Februar v Kinu Šiška in galeriji DobraVaga

Emkej (Foto: Promo/Kino Šiška)

Tudi v februarju v Kinu Šiška ne bodo počivali. Vsaj namen je takšen, kakopak, vseeno pa z enim očesom spremljajo Twitter.

Februarski glasbeni program je tudi tokrat “domač”. Odprli ga bodo neumorni raziskovalci imaginarnih glasbenih svetov Širom (Ana Kravanja, Samo Kutin in Iztok Koren), danes ena najbolj priznanih slovenskih zasedb v mednarodnem glasbenem prostoru. Na koncertu 4. februarja se bodo podali na svoje začetke – konec lanskega leta je namreč italijanska založba Tort Editions ponovno izdala bendov prvenec I. Nastopi treh novih skupin – mariborskih Code, novomeških Plateau in ljubljanskih Masaž – bodo odločali o zadnjih dveh polfinalistih letošnje Špil lige. Kako zvenijo mladi upi, preverite 5. februarja.

Na svoj prvi samostojni koncert v Šiški 11. februarja prihaja štajerska osebnost leta, Tekochee Veleborec in eden najbolj prepoznavnih slovenskih hiphoperjev Emkej. Skupaj s svojimi Muzičari bo nastopil le en dan po izidu svojega novega albuma Veš kaj bi ti mogo (album je že napovedal komad “Fokus”), program pa bo popestrila tudi pomlajena postava Emkejeve založbe Wudisban. V živem nastopu iz Šiške boste 18. februarja spremljali Pantaloons oziroma “ko trubači vdrejo na novo londonsko jazz sceno”!

Mladi slovenski trio je v okviru Klubskega maratona Radia Študent in festivala MENT (preveri nedavni sešn za Sound City Liverpool) že razvnel domača tla, v letu 2021 pa načrtujejo tudi izid težko pričakovanega prvenca. Za konec februarskih koncertov pa si 25. 2. privoščite sveži duo pianistke in vokalistke Sare Ester Gredel in bonbarke Nine Korošak Serčič z imenom freekind.. Glasbenici skozi svoj v soulu, R&B-ju in jazzu zakoreninjen groove po zgledu Commona, Eryke Badu in Alfa Mista predajata svojo življenjsko filozofijo, svojevrstno uteho v karantenskih časih pa sta nudili tudi na svojem prvem EP-ju, izdanem decembra.

Do konca januarja se, če ste vzhajajoč ali že uveljavljen vizualni oziroma interdisciplinarni umetnik ali umetnica, prijavite na javni poziv mednarodnega projekta Hydra PACE – Platforme za umetniško sodelovanje in izmenjavo. Ne glede na vašo uveljavljenost oziroma perspektivnost pa si lahko do 17. februarja še ogledate spletno razstavo Off the Hook: Sprejmi in nadaljuj, kjer umetnice in umetniki raziskujejo spletne pojave, pri čemer navdih pogosto najdejo v temah popularne kulture, vsebinah socialnih omrežij in sočasnem družbenem dogajanju.