FAT BUTLERS: ‘Po dveh elementih – vodi in zraku – nas čakata še ogenj in zemlja’

Fat Butlers predstavljajo svoj drugi singel Tukaj sva
Fat Butlers (Foto: Igor Perić)

Glasbena zasedba Fat Butlers je pred kratkim izdala svoj drugi videospot v seriji, ki napoveduje njihovo vrnitev in drugi začetek. Kakorkoli obrnemo, so trenutno ena izmed vodilnih rokerskih zasedb mlajše generacije. Vztrajno si utirajo pot na glasbeni sceni in pridobivajo vse več poslušalcev. Skrbijo, da rock n roll pri nas še dolgo ne bo umrl.

Člani prihajajo iz Ljubljane in iz okolice Škofje Loke in imajo že vrsto let glasbenih izkušenj z igranjem pri drugih skupinah. Združili so se z željo po ustvarjanju drugačne glasbe, kot so jo igrali prej – vrgli so se v rockerske vode. Pohvalijo se lahko z osvojeno ŠOU Bitko bendov na ljubljanskem Kampusu, zmago na Vičstock avdiciji ter nastopom na največjem slovenskem rock festivalu Gori Rocka! Nekaj skladb smo lahko slišali že na EP plošči ‘The Dawn’, zdaj pa nestrpno čakamo na njihov studijski prvenec. 

Lansko leto so podpisali z založbo Nika Records, pod okriljem pa jih je vzel tudi priznani producent Dejan Radičevič. Skupaj so predstavili singla ‘Se ga’ in ‘Tukaj sva’, ki so ju pospremili še z video podobo. Projekta je prevzela iz “koronskih časov” rojena produkcijska ekipa Perspektiva z režiserjem Davidom Podgornikom na čelu. Rezultat? Dva vrhunska videospota, ki sta navdušila tako doma kot v tujini. Prejeli so namreč kar nekaj nominacij na glasbenih festivalih. Med drugim so se vsi skupaj odpravili na izlet v Budimpešto, kjer so na tamkajšnjem festivalu za las zgrešili glavno nagrado, je pa zato plaketo za najboljšega režiserja tisti večer domov odnesel idejni vodja David Podgornik.

Fat Butlers: Liza Zavrl, Robert Buh, Klemen Berglez, Tilen Jan in Robi Glač

Po singlu ‘Se ga’ je sledila skladba ‘Tukaj sva’

Pevka in avtorica besedila za skladbo ‘Tukaj sva’, Liza Zavrl: “Komad govori o lepoti trenutka, ko prepoznamo, da smo le morda končno odkrili svojo boljšo polovico. Torej gre za ljubezenski komad. Je nekoliko bolj na pop rock strani, a vseeno ne manjka tistega pravega ‘žaganja’. Na komad smo ponosni, saj zveni tako, kot smo si želeli oz. je na koncu (s pomočjo producenta Dejana Radičevića) zazvenel še nekoliko bolje.”

Izid novega singla je pospremil tudi video, ki so ga Fat Butlers po uspešnem in mednarodno odmevnem prvem videu ponovno zaupali perspektivnemu kreativnemu režiserju Davidu Podgorniku. Ponovno so ustvarili odličen video, ki mu ne manjka filmske dramatičnosti in si ga zagotovo velja ogledati.


ROCKER.SI: Nazadnje smo govorili leta 2019, takrat še o EP-ju ‘The Dawn’. Debatirali smo o tem, kako servirate težjo rock glasbo. Kako bi opisali glasbeno pot od takrat? Marsikaj se je zgodilo v tem času, vmes je celo delovalo, kot da ste si vzeli pavzo?

TILEN JAN: V tistem obdobju smo imeli kar nekaj koncertov. Redno smo stali na odru, potem pa je prišla prisilna pavza. Zgolj zaradi korone. Zaprli so občine in nismo mogli imeti niti vaj. Delali smo na novem materialu in vsak zase se je spopadal s težkimi okoliščinami.

KLEMEN BERGLEZ: Žanrsko smo naredili manjši preskok, a predvsem zaradi tega, ker smo se v tem času razvili. Preposlušali smo toliko glasbe, da se je premik zgodil povsem organsko. Nastala je zmes naših glasbenih okusov.

ROCKER.SI: Torej se nikoli niste dejansko ustavili z delovanjem?

KLEMEN BERGLEZ: Premor ni bil nameren.

ROCKER.SI: V medijskem obvestilu sem prebral, da ste po novem izbrali resnejši pristop k delovanju. Na kaj točno se to nanaša? Pojasnita.

KLEMEN BERGLEZ: S tem ciljamo predvsem na promocijo. V zadnjih dveh letih smo delali na sebi, zdaj pa moramo to pokazati ljudem. To je naš primarni cilj.

TILEN JAN: Naš pristop se je spremenil in pa način, kako pristopimo h glasbenim izdelkom. Za singla ‘Se ga’ in ‘Tukaj sva’ smo si vzeli veliko več časa kot v preteklosti. Vložili smo več premisleka. Lahko bi rekli, da se je vse spremenilo, ko smo dobili novega producenta. Dejan Radičevič je na novo nastavil zasedbo.

KLEMEN BERGLEZ: Postavil nas je na noge.

Fat Butlers – Lampiončki 2019 (Foto: Tomaž Strmčnik)

ROCKER.SI: Ste ga spoznali s podpisom pogodbe z založbo?

TILEN JAN: Naše sodelovanje se je začelo že pred tem, kmalu po našem intervju leta 2019. Na prireditev Lampiončki nas je prvič prišel pogledat, kako zvenimo v živo. Mesec kasneje smo že imeli skupne vaje.

ROCKER.SI: Kako so bile videti prve vaje? Vas je zgolj želel slišati, da bi dobil občutek, kako delujete kot zasedba? Ali je predlagal, da bi se zgodile tudi kakšne večje spremembe?

KLEMEN BERGLEZ: Ne, nam je kar dejansko povedal, kaj ga moti in kaj bi lahko izboljšali (smeh).

ROCKER.SI: Kako ste se spopadli s to neposredno kritiko?

KLEMEN BERGLEZ: Raje slišimo kritiko kot pohvalo, ker nam vsaj omogoča, da se izboljšamo.

ROCKER.SI: Verjetno je drugačen občutek, če dobite kritiko od nekoga, ki je v glasbenem poslu?

TILEN JAN: Njega se nedvomno bolj posluša kot mene, če izrazim, da nekaj ni v redu (smeh).

ROCKER.SI: Se spomnita, kaj je rekel?

TILEN JAN: Na prvih vajah smo mu odigrali šest skladb in od teh šestih smo obdržali eno (smeh). Nekaj smo jih sicer igrali v živo, ampak so bile neizpiljene, pa tudi “songwriting” ni bil ravno najboljši.

ROCKER.SI: Torej jih ne bo na albumu?

TILEN JAN: Ne, v studiu smo posneli le eno skladbo od teh šestih.

ROCKER.SI: Ste skupaj s producentom delali na novih skladbah?

TILEN JAN: V nove skladbe smo vložili veliko časa in energije. Uporabili smo tudi nekaj starejših, jih predelali in aranžmajsko spremenili. Večinoma pa gre za svež material.

Fat Butlers – Lampiončki 2019 (Foto: Tomaž Strmčnik)

ROCKER.SI: Zvokovno se sliši, da ste zavili v pop. Še vedno ostajate v hard rocku, a “spoliranem” hard rocku, ki je prijaznejši ušesom in s tem primernejši za radijske postaje.

TILEN JAN: Še vedno ustvarjamo glasbo, ki nam je blizu, smo pa ugotovili, da ne moremo delati zgolj tega, kar je nam všeč. Na ta način naša glasba ne bo prišla daleč. Odločili smo se, da ustvarimo nekaj, kar bi bilo všeč tudi širši publiki, še vseeno pa to naredimo na svoj način.

KLEMEN BERGLEZ: Kar se sliši na novem komadu ‘Tukaj sva’, ki je v bistvu pop komad, ampak pop komad, ki ga žge (smeh).

ROCKER.SI: Kako je v zgodbo vstopila založba Nika Records?

TILEN JAN: Vezni člen je bil ravno Dejan Radičevič. Dolgo smo se pogovarjali o možnosti sodelovanja, nakar smo le pristali in zaenkrat smo zelo zadovoljni. Preveč je govora o tem, da založbe v svetu glasbe niso več potrebne, ampak se s tem ne bi strinjal.

KLEMEN BERGLEZ: Res je, da bi lahko delali tudi sami, ampak so nam v veliko pomoč.

TILEN JAN: Razbremenili so nas.

ROCKER.SI: Ste podpisali za več let?

TILEN JAN: Standardna pogodba, za pet let.

ROCKER.SI: Kar velika obveza. Kot razmerje, če si predstavljata, da bi na prvem zmenku podpisala za naslednjih pet let. V tem času se lahko marsikaj spremeni.

KLEMEN BERGLEZ: Veš, kaj vse se lahko naredi v enem tednu!? (smeh). Ampak gledamo dolgoročno. Naš pogled je usmerjen naprej.

TILEN JAN: Ne bi rekel, da smo zavezani, smo pa v partnertstvu.

Fat Butlers – Lampiončki 2019 (Foto: Tomaž Strmčnik)

ROCKER.SI: Res ste močno udarili z obema singloma in videospotoma, ravno v času, ko so mnoge zasedbe poniknile. Začeli ste sodelovati z Davidom Podgornikom, ki je na novo vzpostavil produkcijsko ekipo Perspektiva. Zakaj ste mu zaupali, glede na to, da prej ni imel veliko izkušenj, snemanje videospota pa nikoli ni poceni?

TILEN JAN: Z Davidom se poznamo že vrsto let, skupaj smo namreč odrasli na sceni, in že od nekdaj je bil vizionar. Česar se je lotil, to je tudi dokončal. V snemanje videospota smo šli testno, ampak se je zelo izkazal. Glede proračuna pa moram reči, da bi bilo drugje še dražje. David ima odlične organizacijske lastnostni in zna motivirati ljudi okoli sebe.

KLEMEN BERGLEZ: Zgolj megafon mu je manjkal (smeh).

TILEN JAN: Ampak ne zares, ker se zna kar dobro dreti (smeh).

ROCKER.SI: Na snemanju drugega videospota naj bi bilo na setu približno petdeset ljudi, drži?

KLEMEN BERGLEZ: Res je bila velika ekipa, zelo na nivoju. Za ta videospot smo naredili še korak naprej.

ROCKER.SI: Je torej na Davidu, da razvije idejo za videospot? Na snemanju za skladbo ‘Se ga’ vas je za več ur postavil v mrzlo vodo, mar ne?

KLEMEN BERGLEZ: Snemali smo v Bohinju in razmere res niso bile idealne (smeh).

TILEN JAN: Prišla je avgustovska ohladitev. Do 16. ure je bilo še v redu, ko pa je padlo sonce, se je hudičevo zmrazilo. V vodi smo bili kar šest ur!

KLEMEN BERGLEZ: Ljudje so se na mostu ustavljali in nas gledali (smeh). Sicer sami tujci, pa vseeno, zabavno je bilo gledati več deset ljudi, kako nas radovedno opazujejo. Tam so stali več kot pol ure.

ROCKER.SI: Produkcijska ekipa Perspektiva je lepo izkoristila manko na področju snemanja videospotov. So prisotne video ekipe, pa vendarle je še prostor za tekmece. Vas so prepričali in boste sodelovali tudi v nadaljnje, kajne?

TILEN JAN: Vsekakor, ker David res vse uredi. Ko dobi idejo, naj bo še tako bizarna in se mu niti približno ne sanja, kako bo izpeljal projekt, mu bo na koncu to uspelo.

Fat Butlers – Lampiončki 2019 (Foto: Tomaž Strmčnik)

ROCKER.SI: Z obema videospotoma ste navdušili tako doma kot v tujini. Dobili ste nekaj festivalskih nominacij. Odličen doseg ste imeli, sploh ker je pri nastajanju videospotov sodelovala tako obsežna ekipa. 

TILEN JAN: Odlična ekipa in videospota sta se pojavljala povsod. Predvajanj je bilo veliko, so pa bendi, ki imajo neznatno več ogledov. Vseeno smo zelo zadovoljni in ponosni na oba video izdelka.

KLEMEN BERGLEZ: Glede na našo popularnost je bil dober doseg videospotov.

ROCKER.SI: Odpravili ste se v Budimpešto, kjer ste bili nomirani za dve nagradi. Kako je šlo?

TILEN JAN: Organizirali smo mini potovanje, ki je bilo nadvse zabavno. Nismo osvojili glavne nagrade za najboljši videospot, je pa zato David pobral plaketo za najboljšega režiserja. Vsako takšno priznanje je zelo dobrodošlo, sploh v tujini, saj lahko Evropa vidi, da se tudi pri nas snemajo kvalitetni videospoti.

ROCKER.SI: Priznanje verjetno pomeni, da je bilo snemanje vredno truda in vseh preglavic? Ker na snemanju redko gre vse po načrtih. Slišal sem, da ste imeli opravka s policijo?

TILEN JAN: Bolj jih je imela snemalna ekipa kot mi (smeh).

ROCKER.SI: Pridržali so vas na italijanski meji, kjer ste čakali več ur?

TILEN JAN: Več smešnih prigod smo doživeli. Ena izmed njih je ta, kako so nas zadržali na meji. Ekipa s kompletno air soft opremo in brez osebnih izkaznic na državni meji, predstavljaj si to! (smeh).

ROCKER.SI: Čez mejo ste skušali brez osebnih dokumentov?

TILEN JAN: Vsak zase ve, če je vzel osebni dokument. Vsaj tako sem mislil (smeh). Ne le to, en avto so pridržali, ker je bila zmeda z registrskimi tablicami. V Italiji so bile menda prijavljene kot ukradene, zato so del ekipe pridržali. Ta avto je ostal zadaj. Ker pa nismo imeli proračuna, da bi legalno zaprli ceste v Bovcu, nas je prišla pozdravit še policija (smeh).

ROCKER.SI: Načeloma niste imeli dovoljenj, ampak sem slišal, da ste se vseeno uspelo dogovoriti?

KLEMEN BERGLEZ: Ja, David se je zmenil (smeh).

ROCKER.SI: Kaj se je zmenil?

KLEMEN BERGLEZ: On se vse zmeni (smeh).

TILEN JAN: Nismo bili zraven pri tem pogovoru, bi moral vprašati njega. Vse nas je napotil stran (smeh). Je že čutil, da se bo lažje zmenil sam.

Fat Butlers – Lampiončki 2019 (Foto: Tomaž Strmčnik)

ROCKER.SI: Kako pa je šlo na helikopterju? Posneli ste zelo zahteven kader.

TILEN JAN: Na helikopter sta šla le Klemen Vogrič, ki je direktor fotografije, in režiser David. Čeprav je hecno, ker David se v resnici boji letenja (smeh).

KLEMEN BERGLEZ: Imeli so le dvajset minut, ker je najem helikopterja zelo drag. Torej, en poskus, da posnamejo kader, ki si ga omenil, ko helikopter ustavi avto. Še zdaj ne morem verjeti, da jim je uspelo.

ROCKER.SI: Kako to, da ste tekom snemanja spali zgolj tri ure? Drži ta podatek?

TILEN JAN: Prav si slišal. Prvi dan smo ostali pokonci pozno v noč, zato da smo pač videli, kako se snema. Ne bi nam bilo treba, ampak nas je zanimalo. Drugi razlog za kratko noč pa je bilo snemanje v Bovcu, kjer so zapirali prelaz čez Italijo. Imeli so točno določen urnik, kdaj se lahko prečka, zato smo morali pohiteti, da smo ujeli časovno okno. Drugače bi morali štiri ure čakati.

ROCKER.SI: Boste naslednji videospot snemali bližje. Recimo, okolica Ljubljane? Samo predlog.

KLEMEN BERGLEZ: Hah, ne, Lendava, sigurno (smeh).

TILEN JAN: Za ta dva videospota smo izbrali vodo in zrak, čakata nas še ogenj in zemlja.

ROCKER.SI: Premik naprej se vidi tudi po objavah na družbenem omrežju. Je Vita Orehek del vaše ekipe? Videl sem, da je bil prisotna na snemanju. Znana je po kvalitetni fotografiji.

TILEN JAN: Vita je del produkcijske ekipe Perspektiva in skrbi za terensko fotografijo. Radi sodelujemo z njo. S komerkoli, dejansko. Tudi Marko Alpner nam pomaga, če je na našem koncertu. Po mojem mnenju še vedno dela najboljše fotografije, pa tudi kot človek je izredno dober. Nor je, saj ga poznaš, ko je pod odrom, pritisne deset tisoč fotografij (smeh). Uradne fotografije pa smo posneli v studiu Bomba.

ROCKER.SI: Res ste se profesionalno lotili teh projektov. Se že rojevajo nove ideje za naprej?

KLEMEN BERGLEZ: Ponovno bomo združili moči z Davidom in bomo verjetno kar njemu prepustili glavno idejo za snemanje. Mu zaupamo.

TILEN JAN: Nedvomno, bomo pa šli v drugo smer. Trenutno smo se posvetili snemanju videospotov, ker lahko ustvarimo celostno podobo. Dokler ne bo koncertov … Še vedno pa delamo na novem materialu.

ROCKER.SI: V svojo izbrano vrsto ste dodali novega člana. Pridružil se vam je Robi Glač, sicer znan kot član zasedbe Lumberjack. Od kje potreba po dodatnem kitaristu in kaj je prinesel v zasedbo?

TILEN JAN: Potreba po dodatnem kitaristu se je rodila zgolj iz tega, da ne morem vsega sam. Potreboval sem pomoč. Klemen je odličen basist in ima enega boljših zvokov daleč naokoli, ampak kakorkoli sva se trudila, nisva zmogla in ni bilo dovolj dobro. Nov član je torej prišel zaradi mene, da me razbremeni pri igranju. Kaj je prinesel? Predvsem dobro voljo (smeh).

KLEMEN BERGLEZ: To pa (smeh). In vse izkušnje iz zasedb Lumberjack ter Zgrešeni primeri.

ROCKER.SI: Kaj to pomeni za Lumberjack – David je bojda že zapustil zasedbo, čeprav o tem niso veliko pisali? Morda veste, če bo prišlo še do kakšnih zamenjav?

TILEN JAN: Nismo govorili o tem, boš moral vprašati njega.

KLEMEN BERGLEZ: Osredotočeni smo bili le na snemanje.

Fat Butlers – Lampiončki 2019 (Foto: Tomaž Strmčnik)

ROCKER.SI: Zadnji dve leti sta bili zahtevni, korona je prinesla marsikatero spremembo. Prej sta rekla, da se je vsak izmed vas po svoje spopadal z nenavadnimi okoliščinami?

TILEN JAN: Na začetku mi je bilo všeč, da smo bili zaprti in izolirani. Vrhunsko, sem si mislil. Potem pa ni bilo več tako vrhunsko (smeh). Več tednov se nismo mogli videti, odpadle so vaje, pogrešali smo družbo drug drugega. Predolgo je trajalo vse skupaj.

KLEMEN BERGLEZ: Prišlo je do kritične točke, ko smo si morali napisati prepustnice, da smo se lahko videli (smeh). V trgovini, kjer delam, sem prikazal, kot da je Tilen moral po kartušo, ker je tako nujno moral printati, veš (smeh). Na ta način me je lahko obiskal. Saj meni je bilo pa tudi že dolgčas doma.

TILEN JAN: Zdaj je lažje. Vse odprto, razen koncertov.

ROCKER.SI: Imate glede nastopov že kaj železa v ognju?

KLEMEN BERGLEZ: Bomo morali malo še počakati.

TILEN JAN: Na koncertih se počutimo najbolj doma. V tem je bistvo.

KLEMEN BERGLEZ: Zadnjič smo po vaji odšli na čajček, nad Ostrigo v Škofji Loki. Zagledal sem oder in kar moral sem stopiti gor, pa tudi če sam in brez inštrumenta (smeh). Da sem se spomnil občutka. Zganjali smo malo nostalgije (smeh).

ROCKER.SI: Kako kaže glede albuma?

KLEMEN BERGLEZ: Težko karkoli rečemo.

TILEN JAN: Obračamo se glede na situacijo.

ROCKER.SI: Lahko izdate, koliko skladb bo na ploščku?

TILEN JAN: Bomo še pustili to (smeh). Mi vemo, ampak bomo videli …

KLEMEN BERGLEZ: Na dobre stvari je vredno počakati.

ROCKER.SI: Že za videospota je bilo vredno čakati, tako da vama je oproščeno. Hvala za odgovore in srečno pri snemanju nadaljevanja!