GRAD: ‘Best of & band on’ (2021)

Foto: Dallas Records, promo
Foto: Dallas Records, promo

Pri Dallas Records nadaljujejo s promocijo in ohranjanjem glasbene zapuščine reških bandov. Pred kratkim je namreč izšla tudi kompilacija Best of & band on (NAKUP), ki na dveh zgoščenkah predstavlja dosedanje delo zasedbe Grad. Gre za bogato in obsežno zbirko s kar 37 pesmimi, ki poslušalca popeljejo skozi bandovo zgodovino in mu pri tem navržejo tudi nekaj neobjavljenih stvaritev.

O izdelku

Pred začetkom pisanja recenzije zasedbe Grad nisem poznal. Ne v smislu, da jih ne bi nikoli slišal, temveč v smislu odgovora na vprašanja, kot sta “Ali poznaš zasedbo Grad?” oziroma “Ali mi lahko našteješ njihove glavne hite?”. V smislu, “Aha, to so oni.” pa zagotovo. Če vrsto let dopustuješ v južni sosedi in poslušaš tamkajšnje radijske postaje, ni vrag, da jih ne bi slišal.

Da ne zaidem preveč. Kopanje po spletu je razkrilo, da gre za ime, ki je nastalo leta 1985, leta 1991 izdalo svoj prvenec Ljudi, letos (kako prikladno) pa prekinilo svoj 12-letni studijski post in izdalo nov material. Na kratko, gre za eno ključnih imen s svojega področja, ki pa v naših logih do zdaj ni bilo deležno pretirane pozornosti.

Kot je bilo že omenjeno v uvodu, nam izdelek ponuja 37 skladb, ki so jih snovalci premeteno (delno pa tudi zaradi zvočnih omejitev) razdelili na dva dela. Na recimo temu, del, ki pokriva bandove najboljše stvaritve in del z morda manj znanimi skladbami. Odlična in praktična poteza, ki začetniku omogoči, da se postopoma seznani z materialom. Da lahko v miru prebavi osnove, nato pa se loti težjih stvari.

Če ste ljubitelj zgodnjih INXS, U2 in podobnih imen, si zadeva nedvomno zasluži vaš čas. Kakor tudi, če ste ljubitelj nekoliko tršega zvoka, saj band ne izvaja zgolj z novim valom navdihnjenih pesmi.

Ocena: 5/5