Epsko praznovanje punka v Kinu Šiška

Happy Ol Mcweasel, 28.10.2022, Kino Šiška, Ljubljana (Foto: Tjaša Jankovič)

To pa je bilo popolno praznovanje 45 let punka! 

Teden dni po obeležitvi 45. obletnice ustanovitve Pankrtov, prve punk skupine na področju bivše Jugoslavije, se je v Kinu Šiška zgodilo nadaljevanje praznovanja s tremi skupinami, ki negujejo ta pomemben družbeno kritičen glasbeni žanr in gibanje od samostojne Slovenije pa vse do danes!

Najprej so na oder stopili Pigs Parlament, leta 2004 v vinorodnih kleteh Goriških brd v eno zliti bend, ki se je predstavil na prav vseh edicijah globalno uveljavljenega festivala Punk Rock Holiday v Tolminu. In ravno festival Punk Rock Holiday je bil tudi glavni organizator in promotor izjemnega dogodka v Kinu Šiška, kjer se je – kot smo do zdaj že vajeni, ker imajo najboljše koncerte v prestolnici – razvila prava fešta!

Energija je dosegla vrhunec z nastopom zasedbe Happy Ol’ McWeasel, ki je iz pogorišča številnih mariborskih punk zasedb nastala leta 2007. Nastali so kot zabavljaški projekt, ki je čislal ljubezen do irskih napevov ter punka in se po uspešnem debiju v lokalnem klubu podali na izjemno uspešno pot po klubovju in številnih festivalskih prizoriščih v Sloveniji in tujini.

Foto: Tjaša Jankovič

Za epski zaključek so oder zazveli in publiko pokorili Elvis Jackson. Nastali so leta 1997 in zaznamovali tretji val punka v Sloveniji kot eni izmed najuspešnejših ansamblov ter pomembno prispevali k popularizaciji punk žanra, ki se je za razliko od predhodnikov pričel razvijati v angleškem jeziku. Ta je kot drugi jezik zamenjal srbohrvaščino, za prevozno sredstvo pa izbral skateboard. Slovenske skupine so po razpadu Jugoslavije izgubile pomembno tržišče za nastopanje in bile v začetku 90ih obsojene na koncertiranje v le nekaj mestih po Sloveniji. S tem se je odprlo novo tržišče onkraj severne meje, kar so prav Elvis Jackson s pridom izkoristili in postali eni izmed najbolj uspešnih slovenskih izvoznih artiklov.

Foto: Tjaša Jankovič