Buč Kesidi in indie rokenrol zabava

Buč Kesidi, 27.10.2022, Kino Šiška (Foto: Tjaša Jankovič)

Buč Kesidi, plesno zastavljen indie rokenrol dvojec, ki velja za eno ključnih imen novodobnega srbskega rocka, se je vrnil! Bendov drugi album je bil nominiran za prestižno evropsko nagrado IMPALA, fanta pa sta Ljubljano ponovno obiskala med pripravljanjem materiala za tretjo ploščo, ki naj bi izšla konec leta.

Kitarist Luka Racić in bobnar Zoran Zarubica sta Buč Kesidi ustanovila v Pančevu leta 2014 z namenom pretresti domačo glasbeno sceno s sodobnimi rokenrol zvoki. S prvencem Posesivno-olspulsivni hospul, na katerem najdemo uspešnici »Kafe aparat« in »Draga?« sta glasbenika opozorila nase, na nadaljnjih singlih, s katerimi sta napovedovala drugi album, pa se dokončno prebila med širše poslušalstvo.

Spevni hitiči, kot so »Nema ljubavi u klubu«, »Đuskanje ne pomaže« in »TIHO«, so predstavile Buč Kesidijev pomik k modernejšemu, bolj elektronskemu zvoku s propulzivnimi vplivi disca, do danes pa so nabrale že več milijonov predvajanj na spletu. Leta 2019 izdani album Euforija, na katerem se nahajajo, je bend tako uveljavil kot enega od nosilcev nove srbske alternative. Poleg navdušenja kritikov, razprodanih koncertov po regiji in nastopov na uglednih mednarodnih festivalih, kot je Eurosonic Noorderslag, je plošča dvojcu prinesla tudi nominacijo za prestižno nagrado IMPALA za neodvisni evropski album leta. Nekaj mesecev po izdaji drugega albuma je Buč Kesidi premierno nastopil na slovenskih tleh v okviru festivala MENT Ljubljana. Kmalu zatem je bil zaradi koronskih razmer prisiljen prenehati z nastopi do lani, ko se je v velikem slogu vrnil z nastopom pred več kot 10.000-glavo množico na glavnem odru festivala Exit. Od takrat neumorno nadaljuje z nastopi v živo, poleg tega pa ustvarja material za tretji album, ki naj bi izšel konec 2022. [Kino Šiška]

Vabljeni k ogledu foto galerije:

Foto: Tjaša Jankovič