FBI je javno objavil dokumentacijo o smrti Kurta Cobaina

FBI je javno objavil dokumentacijo o smrti Kurta Cobaina
Kurt Cobain, Nirvana - Unplugged

Zvezni preiskovalni urad (FBI) je prvič objavil 10-stransko dokumentacijo o smrti frontmana Nirvane Kurta Cobaina z minimalnimi izbrisi.

Čeprav je spis primera dokaj kratek, vseeno ugotavlja, da se nekateri (oboževalci in en zasebni preiskovalec po imenu Tom Grant) ne strinjajo z uradno sodbo o smrti zaradi samomora, ki jo je policija v Seattlu določila v dneh po Cobainovi smrti leta 1994. Uradni odzivi vlade so bili izdani na podlagi dveh pisem z dne 9. septembra 21., 2006 in nov. 20., 2006, v katerem je izražena zaskrbljenost, da je bila Cobainova smrt morda umor. V pismih so tudi trdili, da so nedoslednosti v podrobnostih okoli Cobainove smrti zahtevale nadaljnjo preiskavo. Oba odgovora sta prebrana z zanemarljivimi razlikami med njima:

Večina preiskav umorov / smrti na splošno je v pristojnosti državnih in lokalnih oblasti. Da bi lahko FBI sprožil preiskavo katerega koli pritožnika, ki ga prejmemo, morajo biti prisotna posebna dejstva, ki kažejo, da je prišlo do kršitve zveznega zakona v preiskovalni pristojnosti. Na podlagi podatkov, ki ste jih posredovali, v preiskovalni pristojnosti FBI ne moremo ugotoviti nobene kršitve zvezne zakonodaje. Zato v tem primeru ne moremo sprejeti nobenega preiskovalnega ukrepa.

Imena avtorjev vsakega pisma v spisu FBI so bila izbrisana. Ena od desetih strani je prav tako navajala, da je bil izdan tretji vladni odgovor z enako izjavo, kot smo jo videli zgoraj, čeprav prvotno zaskrbljujoče pismo v tem primeru ni bilo objavljeno kot del javne evidence.

V spisu je prisotna tudi izjava Cosgrove / Meurer Productions, dokumentarnega podjetja, ki stoji za televizijsko serijo Nerazrešene skrivnosti. Pri komunikaciji med podjetjem ter Los Angelesom in Washingtonom D.C. je urad FBI ugotavil nedoslednosti v uradni preiskavi Cobainove smrti, kar je opazil zasebni preiskovalec Grant, ki je menil, da je Cobainov domnevni samomorilski zapis namesto tega “pismo upokojitve” namenjen oboževalcem.

Celotno FBI dokumentacijo si lahko ogledate na tej povezavi..

Ta, sedaj javna datoteka morda ne vsebuje novih odgovorov za oboževalce, vendar vseeno ostaja dejstvo, da tudi več kot 25 let po njegovi smrti, Kurt Cobain ostaja kultna ikona in velik vpliv na generacije glasbenikov in ljubiteljev glasbe. Tako zelo, da je bilo šest pramenov njegovih las pred kratkim na dražbi, slike z zadnjega rockerjevega fotografiranja pa bodo prodane kot NFT (non-fungible token). NFT-ji, ki so jih nekateri označili za prihodnost glasbe, so v bistvu enote nezamenljivih podatkov, ki lahko vsebujejo zvok, video, slike in še več.