Festival Lent 2021

FL 2021 novinarska konferenca 27. 5 (foto Lent)

Na novinarski konferenci, na kateri so bili prisotni Aleksander Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, mag. David Kastelic, predsednik uprave Zavarovalnice Sava, generalnega pokrovitelja Festivala Lent, Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor, in producenti letošnjega Festivala Lent so predstavili program festivala, pomembne novosti in informacije o pogojih obiskovanja Festivala Lent 2021.

Festival, ki odpira življenje!

Po lanskem, avgustovskem, s Festivalom Lent letos znova stopamo v poletje. Pa ne le v poletje, v življenje! Obogateni z izkušnjami lanskega festivala, ko smo kljub strogim omejitvam uspešno, odmevno in varno izvedli prvi multikulturni festival takšnega obsega v Evropi, se letos vračamo k tradicionalnemu terminu festivala.

Zakaj? Ker želimo, da Mariborčani in vsi obiskovalci festivala začutijo, kako se življenje ponovno vrača v tire normalnosti. Da bo mesto po mesecih tišine čim prej znova preplavljeno z zvoki glasbe in smeha. Da bodo ulice in trgi spet polni dogajanja, da bo srce mesta znova utripalo v ritmu, ki smo ga v času epidemije tako zelo pogrešali.

Z odmevno akcijo Pet pred dvanajsto smo uspeli odpreti dvorane in vzpostaviti dialog s stroko, katerega plod so zrahljani ukrepi, ki končno omogočajo, da občinstvo znova užije živo umetnost in kulturo. Po mesecih zaprtja se je med ljudi naselil neskončno pomnožen občutek izčrpanosti, brezvoljnosti in resignacije. Umanjkanje življenja kot takega, nemožnost druženja ter veselja v majhnih, nekoč tako normalnih rečeh, vzbuja občutke apatije in brezvoljnosti. Zato je nujno, da sedaj, ko nam ukrepi to dopuščajo, nemudoma postavimo odre in odpremo prizorišča. Narodni dom Maribor je javni zavod, zato je naša temeljna naloga, da živo kulturo pripeljemo med ljudi, da dvignemo kvaliteto življenja v mestu, da mestu damo živ utrip, njegovim prebivalcem vrnemo zadovoljstvo, obiskovalcem pa sporočimo, da Maribor spet živi in široko odpira vrata domačim ter tujim gostom.

FESTIVAL, GENERATOR DOBREGA

Festival Lent vselej stavi na širino, odprtost, vključevanje in povezovanje. S svojim mnogoplastnimprepletanjem kulture, umetnosti, glasbe, gledališča, kulinarike in druženja uspešno nagovarja obiskovalce vseh starosti in vseh okusov. Je festival vseh generacij, kjer svoje mesto najde staro in mlado. Je festival, ki umetnost in kulturo iz zaprtih dvoran prenaša na prosto, kjer je dostopna vsakomur. Je festival, ki ne pozablja na družine in jim s kvalitetnimi prireditvami nudi (pre)potrebne priložnosti za kvalitetno skupno preživljanje časa. Seveda bo tudi letos vse potekalo v skladu z ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni Covid-19 in v podobnih okvirih, kot smo festival uspešno izvedli že lani. Odgovornost in skrb za zdravje sta na Festivalu Lent tudi letos na prvem mestu.

DRUŽBENA ODGOVORNOST V NAJŽLAHTNEJŠEM POMENU BESEDE

Tudi naši pokrovitelji prepoznavajo nekoliko spremenjeno in še toliko bolj pomembno vlogo Festivala Lent v pokoronskih časih. Ko ne gre zgolj za zabavo in zveneča imena, temveč za družbeno odgovornost v najžlahtnejšem pomenu besede. Zato nam tudi letos ostajajo zvesti, kljub temu, da nas bodo ponovno omejevali ukrepi za preprečevanje širjenja virusa, da še ne moremo izvesti vsega, kar bi želeli. Ne moremo še gostiti vseh izvajalcev, ki jih imamo zapisane v programih še od lani, pa jih še vedno ne moremo prepeljati čez meje. Da torej obiskovalcev na prireditvah tudi letos še ne bomo šteli v sto tisočih. Hvaležni smo jim, da so v naših prizadevanjih prepoznali višje cilje.

Da bodo skupaj z nami slovenskim umetniškim in kulturnim ustvarjalcem ter vsem, ki delujejo v t. i. podpornih poklicih v kulturi (lučkarji, ozvočevalci, odrski tehniki … ) omogočili delo. Da bodo z nami, ko bomo ljudem ponudili nov korak v normalnost, ko bomo Mariborčanom pokazali, da mislimo na njih, da se jim zahvaljujemo za potrpljenje, disciplino in odrekanje, s pomočjo katerih smo se prebili skozi krizne čase; da jih bomo nagradili s tistim, kar so najbolj pogrešali: z živo kulturo, živim stikom z umetnostjo in druženjem s prijatelji.

Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki so prepoznali pomembnost družbenega trenutka v katerem se nahajamo, še posebej glavnemu generalnemu pokrovitelju Zavarovalnici Sava. Sloganu Nikoli sami, ki odlično povzema tudi zgoraj opisana prizadevanja Festivala Lent 2021, bodo s svojim letošnjim pokroviteljstvom dodali novo, žlahtno noto.

FESTIVAL, KI ZDRUŽUJE

Da sta v letu 2021 Narodni dom Maribor in Festival Lent resnično generatorja dobrega, potrjuje tudi njuna združevalna vloga. Če smo v akciji Pet pred dvanajsto združili kulturnike iz vse Slovenije, bomo s Festivalom Lent letos združili moči tudi z vidnejšimi akterji mariborskega kulturnega življenja. Tako s ponosom najavljamo sodelovanje s festivalom Borštnikovo srečanje. S koncertom Uršule Ramoveš in Fantov z Jazbecove grape v Sodnem stolpu bomo 26. junija poskrbeli za njegov nepozaben zaključek in sprostitev pred sklepnim festivalskim dejanjem – podelitvijo nagrad. Pod okriljem Festivala Lent bodo tudi festivali DokuDoc, StopTrik, Živa dvorišča in 30. Odprta plesna scena, z nami pa so tudi Zavod za turizem, Fundacija Sonda, Društvo za razvoj filmske kulture ter še cela vrsta kulturno-umetniških in športnih društev ter ustanov.

Letošnji Festival Lent tako ponovno dokazuje, da je odprt za najrazličnejše ideje in vizije; sprejema in združuje vse, ki želijo doprinesti k dvigu kvalitete življenja v našem mestu. S povezovanjem akterjev na področju kulturne in turistične ponudbe mesta razvijamo celovit in uspešen turistični produkt, ki bo mestu zagotovil preboj na turistični zemljevid, vsem, ki v njem delamo in živimo pa trajnostne gospodarske učinke.

ODPRTOST ZA NOVE VIZIJE

Zgoraj omenjeno odprtost Festivala Lent za vizije in ideje ilustrira tudi letošnja programska novost, s katero se približujemo želji Mestne občine Maribor po kulturnem dogajanju čez vse poletje. Art kamp jo že izpolnjuje, sedaj se ji pridružujemo še s koncertno ponudbo. Z njo bomo oplemenitili avgustovske vikende (predvidoma 20. in 21. ter 27. in 28. avgusta), prisluhnili pa smo tudi želji po zvezdniških imenih. Letošnji avgustovski večeri bodo torej obarvani v vijoličaste festivalske barve, za slovo od poletja pa napovedujemo še eno festivalsko povezovanje in sodelovanje: moči bomo združili z društvom Ezl ek in SNG Maribor ter v september vstopili z živahnim dogajanjem in z Operno nočjo, ki bo 3. septembra prvič gostovala v središču mesta, na Glavnem trgu.

Tako Festival Lent od junija do septembra mariborske festivale in kulturne akterje povezuje v pestro celoto dogajanja, ki se mu bodo, tako upamo, pridružili še ostali. Tako bi vzpostavili celovito platformo poletnega kulturnega dogajanja v mestu. Letošnje poznopoletno festivalsko dogajanje bo torej tudi preizkus festivalskih razvojnih vizij in pomemben korak naprej v iskanju novega ter skupnega, tako v festivalu kot v mestu.

ŽIV FESTIVAL, ŽIVO MESTO

Festival Lent 2021 je torej spet drugačen, nov, poseben. Še bolj kot kadarkoli stavi na širino, odprtost, vključevanje in povezovanje. Je festival, ki zaradi varovanja zdravja tudi letos še ne bo polnil velikih tribun, bo pa zagotovo napolnil srca. Je festival, ki bo mestu vrnil nekdanji utrip, končno znova na široko odprl njegova vrata ter izrekel dobrodošlico obiskovalcem od blizu in daleč. Festival Lent 2021 je festival, ki odpira življenje!