Guðveiki: ‘VÆNGFÖR’ (2018)

Naslovnica albuma 'Vængför'.
Naslovnica albuma 'Vængför'.

Četudi so za nami božični in novoletni prazniki, v tem času black metal scena ni počivala. Le dan po božiču je namreč luč sveta ugledal ploščati prvenec mednarodne zasedbe Guðveiki, ki se lokacijsko potepa nekje med Islandijo in ZDA.

O albumu ‘Vængför’

Plošča z nenavadnim naslovom Vængför je zbirka šestih komadov v povprečni dolžini šestih minut in je namenjena oboževalcev produkcijsko nespoliranega, surovega in umazanega black / death metala. Plošča je zasnovana kot preplet kaotičnega in harmoničnega, destrukcije in obnove ter svetlobe in teme.

Sliši se kot filozofsko nakladanje, vendar lahko vam zagotovim, da pričujoči album nima ne prostora, še manj pa časa za leporečenje; že od uvodnega komada ‘Fóstureyðing stjarna’ je jasno, da smo priča izredno specifični black metal godbi, ki ji klasično ustvarjanje pesmi ni ravno pogodu, se pa zato toliko bolj poslužuje eksperimentiranja in spontanega iskanja rdeče niti.

Gre za atmosferično ploščo, ki jo je priporočljivo poslušati v enem kosu, saj na tak način pusti bistveno močnejši vtis in še bolj izpostavi svoje kvalitete. Uspeh izdelka pa je ob koncu odvisen od pričakovanj odjemalca; če od plošč pričakujete zbirko najboljšega, kar bend splavi na površje v določenem časovnem obdobju, tole ni primerno za vaša ušesa.

To je plošča, ki jo je potrebno slišati na nekonvencionalen način, kot zgodba, razdeljena na poglavja, ki šele z zaokroženo celoto pridobi na smislu. Zato bi Vængför v prvi vrsti priporočal glasbenim izbričnežem, ki jih ‘klasična’ godba ne interesira preveč in si želijo nekoliko drugačne izkušnje.