Veliki Eros Ramazzotti z malo začetnico

Eros Ramazzotti, Stožice, 23.11.2019 (Foto: Aleš Žnidaršič)

Po štirih letih smo vendarle dočakali veliko vrnitev italijanskega loverja in lomilca ženskih src Erosa Ramazzottija, ki je v tem času lepo skrbel za prepoznavni znak, glavno orožje v arsenalu – njegov glas. V dobri formi, pa čeprav vidno postaran (star je 56 let), je zlahka vodil koncert v svojo smer, ampak začel je izjemno počasi in umirjeno, skorajda zadržano. Zatemnjeno, da so imeli fotografi kar hude težave, kako ga ujeti v objektiv. Mogoče so mu organizatorji pred prihodom na oder povedali, da ga čaka samo slaba polovica parterja ljudi. Kdo ve. Verjetno je pričakoval večji obisk, ampak ni njegova krivda, promocija koncerta tokrat ni bila povsem na nivoju, saj nemalo ljudi sploh ni videlo, da igra v dvorani Stožice. Tisti, ki so vedeli, pa so po dveh urah koncerta iz dvorane odkorakali razdvojeni. 

Eros Ramazzotti, Stožice, 23.11.2019 (Foto: Aleš Žnidaršič)
Eros Ramazzotti, Stožice, 23.11.2019 (Foto: Aleš Žnidaršič)

Želeli smo si Erosa in dobili smo erosa z malo začetnico. Sploh glede na koncertne šove, ki jih je bil sposoben sproducirati v preteklosti (primer koncert v Rimu, leta 2004), še največje v rodni Italiji. In sploh ker je imel za hrbtom vrhunsko spremljevalno skupino, ki je skladbe, pa čeprav v skrčeni zasedbi, tako kot vedno dvignila za najmanj raven višje. Ampak Eros je bil trmast. Želel je čim prej mimo glavnih skladb, mimo klasik, ki so ga zaznamovale in ki so navsezadnje tudi glavni razlog, zakaj smo se zbrali v dvorani. Eros ni želel igrati materiala, ki je v njegovi bogati zbirki že desetletja. Zato se je teh skladb lotil po svoje.

Več kot 90 koncertov v več kot 30 državah na turneji. To pove vse o njegovi priljubljenosti. Visoka so bila tudi pričakovanja, ampak jih je izpolnil le delno. Scenografija, glasbeniki in izbira skladb so bili vrhunski, ampak manjkale so uspešnice. Eros jih je lastnoročno “razmesaril”, sam s klasično kitaro na odru ali pa v novodobni jazz preobleki je hitel in se prebijal proti ciljni črti. Včasih je zaigral tri naenkrat, vsako po eno minuto. Ponovno na sredini odra (saj nisi Bryan Adams!), mučil je kitaro (vrhunski kitarist pač ni), medtem ko je spremljevalna skupina čakala na iztočnico. Na trenutke ga je preglasila še mala skupina deklet, ki se je nekje na sredi dvorane zabavala po svoje. Publika je uživala, ampak želeli smo več, kar smo nakazali z bučanjem in vzklikanjem tempa, češ “pojačej, Eros”!

Pred dvema skladbama je na velikih zaslonih pridigal z okoljevarstvom, koliko izpustnih plinov spustimo v ozračje, ampak glede na njegove velikanske “Eros” tovornjake, parkirane pred dvorano, se lahko vprašamo, če bi bilo morda bolje, da bi prišel s kolesom. Filmčka, s katerima je opozoril na problem odpadne plastike v morjih in onesnaženost zraka, sta bila nepotrebna.

Luka Scarpa na klavirju, John Boscariol na klaviaturah, na basu Paolo Costa, na kitari pa Giorgio Secco. To so uveljavljeni glasbeniki, ki so se jim pridružili še Corey Sanchez (kitara), Eric Moore (bobni) ter fenomen R’n’B in gospel glasbe Scott Paddock (saksofon). Ameriški glasbenik z velikim vplivom na sodobni jazz je znan po tem, da je sodeloval z znanimi glasbeniki, ko so Natalie Cole, Jackson Browne in Ray Charles. Kot spremljevalni vokali so sodelovali še Monica Hill, Christian Lavoro in Giorgia Galassi. Tako močno zasedbo je imel ob sebi in z lahkoto bi ponudili energičen šov, ampak roko na srce pred zadnjim aktom ni bilo veliko energije v zraku. Želeli smo klasike, dobili pa le grobe okvirje melodij, ki so drugače tako zapeljive in privlačne. Več kot spodobna odrska produkcija tokrat ni bila dovolj za popoln čudovit večer. Ampak po drugi strani; tisti, ki so želeli doživeti italijanskega šarmerja, so dobili svoje.

Sedemdeseti koncert njegove aktualne turneje je začel s skladbami z novega albuma, sklop prvih petih pesmi pa zaključil z ‘Una terra promessa’, nadaljeval z ‘Dove c’e musica’, nato pa sta z eno od spremljevalnih pevk izvedla ‘I belong to you’. Punco je objemal, jo poljubljal po nosu in že skorajda neprimerno zapeljeval, ampak očitno je to del šova. Na koncu ni pozabil še na ‘Cose della vita’, ‘Musica E’ in ‘Piu bella cosa’. Inštrumentalisti so končno lahko odigrali svojo vlogo, Eros pa je posegel tudi po bobnih in klaviaturah. Koncert je naposled dobil pravo podobo.

Eros Ramazzotti, setlista, 23.11.2019, Ljubljana, Stožice

 1. Vita ce n’è
 2. Stella gemella
 3. Favola
 4. Ho bisogno di te
 5. Terra promessa
 6. Dove c’è musica
 7. L’ombra del gigante
 8. Un attimo di pace / Un’emozione per sempre / Quanto amore sei
 9. Buonamore
 10. I Belong to You (Il ritmo della passione)
 11. In primo piano
 12. Adesso tu / L’aurora / Una storia importante
 13. Un angelo disteso al sole
 14. Un’altra te / No Woman No Cry
 15. Più che puoi
 16. Se bastasse una canzone
 17. Per le strade una canzone
 18. Fuoco nel fuoco
 19. Cose della vita
 20. Musica è
 21. Senza perderci di vista
 22. Per me per sempre
 23. Più bella cosa