po naključju v lokalu, kjer je Tomi delal kot mladenič.

Koncert je krmaril med starimi klasikami, novejšimi rock baladami in čustvenimi trenutki, ko je na primer Tomi govoril o svoji babici in skladbi ‘Samo Edini’. Gušti je imel učne minute zgodovine, pravil je, kako je bilo v vojski, nakar je na oder povabil tudi starega prijatelja, s katerim sta enkrat skupaj služila, tokrat pa so skupaj zaigrali eno skladbo. Geografske šale Tomija kolega Gušti proti koncu večera ni več dojel, kar je le kazalo na to, da se ga je pivo vendarle malo prijelo in da stalno točenje Tomija vendarle ni bilo zaman. Oba sta bila izjemno prijetna družba.

Gušti & Tomi, 1na1, 22.12.2019, SiTi Teater (Foto: Aleš Žnidaršič)

Ni pa šlo vse po načrtih. V bistvu je moralo iti veliko narobe, da je postalo zelo prav. Oba sta se kar nekajkrat zmotila, na kitarah ali pri besedilih, ampak to je bilo za pričakovati, saj sta se v tej obliki pojavila prvič. Tomi je še dan poprej igral v Kopru na Caprisovem koncertu s Siddharto, pa si je vseeno vzel čas in prišel odigrati svoje v Ljubljano. Velik poklon! Vrhunskega vokalista je v dvorani spremljala tudi njegova družina, ki mu je veselo mahala in ploskala, tako kot smo se mu zahvaljevali tudi vsi prisotni. Obema. Gušti si ga je sicer kar malo privoščil, ampak tukaj ni bilo nobenih zamer, saj sta izjemno dobra prijatelja z dobrim smislom za humor, predvsem pa z občutkom za kvalitetno glasbo. V užitek nam je bilo spremljati njune dogodivščine v SiTi Teatru in upam, da še večkrat ponovita.