FUNK SHUI: ‘Še vedno odkrivamo pravi pomen glasbe.’

Funk Shui (Foto: Management skupine)

Makedonski bend Funk Shui predstavlja eklektičen kolektiv glasbe, s katerim spreminjajo smer modernih žanrov. V svoji zvočni sliki so unikatni in ekspresivni, kar so dokazali na nemalo showcase festivalih, kot so ljubljanski Ment, Athens Music Week in PIN Music konferenca.

Sledite jim lahko na Facebook profilu ali YouTube kanalu.

Do zdaj so izdali dva albuma ‘Aether’ leta 2012 in nato ‘R.E.M.’ leta 2015, kot tudi EP z naslovom ‘Impuls’ leta 2018. Njihova posebnost? Nemogoče jim je določiti žanr, le kvaliteto.

Vabljeni k branju intervjuja, ki ga preko spleta za naš portal dal vokalist Luka Gorgievski.


ROCKER.SI: Lep pozdrav, Luka. Kako bova naredila, zgolj avdio ali tudi video?

FUNK SHUI: Danes se počutim lepega, tako da lahko video (smeh). Tudi ti si videti lepo danes!

ROCKER.SI: Najlepša hvala! Kako si?

FUNK SHUI: Dobro, samo da nimamo več policijske ure, ker tam vmes je bilo kar naporno. Poskušali smo na vse možne načine, da bi ostali kreativni.

Funk Shui (Foto: Management skupine)

ROCKER.SI: Ste se sploh lahko družili?

FUNK SHUI: Lahko smo se dobili skupaj, pri nas je malo lažje, ker smo zgolj trije.

ROCKER.SI: Ko vas poslušam, imam občutek, da vas je deset! Tako mogočen zvok imate. Se je zasedba močno spremenila skozi leta?

FUNK SHUI: Prišlo je do nekaj sprememb, ampak že od začetka je to tričlanski bend. Vsak izmed nas vloži nekaj več kot 33 odstotkov. Prostora je le za tri kreativne glave. Dve leti nazaj nas je bilo pet, pa basista smo zamenjali. Včasih se dobimo z drugimi glasbeniki. Radi komuniciramo z drugimi. Na ta način lahko nastane nekaj lepega, lahko pa se ne izteče, kot smo si zamislili.

ROCKER.SI: Kako pridete do vseh teh zvokov? Ko ste na odru, mislim.

FUNK SHUI: Včasih uporabljamo matrice, ampak načeloma poskušamo sami ustvarjati zvoke, ki prihajajo čez zvočnik. Na tem mestu moram pojamrati, kajti poleg tega, da ustvarjam vse te efekte s kitaro, moram tudi peti. Na žalost sem pevec (smeh). Tako to je. Težko delo, ampak je resno delo.

ROCKER.SI: Vašo glasbo mi je predstavila Samantha Maya. Kako se poznate?

FUNK SHUI: Spoznala sva se pred leti v Avstriji nekem mednarodnem glasbenem dogodku. Od takrat naprej imava čudovito prijateljstvo. Zelo mi je pri srcu. Kot karakter in duša. Zelo zvesta prijateljica.

ROCKER.SI: Pri nas ste že nastopili, in sicer na festivalu Ment. Je bila publika prijazna do vas?

FUNK SHUI: Zelo slovenska publika (smeh).

ROCKER.SI: Kaj to pomeni?

FUNK SHUI: To pomeni, da so bili ljudje lepi in polni izzivov, ampak z ledenim premazom, ki ga ima večina balkanskih držav. Toplo in hladno v ljudeh, saj veš, kaj mislim. Malo je abstrakten opis, ampak mislim, da veš, kaj želim povedati (smeh). Bila je dobra izkušnja, vendar sem imel nekaj težav s publiko. Spomnim se, da sem izpostavil nekoga, ki ni ploskal. No, lahko rečemo, da je do konca koncerta pridno ploskal (smeh). Skočil sem med občinstvo. Tega se spomnim.

ROCKER.SI: Si obiskali mesto? Metelkovo, morda?

FUNK SHUI: Že večkrat sem bil v Ljubljani, še ko sem študiral v Nemčiji, sem se na poti večkrat ustavil v vašem čudovitem mestu. Tudi na Metelkovi, tako da sem dal skozi vse te človeške užitke, ki jih Metelkova lahko ponudi (smeh). To nikakor niso vsakdanje lepote. Z mestom Ljubljana sem razvil zelo ljubeč odnos. Celoten bend, pravzaprav, od našega lanskoletnega nastopa.

ROCKER.SI: V mailu si imel spodaj zapisano: “Niti funk niti shui”. Lahko razložiš? Kaj ste potem?

FUNK SHUI: Jaz sem človek, to bi bil odgovor (smeh). Ali sprašuješ o bendu?

ROCKER.SI: Tako je.

FUNK SHUI: To je šala, ki se dotika singla izpred dveh let. Na YouTube smo zasledili komentar: “To ni funk”. Potem pa je spodaj pod tem nekdo napisal še: “Niti shui”. Najljubši komentar vseh časov (smeh).

ROCKER.SI: Kljub temu, da ste v zadnjih letih spremenili zvočno sliko, ste še vedno funkadelični. Ste zdaj, ko ste malo bolj mainstream, še bolj zanimivi za tujino?

FUNK SHUI: Počasi se prebijamo v tujino. Prejeli smo že kakšno mednarodno nagrado, ampak še bolj sem prijetno presenečen, kot se najde nekdo, kot si ti, saj praviš, da sploh ne poslušaš tovrstne glasbe. To je res nekaj lepega. Iz tujine smo do zdaj prejeli veliko ljubezni.

ROCKER.SI: Besedila so v makedonščini. Vam to predstavlja veliko oviro pri nastopanju v tujini? 

FUNK SHUI: Za nas ni problem, za druge pa verjamem, da je problem (smeh). Ko sem poslušal Nirvano pri osmih letih, prav tako nisem razumel, kaj poje Kurt. Čutil pa sem, o čem poje. Ko sem prebiral besedila desetletje pozneje, sem ugotovil, da sem imel kar dobro predstavo. Zame je pomembnejša senzibilnost od jezika. Razumljivo je jezik ovira, sem pa vesel za ljudi, ki lahko začutijo glasbo.

ROCKER.SI: Trudil sem se, da bi pel zraven, ampak vem, da nisem niti približno zadel vseh besed. Nekaj besed je podobnih tudi v slovenskem jeziku.

FUNK SHUI: Daj, zapoj, da slišim.

ROCKER.SI: Ah, ne, ti si vokalist. Govoriva raje o tvojih albumih.

FUNK SHUI: Ampak na naslednjem intervjuju bom igral kitaro, ti boš pa pel v makedonščini.

ROCKER.SI: Mislim, da ne bo šlo.

FUNK SHUI: Saj razumem, tudi mene je sram.

ROCKER.SI: Sram te je?

FUNK SHUI: Vsakič, ko grem na oder ali na intervju, me je sram. Zamaskiram se v besede in izraze.

ROCKER.SI: Všeč ti je občutek sramu, zato rad počneš, kar počneš.

FUNK SHUI: Mogoče gre res za mazohistični krog, ampak raje ne razmišljam o tem (smeh).

ROCKER.SI: Prvi album ste izdali leta 2012, drugega leta 2015, sledil je EP, od tukaj naprej pa samo še posamezni singli. Nekaj jih je tudi z novega albuma. Zakaj ste se tako odločili?

FUNK SHUI: Upam, da nam uspe izdati dolgometražni album, ampak v tem času to ne bi bilo pametno. Verjetno bomo še malo počakali. Bomo pa izdajali single, glasba bo prišla ven tako ali drugače. Težki časi so za glasbenike. Ni veliko razlogov, da bi izdali glasbo.

Funk Shui (Foto: Management skupine)

ROCKER.SI: Prvi pesmi, ki sem jih slišal od vas, sta bili ‘НЕ ВРЕМЕ’ in ‘VETER’.

FUNK SHUI: Obe sta iz poznega ustvarjalnega obdobja.

ROCKER.SI: Ali je prejšnji material boljši ali bo vedno slabše? Kaj mi svetuješ?

FUNK SHUI: Vedno bolj mainstream skušamo biti, vedno slabši (smeh). Moraš poslušati prvi album, ampak hkrati morate vsi poslušati nove pesmi! Zdaj imamo veliko več znanja, zato je prvi album tako neposreden in neobdelan. Surov. Zato pa je imel več energije in mi je še danes naš najljubši izdelek. Ampak nismo še niti spraskali površja našega ustvarjanja. Veliko imamo še za ponuditi. Še vedno odkrivamo pravi pomen glasbe. Nismo še dojeli realnosti naših inštrumentov.

ROCKER.SI: Kaj pa koncerti? Kje ste največ igrali?

FUNK SHUI: Imeli smo kar nekaj koncertov, tudi v letu 2020, a jih nismo objavili na naših družbenih omrežjih. Nekaj jih je bilo live stream, torej brez občinstva. Moram potrkati po lesu, kajti za nami je čisto solidno koncertno leto. Ni bilo tako uspešno kot prejšnja, ampak glede na vse, sem zelo zadovoljen.

ROCKER.SI: Bi lahko izpostavil kakšen koncert? Po kvaliteti?

FUNK SHUI: Težko. Kot bi me vprašal, koga v Funk Shui imam najraje. Ali pa koga od drugih dveh članov bolj sovražim (smeh). Težko je reči.

ROCKER.SI: Na Spotify pričnete EP-jem. Kje lahko najdemo prva dva albuma?

FUNK SHUI: Upam, da bosta kmalu na Spotify. Če bi rad kopijo, ti pošljem.

ROCKER.SI: Krasno, kajti zbiram albume.

FUNK SHUI: Super, te razumem. Tudi sam sem pred leti zbiral vinilne plošče.

ROCKER.SI: Spregovoriva še malo o glasbeni zvrsti. Sliši se razliko, pa čeprav me ne moti, saj sem, kot rečeno, začel z novejšimi skladbami. Kaj se je spremenilo za bend, da ste zavili v novo smer?

FUNK SHUI: Največja razlika je v artikulaciji in hitrosti delovanja ter uresničevanja idej. Pri snemanju tega albuma lahko izpostavim dve zanimivosti. Tokrat sem posnel okoli 90 odstotkov kitarskih linij. Za dve skladbi je bil zraven še dodaten kitarist, ostalo sem posnel jaz. Ravno teden dni, preden smo snemali, sem si med vrata zataknil palec. Tako močno sem se udaril z vrati, da mi je odpadel noht. Celoten album sem posnel brez nohta.

ROCKER.SI: V glasbi se sliši bolečina.

FUNK SHUI: Upam, da se res sliši (smeh). Izpostavil bi tudi dejstvo, da smo album posneli v zgolj devetih dneh. Zelo premišljen izdelek. Dobro smo se pripravili. Kot avtomehaniki smo garali.

ROCKER.SI: Kakšna je bila dinamika v studiu?

FUNK SHUI: Zelo smo trdoglavi, tako da je pogosto veliko isker. Za vsako idejo se je vredno boriti. Skušamo najti ravnovesje, zato se prepiramo, a ne na balkanski način. Tisto bi bilo prehudo (smeh). Sprejemamo pa veliko kompromisov. Gledamo na to, da smo vsi zadovoljni.

ROCKER.SI: Upam, da čim prej izdate nov album in se spet slišiva, ko boste promovirali album.

FUNK SHUI: Ah, nekaj s tem, ne maram promocije (smeh). Ampak to je nujno zlo.

ROCKER.SI: Morate promovirati album, drugače ga boste poslušali zgolj vi trije.

FUNK SHUI: Točno tako.

ROCKER.SI: Hvala za pogovor, Luka!